Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Σχολικές καθαρίστριες: Μαύρη εργασία, εμπαιγμός και απολύσεις από αιρετούς και κυβέρνηση



Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα ρυθμίζει τα ζητήματα της καθαριότητας των σχολείων όλης της χώρας στη νέα σχολική χρονιά 2017 – 2018. Ήδη, η τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκινά, όμως τόσο η καθαριότητα των σχολείων όσο και η εργασία των 9.500 σχολικών καθαριστριών, για τη νέα σχολική χρονιά, είναι για μια ακόμα φορά «στον αέρα»!
Όπως καταγγέλλει η ΟΙΥΕ, «συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές που καθαρίζουν ήδη σχολεία ανασφάλιστες και αδήλωτες, σχολικές επιτροπές και δήμαρχοι που δείχνουν την πόρτα της εξόδου σε εργαζόμενες, προσλαμβάνοντας άλλες στη θέση τους, αυθαιρεσίες και καταχρηστικές συμπεριφορές σε όλη την Ελληνική Επικράτεια που πυροδοτούνται από την ολιγωρία και την καθυστέρηση».
«Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς. Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων αγωνίζονται καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια, ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου και από ανάγκη επιβίωσης έχουν αποδεχθεί μια χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης δουλειάς τους», συμπληρώνει.
Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα! Μάλιστα, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του υπ. Εσωτερικών και των δηλώσεων περί «κατανόησης» των προβλημάτων των σχολικών καθαριστριών, καθώς επίσης και της αναγνώρισης των πάγιων και διαρκών αναγκών, που αυτές καλύπτουν, διαπιστώνουμε, υπογραμμίζει η ΟΙΥΕ, «ότι στα τρία (3) συναρμόδια Υπουργεία (Παιδείας, Εσωτερικών, Οικονομικών), κάθε άλλο παρά τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι σχολικές καθαρίστριες κατανοούν».
Οι σχολικές καθαρίστριες:
Αμείβονται με 33,77 ευρώ μεικτά το μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.
Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!
Αμείβονται μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κλπ).
Δεν λαμβάνουν, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ούτε δώρο Χριστουγέννων, ούτε δώρο Πάσχα, ούτε επίδομα άδειας.
Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι γυναίκες που στηρίζουν πολύτεκνες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κ.λπ.
Κι όμως, παρά τα παραπάνω, η Κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και παρατείνει την αγωνία και την επισφάλεια της εργασιακής τους σχέσης. Κι όμως αυτές οι μη προνομιούχες καθαρίστριες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολεία των παιδιών μας.
Η ΟΙΥΕ απαιτεί εδώ και τώρα:
– Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.
– Να εκδοθεί άμεσα από τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, Απόφαση για την καθαριότητα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά 2017-2018 – Να μη μείνουν τα σχολεία χωρίς καθαρισμό.
– Προσαύξηση 5% των αποδοχών, όπως έχει ζητήσει η ΟΙΥΕ και τα σωματεία – μέλη της.
– Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

ergasianet.gr 

δημοσίευσε ...