Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Με αστείους ελιγμούς θέλουν να σπάσουν … τους εργαζόμενους!!!

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ) ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΚΕΝΩΝ

Προσπάθεια να εκτονωθεί η (εκρηκτική) κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Δημόσιο και, κυρίως, στους δήμους χαρακτηρίζεται από συνδικαλιστικούς κύκλους με τους οποίους συνομίλησε η aftodioikisi.gr, η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Α. Μανιτάκη* αλλά και η προχθεσινή του Ε. Στυλιανίδη** για αναζήτηση των κενών θέσεων ώστε να μετακινηθούν εκεί όσοι εμπίπτουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι ανακοινώσεις των δύο υπουργών «είναι χαρακτηριστικές της προχειρότητας με την οποία επιχειρείται υπό την πίεση της τρόικας,  να εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα,  καθώς αποδεικνύεται ότι έβαλαν μπροστά το κάρο από το άλογο:  Δηλαδή, πρώτα θέλησαν να καταγράψουν το πλεονάζον προσωπικό και μετά να βρουν του κενά στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ».

Τέσσερις λόγοι για την κίνηση Μανιτάκη

Σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και τον κίνδυνο η διαθεσιμότητα να έχει την τύχη της εφεδρείας,  η κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την κίνηση της καταγραφής των κενών επιχειρούν:

1) Να κερδίσουν χρόνο

2) Να πείσουν ότι δεν είναι κενές περιεχομένου οι δεσμεύσεις ότι «δεν θα υπάρξουν μαζικές και αθρόες απολύσεις» (Α. Μανιτάκης στη Βουλή)

3) Να σπάσουν το αρραγές μέτωπο των εργαζομένων, καθώς πολλοί από αυτούς που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα όταν θα δουν ότι υπάρχει πράγματι κενή θέση, για παράδειγμα στο ΚΕΠ, το νοσοκομείο κλπ της περιοχής τους θα πουν το «ναι» για τη μετακίνησή τους από το δήμο, την περιφέρεια ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

4) Να μπουν σε πρώτη φάση (δηλαδή, έως το τέλος του 2012) όσο το δυνατόν λιγότεροι σε διαθεσιμότητα

Απολύσεις εντός του 2013

Ωστόσο,  οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι στο σχέδιο του υπουργείου και της κυβέρνησης υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα:

1) Ότι οι προς διαθεσιμότητα ακόμη και της πρώτης φάσης (2012) είναι, όπως έχει γράψει και η aftodioikisi.gr***,  πολλοί περισσότεροι από 2000 και δεν είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν τόσο κενά

2) Ότι στη δεύτερη φάση (2013) είναι αδύνατον να βρεθούν 25.000 κενά (τόσα, δηλαδή, όσα και ο αριθμός των υπαλλήλων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας).  Άρα;  «Άρα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε απολύσεις. Που, αναγκαστικά, θα είναι και αθρόες και μαζικές».

Πηγή : aftodioikisi.gr

δημοσίευσε ...