Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Χαμηλές «πτήσεις» στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ από ΠΑΣΚE - ΠΑΜΕ

Σχόλιο της Αυτόνομης Παρέμβασης ΑΔΕΔΥ

Συνεδρίασε σήμερα (25-10-2012) το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εκτιμήσει τις κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν και ιδιαίτερα την Απεργία στις 18 Οκτώβρη και παράλληλα να αποφασίσει για κινητοποιήσεις με στόχο να μην περάσουν τα νέα μνημονιακά μέτρα.

Τόσο από την συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ που είχε προηγηθεί όσο και στο Γενικό Συμβούλιο φάνηκε καθαρά ότι η ΠΑΣΚΕ έκανε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τον πήχη και να οδηγηθούμε σε κινητοποιήσεις χαμηλής έντασης και διάρκειας.
Η πρόταση που κατέθεσε στο Γενικό Συμβούλιο ήταν για μια 24ωρη απεργία κατά την διάρκεια ψήφισης των μέτρων χωρίς να συνοδεύεται ούτε από μέτρα προετοιμασίας ούτε βεβαίως από άλλες δράσεις που θα οδηγούσαν σε έναν αγώνα διάρκειας ενάντια στα νέα μέτρα.

Αντί γι αυτό, αρκετά ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ αφιέρωσαν τον περισσότερο χρόνο στο Γενικό Συμβούλιο σε λυσσαλέες επιθέσεις στην Αυτόνομη Παρέμβαση, λέγοντας ότι οι δυνάμεις της «ράβουν κουστούμια» προκειμένου να ανελιχθούν σε κυβερνητικούς θώκους. Ταυτόχρονα αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου των ομιλιών τους στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι θα ανέβει στην κυβέρνηση και θα ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική της του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης.

Επιθέσεις απέναντι στην Αυτόνομη Παρέμβαση δεν έλειψαν ούτε από τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ, το τελευταίο μάλιστα επιχείρησε να αναπαράγει τόσο τους ισχυρισμούς της ΠΑΣΚΕ, αλλά υιοθέτησε και ανυπόστατες κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν τελευταία σε βάρος της ηγεσίας της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση επισήμανε ότι παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες της με πλευρές του απεργιακού πλαισίου, θεωρεί ότι οι μέχρι τώρα αποφάσεις πάνω σε αυτό, αποτελούν την ελάχιστη συμφωνία προκειμένου η οργάνωση να μπορεί να προχωρά σε δράσεις και κινητοποιήσεις, να προβάλλει αιτήματα και να έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται στους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Τόνισε ότι οι επόμενες μέρες μέχρι τις 12 Νοέμβρη είναι κρίσιμες και πρέπει να αποφασιστεί ότι τα εργατικό κίνημα πρέπει να δώσει έναν τιτάνιο αγώνα για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Ζήτησε από το Γενικό Συμβούλιο να κηρύξει έναν παρατεταμένο αγώνα που θα έχει διάρκεια, ένταση και θα αξιοποιηθούν σε αυτόν τον αγώνα θα αξιοποιηθούν όλες οι μορφές πάλης.

Πρότεινε από την επομένη του Γενικού Συμβούλιου τα Σωματεία με προτροπή της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να οργανώσουν την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος στις κυβερνητικές πολιτικές της φτώχιας και της εξαθλίωσης

Πρότεινε η ΑΔΕΔΥ να καλέσει τα σωματεία και τους εργαζόμενους με την ανακοίνωση των μέτρων να προχωρήσουν σε καταλήψεις δημόσιων οργανισμών, σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Πρότεινε στις 28 Οκτώβρη να οργανωθεί στην Αθήνα Συλλαλητήριο με αντιφασιστικό περιεχόμενο και οι εργαζόμενοι να πουν το δικό τους ΟΧΙ στα νέα μνημονιακά μέτρα της Κυβέρνησης και την οικονομική υποδούλωση της χώρας.

Πρότεινε η ΑΔΕΔΥ να καλέσει στο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΟΛΜΕ στις 31 Οκτώβρη στο Σύνταγμα στις 6 μμ καθώς και να υπάρξει συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 1 Νοέμβρη με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Υγεία.

Πρότεινε την διοργάνωση συλλαλητηρίου την Κυριακή 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα μαζί με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα τους μικρομεσαίους προκειμένου να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα.

Πρότεινε την προκήρυξη 48ωρης Γενικής Απεργίας μαζί με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα τους επαγγελματίες τους εμπόρους, όλους όσους πλήττονται από τα μνημονιακά μέτρα στις 8-9 Νοέμβρη, πιθανές ημέρες ψήφισης των μέτρων.

Παράλληλα προκειμένου να μην υπάρξει καμία πιθανότητα η ΑΔΕΔΥ να παραμείνει στην άνευρη πρόταση που κατέθεσε η ΠΑΣΚ υπερψήφισε εκτός από την δική της πρόταση και αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΚΕ που μιλούσε για απεργία όσο διαρκεί η συζήτηση στη βουλή των ρυθμίσεων του νέου μνημονίου, για καταλήψεις υπηρεσιών και διοργάνωση συλλαλητηρίων.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η στάση του ΠΑΜΕ και η υπερψήφιση από αυτό της πρότασης της ΠΑΣΚ, που αυτή την κρίσιμη στιγμή αρκέστηκε σε μια 24ωρη απεργία χωρίς καμία άλλη δράση θεωρώντας ότι αυτό καλύπτεται μόνο από την οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς και χαρακτηρίζοντας άλλες δράσεις που δεν έχουν απεργιακή μορφή ως κινητοποιήσεις κρότου λάμψης.

Παράλληλα ζήτησε η ΑΔΕΔΥ να πάρει καθαρή θέση στο ζήτημα της αξιολόγησης υπηρεσιών, δομών και υπαλλήλων, με στόχο τις απολύσεις και ζήτησε την απομάκρυνση από τα συνδικάτα όσων συνεργήσουν σε αυτή, υπερψήφισε πρόταση που αναδείκνυε και αυτές τις πλευρές σχετικά με την αξιολόγηση και διαφώνησε με την τακτική της πλειοψηφίας να αφήσει θολό το τοπίο σε αυτά τα ζητήματα.

δημοσίευσε ...