Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ομόφωνη απόφαση και από το Δημ. Συμβούλιο Πρέβεζας

ΟΧΙ σε απολύσεις - διαθεσιμότητες είπε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Όχι στις απολύσεις εργαζομένων είπε χθες σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας που συνεδρίασε εκτάκτως  για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, την περικοπή πορών αλλά και για τη δημιουργία παρατηρητηρίου, στο Δήμο Πρέβεζας. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα  ο Δήμος  Πρέβεζας να μην  αποστείλει καμία  λίστα με στοιχεία υπαλλήλων  στο υπουργείο Εσωτερικών, ούτε και να νομιμοποιήσει απολύσεις εργαζομένων ή διαδικασίες διαθεσιμότητας, αν τυχόν επιχειρηθεί να επιβληθούν από το κράτος.

Τονίστηκε επίσης πως όλοι ανεξαιρέτως αναλαμβάνουν την ευθύνη της απόφασής  αυτής, με πρώτο το Δήμαρχο Πρέβεζας, κ. Χρήστο Μπαΐλη, ενώ δεσμεύτηκαν πως θα βάλουν «πλάτη» στους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με την αποστολή των στοιχείων και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις.

Οι εργαζόμενοι που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ να σημειωθεί πως το Δημαρχείο συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη. 

Η  συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα  παρουσία δεκάδων υπαλλήλων του Δήμου, αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα , του προέδρου του Εργατικού  Κέντρου Χρήστου Δημόπουλου, κ.α.

«Θέλουν σιγά - σιγά να  απογυμνώσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και να παραδώσουν κερδοφόρα τμήματα  και υπηρεσίες σε ιδιώτες» τόνισε η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας κ.Σαρόγλου,  ζητώντας από το σώμα να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας  καθώς και την άρνηση του Δήμου να συμμετάσχει με οποιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία εφαρμογής των  διατάξεων αυτών.

«Αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στη δοκιμασία που μπαίνουν οι εργαζόμενοι» τόνισε ο κ. Μπαΐλης, διαφωνώντας με τη διαθεσιμότητα, ενώ τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης του προσωπικού και  την εσωτερική μετακίνηση εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου, όπου υπάρχουν κενά.

Έντονη  ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Πρέβεζας  και στην πρόβλεψη του  μνημονίου για δημιουργία παρατηρητηρίου το οποίο θα εποπτεύει τους «κόκκινους Δήμους» «Το παρατηρητήριο μας προσβάλει όλους και έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα της χώρας.

Ή θέλουμε αυτοδιοίκηση ισχυρή ή  αυτοδύναμη ή δεν θέλουμε» υπογράμμισε  ο κ. Μπαΐλης και πρόσθεσε  ότι η συνεχής περικοπή πόρων έχει οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση σε μεγάλα  αδιέξοδα. 

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Τσοβίλης κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης για απολύσεις,  προβλέποντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Ζήτησε δε  από τη  Δημοτική Αρχή να μην στείλει καμία κατάσταση με ονόματα εργαζομένων, καλώντας ολόκληρη την κοινωνία να γίνει μια γροθιά.

Για θέατρο του  παραλόγου μίλησε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάπτυξη Τώρα» Γιώργος Νίτσας,  ζητώντας να συγκληθεί υπηρεσιακό συμβούλιο  έτσι ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης. 

Το Σωματείο των εργαζομένων συνεχάρη ο επικεφαλής της παράταξης «Δημόσιος Χώρος, Πρέβεζα – Λούρος- Ζάλογγο» κ. Γιάννης Ρέντζος,  σημειώνοντας  ότι   την λέξη διαθεσιμότητα την ακούσαμε για πρώτη φορά στη δικτατορία. «Στο δημόσιο υπάρχουν  δυνατότητες αξιοποίησης του προσωπικού» τόνισε ο κ. Ρέντζος, σημειώνοντας ότι το κράτος πριν φτάσει σε αυτή την κατάπτυστη κατάσταση έπρεπε να εξαντλήσει άλλα μέτρα πολύ πιο ανθρώπινα.

Την στήριξή του στους εργαζομένους  εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος  Παύλος Σαραμπασίνας, ενώ ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές. «Το σχέδιο μιλά για 27 χιλιάδες απολύσεις σε όλο το δημόσιο τόνισε   ο κ. Μπάρκας, σημειώνοντας ότι απώτερος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών παροχών, ζητώντας να συγκληθούν τα  δημοτικά συμβούλια και  στους άλλους Δήμους του Νομού έτσι ώστε να προκύψει κοινό ψήφισμα και  να υπάρξει ενιαία δράση. 

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκούλης μίλησε για «έκτακτο στρατοδικείο και όρους δικτατορίας», σημειώνοντας ότι όλες οι προσλήψεις των εργαζομένων αορίστου χρόνου έγιναν με τους νόμους που ίσχυαν τότε.

Να σημειώσουμε τέλος ότι σε κατάληψη βρίσκονται ακόμη  τουλάχιστον 200 Δήμοι της χώρας, ενώ σε  αγώνα βρίσκονται   και οι εργαζόμενοι της Π.Ε. Πρέβεζας, οι οποίοι αποφάσισαν κατάληψη του κεντρικού κτιρίου μέχρι και αύριο Παρασκευή, ώστε να μην μπορέσει να αποσταλεί καμία λίστα με εργαζομένους στο Υπουργείο, καθώς κανείς εργαζόμενος δεν θα μπει στο κτίριο.

δημοσίευσε ...