Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

....και τα μέτρα δεν σταματούν εδώ !!!

Έγγραφο - βόμβα του Σόιμπλε διαψεύδει την κυβέρνηση - Έρχονται νέα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ

Έγγραφο - "βόμβα" του Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος. Σε ενυπόγραφη επιστολή του που αποκαλύπτει η εφημερίδα Real News, "ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι το χρέος μας θα είναι στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 124%, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το Eurogroup".
Δυο επιστολές του γερμανού υπουργού οικονομικών απο τις οποίες προκύπτουν ερωτήματα για το τι τελικά συμφωνήθηκε στο Eurogroup για την Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Real News.

Πρόκειται για δύο επιστολές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, σε απάντηση ερωτήσεων του SPD.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μετά το Eurogroup, ο στόχος για το χρέος διαμορφώθηκε στο 124% για το 2020 και κάτω του 110% για το 2022. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στη δισέλιδη επιστολή του ο Β. Σόιμπλε κάνει λόγο για στόχο 126,6% για το 2020, διαφορά που ισοδυναμεί με απόκλιση περίπου 5 δισ. ευρώ και 115% για το 2022.

Επίσης, δηλώνεται κατηγορηματικά ότι “μια παράταση του προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει”, αλλά η παράταση αφορά “τους στόχους υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση”. Το μίνιμουμ πλεόνασμα θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2016 αντί για το 2014, αλλά τονίζεται ότι “η επιμήκυνση του προγράμματος δεν προκύπτει από όλα αυτά”, στοιχείο που καταρρίπτει και τον όποιο ισχυρισμό για ενδεχόμενη χαλάρωση της λιτότητας στο ορατό μέλλον.

Στο ίδιο έγγραφο καταδεικνύεται ακόμη η αδυναμία της Ελλάδας να απορροφήσει διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια. Από τα 20,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013 η Αθήνα έχει απορροφήσει μόλις τα 7,1 δισ. ευρώ. Για τη διετία 2012-13 διατίθενται 13,4 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον Σόιμπλε “ο στόχος που έχει τεθεί για την απορρόφηση των συμφωνημένων ποσοστών αυξήθηκε”.

Τέλος, η εκταμίευση των 9,3 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους δεν είναι δεδομένη αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων. Ενδεικτικά αναφέρεται η εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης και η ένταξη 2.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας έως το τέλος του 2012, το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων, οι αλλαγές στα εργασιακά και οι ρήτρες αναπλήρωσης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.


Πηγή : left.gr

δημοσίευσε ...