Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Εγκύκλιος - απάντηση του Υπ.Εσ. στους επιτρόπους του ΕΛ.ΣΥΝ. για τους συβασιούχους



Τη διευκρινιστική ΕΓΚΥΚΛΙΟ για την πληρωμή των συμβασιούχων των δήμων που είχε προαναγγείλει χθες η aftodioikisi.gr εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται, στην ουσία για την «απάντηση» του ΥΠΕΣ στις απόφάσεις κατά τόπους Επιτρόπων να μην εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων.
Στην εγκύκλιο υπό τον τίτλο “Παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων για την ερµηνεία και εφαρµογή του άρθρου 24 του ν. 4479/2017 (Α’ 94)”, τονίζεται ότι:
-Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, την εκτίµηση από τους ΟΤΑ των πραγµατικών υπηρεσιακών τους αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας και τη δροµολόγηση της κάλυψης αυτών µε µόνιµο προσωπικό, είναι απολύτως αναγκαίο, για τη θεραπεία εξαιρετικών λόγων δηµοσίου συµφέροντος και προστασίας ειδικότερα της δηµόσιας υγείας, να διασφαλιστεί η αδιατάρακτη, οµαλή και λυσιτελής κάλυψη των αναγκών αυτών από το άµεσα διαθέσιµο προσωπικό. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που οι οικείοι φορείς, οι οποίοι εξ αντικειµένου δεν δύνανται στο στάδιο αυτό να έχουν ακριβή εικόνα των όρων πλήρους και οριστικής κάλυψης των σχετικών υπηρεσιακών αναγκών τους µε µόνιµο προσωπικό, θα µπορούν να απασχολήσουν το σύνολο του άµεσα διαθέσιµου προσωπικού, αυτού δηλαδή που απασχολείτο σε θέσεις των αντίστοιχων καθηκόντων µέχρι την 7.6.2017.
-Η ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΑΣΕΠ δεν συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη εκτέλεση των συµβάσεων που συνάπτονται µε την παρ. 2 ούτε, βεβαίως, για την πληρωµή των υπηρεσιών που παρέχονται.
-Ο χρόνος απασχόλησης που θα διανυθεί υπό το καθεστώς αυτών δεν αθροίζεται µε προηγούµενα διαστήµατα απασχόλησης, κατά τρόπον ώστε να νοείται, εξ αιτίας των συµβάσεων αυτών (οι οποίες έχουν ως απώτατο όριο την 31.3.2018), συµπλήρωση 24 µηνών απασχόλησης ή υπέρβαση της 8µηνης απασχόλησης µέσα σε διάστηµα 12 µηνών ή διαδοχικότητα στην απασχόληση του εν λόγω προσωπικού, που να δύνανται να µεταβάλουν το νοµικό χαρακτήρα των αντίστοιχων σχέσεων εργασίας, αφού µια τέτοια έννοµη συνέπεια ρητά αποκλείεται από το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2, το οποίο ακριβώς συνιστά πρόνοια αποφυγής της καταστρατήγησης του άρθρου 103 παρ. 8 του Συντάγµατος.
-Δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ των διατάξεων της παρ. 2 της εν θέµατι ρύθμισης και του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 2190/1994, σχετικά µε τη δυνατότητα προσλήψεων, σε περιπτώσεις όπου συντρέχει κίνδυνος ζωής ή περιουσίας και όπου, για το λόγο αυτό, κηρύσσεται συγκεκριμένος νοµός ή περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών ΕΔΩ

δημοσίευσε ...