Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Β. Γκιτάκος: η Δημοτική Αρχή Πειραιά χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να απολύσει 211 εργαζόμενους συμβασιούχους.

 


Απάντηση του Βασίλη Γκιτάκου προέδρου του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά (ΣΟΜΕΔΠ), μέλους του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλους της Ε/Γ του ΠΑΜΕ, στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το παρόν της Κυριακής» (17/3/2024) του δημοσιογράφου και Διευθυντή στο «Κανάλι 1» του Πειραιά κ. Ν. Παρασκευά.

Δεν αποτελεί καμία σπουδαία ανακάλυψη να αναφέρουμε ότι Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δημοσιογράφοι (όχι όλα και όλοι) βρίσκονται συχνά πυκνά στην υπηρεσία κυβερνήσεων, δημοτικών αρχών, προκειμένου να στηρίζουν με κάθε τρόπο την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική τους, όπως παράλληλα να στηρίζουν και τα συμφέροντα της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Είναι αυτά που πολλές φορές ο απλός λαός χαρακτηρίζει ως «παπαγαλάκια».

Ένα τέτοιο «παπαγαλάκι» που αρθρογραφεί στην εφημερίδα «το παρόν» αλλά όλως τυχαίως είναι και έμμισθος στο «ΚΑΝΑΛΙ 1» του Πειραιά (ΝΠΙΔ του Δήμου Πειραιά) στη θέση του διευθυντή από το 2012, επιχειρεί επαίσχυντα με ένα προβοκατόρικο και άκρως ρατσιστικό άρθρο για τους Εργάτες Καθαριότητας των δήμων να πλήξει τον αγώνα των 211 συμβασιούχων εργαζόμενων του Δήμου Πειραιά να παραμείνουν στην εργασία τους.

Από τον τίτλο του άρθρου του «Αντιδήμαρχος Καθαριότητας στο Πέραμα, εργάτης Καθαριότητας στον Πειραιά» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «το παρόν της Κυριακής» την Κυριακή 17 Μάρτη, δύο ημέρες πριν την εκδίκαση της αίτησης ανάκλησης που έχει καταθέσει η Δημοτική Αρχή Πειραιά, διακρίνεται ξεκάθαρα το απαξιωτικό του ύφος αλλά πρωτίστως το ρατσιστικό του μένος για τους Εργάτες Καθαριότητας των δήμων.

Για τον αρθρογράφο και διευθυντή στο «Κανάλι 1» του Πειραιά αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία που σίγουρα θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε περίοπτη θέση στο βιβλίο Γκίνες. Υπάρχει εργάτης καθαριότητας σε ένα δήμο, που είναι Αντιδήμαρχος Καθαριότητας στον γειτονικό δήμο…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο του.

Προφανώς εκτός από το απαξιωτικό και ρατσιστικό του μένος για τους Εργάτες Καθαριότητας που τους θεωρεί ανίκανους να έχουν εκλεγεί και να κατέχουν επιτελικές θέσεις αιρετών στη τοπική διοίκηση, έχει(;) και άγνοια νόμου ο συγκεκριμένος κύριος. Αλλά αν ρώταγε θα μάθαινε ότι νόμος δίνει το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους των δήμων (χωρίς να εξαιρεί τους εργάτες καθαριότητας) να θέτουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές ακόμα και στον ίδιο δήμο που εργάζονται και αν εκλεγούν υποχρεώνονται σε απόσπαση σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή δήμο για την διάρκεια της θητείας τους. Αν θίγεται ο ίδιος από το γεγονός ότι όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι, χωρίς εξαιρέσεις, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι τότε ας κοιτάξει τις αντοχές και τα όρια του στην δημοκρατία, γιατί αυτά έχουν το πρόβλημα.

Για τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα ότι ο Δήμος Πειραιά θα πληρώνει την αντιμισθία του αντιδημάρχου Περάματος, το αφήνουμε ασχολίαστο, γιατί είναι σίγουρο ότι γελάνε και οι πέτρες με αυτό, αλλά δεν είναι και δική μας δουλειά να υπερασπιστούμε αιρετό της τοπικής διοίκησης.

Με περίσσιο όμως θράσος ο αρθρογράφος και διευθυντής στο «Κανάλι 1» του Πειραιά κουνάει απειλητικά το δάκτυλο και ζητάει κυρώσεις για τους μάρτυρες, που γνωρίζει πολύ καλά ότι κυρίως είναι εκπρόσωποι συνδικάτων, επειδή στο δικαστήριο υπερασπίζονται τα συμφέροντα των συμβασιούχων εργαζομένων και το δικαίωμα τους στην εργασία. Που υπερασπίζονται την στελέχωση των υπηρεσιών που είναι αποδεκατισμένες από τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, τις ανάγκες όλων των υπηρεσιών των δήμων που είναι πάγιες και διαρκείς, γιατί εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των δημοτών και δεν είναι πρόσκαιρες – εποχικές ή όπως αλλιώς τις βαφτίζει το σύστημα για να προωθούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Κουνάει απειλητικά το δάκτυλο ο αρθρογράφος και διευθυντής στο «Κανάλι 1» του Πειραιά σ’ αυτούς που αγωνίζονται για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, σ’ αυτούς που παλεύουν για να εκλείψουν τα φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Καμία εντύπωση δεν μας κάνει γιατί και ο ίδιος φαίνεται ξεκάθαρα με το άρθρο του ότι στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων, για την καταστολή των αγώνων, τη φίμωση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Αν ήθελε να βρει πραγματικά παρατυπίες ή παρανομίες στο Δήμο Πειραιά ο αρθρογράφος και διευθυντής στο «Κανάλι 1» του Πειραιά ας έψαχνε τη Δημοτική Αρχή Πειραιά και όχι τους Εργάτες Καθαριότητας που δίνουν καθημερινή μάχη στους δρόμους του Πειραιά πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να είναι η πόλη καθαρή. Ας έψαχνε την Δημοτική Αρχή για την αργομισθία, τις υπερωρίες και τα νυχτερινά των προϊσταμένων της καθαριότητας και την αναξιοκρατία που συντηρεί και ενισχύει στα «δικά της παιδιά». Μην ψάχνει στους Εργάτες Καθαριότητας που δεν τους χορηγούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, που εργάζονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες στους χώρους εργασίας, που εργάζονται χωρίς ρεπό και αργίες, που οι περισσότεροι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας αν θα έχουν και την άλλη μέρα μεροκάματο για την οικογένειά τους και που στον κλάδο τους μετρούν 67 νεκρούς την τελευταία δεκαετία και εκατοντάδες σακατεμένους και ασθενείς με επαγγελματικές ασθένειες.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο αρθρογράφος και διευθυντής στο «Κανάλι 1» του Πειραιά χρησιμοποιείται από την Δημοτική Αρχή Πειραιά την κατάλληλη στιγμή, δύο ημέρες πριν την εκδίκαση της αίτησης ανάκλησης της Δημοτικής Αρχής κατά της απόφασης προσωρινής διαταγής των 211 συμβασιούχων εργαζόμενων του δήμου που τους διατηρεί στην εργασία τους μέχρι τις 11 Δεκέμβρη 2024 που θα εκδικαστεί η αγωγή που έχουν καταθέσει για την μετατροπή της σύμβασης τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος.

Η Δημοτική Αρχή Πειραιά μετά το «διαίρει και βασίλευε» και την προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων, φτάνει μέχρι στο σημείο να χρησιμοποιεί «γκεμπελίστικες» μεθόδους συκοφαντίας προκειμένου να απολύσει και να πετάξει στο δρόμο 211 εργαζόμενους του δήμου, ενώ πρόσφατα με την ίδια μέθοδο απέλυσε και εργαζόμενο με σοβαρά προβλήματα υγείας, με σκοπό να αποδεκατιστεί ακόμα περισσότερο ο δήμος από προσωπικό και αυτό να μπορεί να το χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την ανάθεση εργολαβιών σε ιδιώτες, αυτό άλλωστε εξυπηρετεί και ο «αναπτυξιακός» οργανισμός «Δήμος Πειραιά Α.Ε.» που έχει δημιουργήσει.

Οι εργαζόμενοι ούτε τρομοκρατούνται, ούτε εκφοβίζονται από τέτοιες ενέργειες και μεθόδους, αντίθετα συσπειρώνονται στο Σωματείο, οργανώνονται και μαζικά θα δώσουν την απάντηση τους.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά όπως για όλους τους εργαζόμενους, βρίσκεται στο πλευρό και στηρίζει τους 211 συμβασιούχους εργαζόμενους στον αγώνα τους για παραμονή στην εργασία. Γι’ αυτό προκήρυξε και 3ωρη Στάση Εργασίας για την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 από τις 11:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 11:30π.μ. στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων στο κτίριο 4, προκειμένου οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους.

Βασίλης Γκιτάκος

Το άρθρο στην εφημερίδα "το παρόν της Κυριακής"

Αντιδήμαρχος καθαριότητας στο Πέραμα, εργάτης καθαριότητας στον Πειραιά 

δημοσίευσε ...