Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

απόψε θέλω αποδείξεις και ονόματα "τραγουδά" η τρόικα κι "εμείς" χορεύουμε???


- Συμφώνησαν στον διπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ από 12 στα 24 ευρώ

- Απαιτούν αλλαγές στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ που σημαίνει περικοπές των βοηθημάτων

Άγριο και σκληρό παζάρι υπάρχει ανάμεσα στην τρόικα και τους υπουργούς της κυβέρνησης με τους δανειστές να φαίνεται πως αυξάνουν χωρίς καμία λογική διαρκώς τις απαιτήσεις τους αλλά και τα χρήματα που ζητούν να εξοικονομηθούν και ενώ ξεκίνησαν από τα 11,5 δισ. ευρώ τώρα έχουμε φτάσει στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Μάλιστα, φαίνεται πως καμία όντως συμφωνία δεν θα υπάρξει μιας και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Τετάρτη.

Αργά το απόγευμα η τρόικα με μεγάλη καθυστέρηση συνάντησε τον κ. Μανιτάκη επιμένοντας να ξεκινήσουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κυρίως ως ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μανιτάκης δήλωσε πως η "συζήτηση προχωρά και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά".

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα πραγματικά έχει αγριέψει και ζητά έμπρακτα τη μείωση του δημόσιου τομέα. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν λίστα με ονόματα δημοσίων υπάλλήλων που πρόκειται να απολυθούν, λίστα με αριθμούς και υπηρεσίες του δημοσίου. 

Όπως φαίνεται από τις πληροφορίες, δεν τους νοιάζει καθόλου εάν αυτοί που θα αποχωρήσουν από το δημόσιο είναι επίορκοι ή όχι, αλλά τους ενδιαφέρει μόνο να φύγει συγκεκριμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων από το δημόσιο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο. 

Δίνουν, εξάλλου, μεγάλη σημασία στον συμβολισμό της συγκεκριμένης παρέμβασης και επιμένουν στο «γενικό ξεκαθάρισμα» του πληθυσμού στο Δημόσιο, ζητώντας την επέκτασή του στις «δεξαμενές» των επίορκων υπαλλήλων, των «κοπανατζήδων», κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και των αποδεδειγμένα ανίκανων.

Η συνάντηση αυτή καθυστέρηση λόγω της εμπλοκής που υπήρξε με τον υπουργό Υγείας, Αν. Λυκουρέντζο για τα θέματα της υγείας, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων και να εκταμιευτεί η δόση μαμούθ.

Ένα κατάλογο με συνολικές περικοπές και εξοικονομήσεις 950 εκατ. ευρώ στον χώρο της υγείας για το 2013, παρουσίασαν στους επικεφαλής της τρόικας, στην τρίωρη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο υφυπουργός, Μάριος Σαλμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Υγείας που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κατάλογος περιλαμβάνει τα εξής:
- 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου
- 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη
- 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων
- 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία
- 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.

Είναι χαρακτηριστικό στο συγκεκριμένο σημείο, ότι υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Υγείας είπε σε μια αποστροφή τού λόγου του ότι «δεν μπορούμε να πληρώνουμε εδώ τη μαγνητική τομογραφία 240 ευρώ και στη Γερμανία να είναι 120 ευρώ».

Πηγή : news it

δημοσίευσε ...