Αν και οι γνωμοδοτήσεις τριών νομικών, που έχει «στα χέρια» της η ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζουν τον ξεκάθαρο αντισυνταγματικό χαρακτήρα της απεργοσπαστικής ρύθμισης για την «αξιολόγηση», εντούτοις, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη προχώρησε στην έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για το άρθρο 36 του Ν.4489/2017 «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις–Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ και άλλες διατάξεις».
Έχει μάλιστα το χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά επείγον – Προθεσμίες». Βάσει του άρθρου, με «fast track» διαδικασίες (σ.σ.: σε λιγότερο από ένα μήνα, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου), θα γίνει η «αξιολόγηση» των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι συνεχίζουν δυναμικά την απεργία-αποχή, μην υποκύπτοντας στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και των «παρατρεχάμενών» της στους χώρους εργασίας.
Να σημειωθεί πως -βάσει και της εγκυκλίου- ένας υπάλληλος δε χρειάζεται να μετέχει στην «αξιολόγηση», αφού το βάρος και την ευθύνη και την… υπαιτιότητα για τη διαδικασία φέρουν οι «αξιολογητές» που ήταν προϊστάμενοι το 2016.
Κυβέρνηση και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωμά και εκβιαστικά, αναφέρουν πως ο «αξιολογητής» για να προχωρήσει ιεραρχικά, θα πρέπει πρώτα από όλα να έχει «αξιολογήσει» τους υφισταμένους του. Σε αντίθετη περίπτωση, τιμωρείται και δεν εξελίσσεται, έστω κι αν έχει τα προσόντα. Κι αυτό, το μπλόκο – τιμωρία στην εξέλιξή του, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στο ότι απεργεί, στο ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών και του λαού, και όχι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Όλγας Γεροβασίλη, που θέλουν να πάρουν άριστα – δέκα, στη δική τους αξιολόγηση για τις «μεταρρυθμίσεις» στο Δημόσιο από τους δανειστές.
Αναφέρεται στην εγκύκλιο: «Η ως άνω τήρηση της υποχρέωσης του αξιολογητή για την αξιολόγηση των υφισταμένων του ισχύει και για τους υπαλλήλους που αξιολογούνται με ειδικά συστήματα αξιολόγησης, τα οποία διατηρούνται σε ισχύ δυνάμει των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4369/2016. Ως εκ τούτου, προϊστάμενος που με δική του υπαιτιότητα δεν αξιολογεί τους υφισταμένους του για την αξιολογική περίοδο έτους 2016, σύμφωνα με τις οικείες ειδικές διατάξεις περί αξιολόγησης, δεν δύναται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) ή του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007) ή σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις περί επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων».
Μάλιστα, κυβέρνηση και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθιστούν τις Διευθύνσεις Προσωπικού / Διοικητικού σε ένα νέου τύπου «Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας», καθώς θα είναι αυτές που θα… πιστοποιούν εάν ένας προϊστάμενος έχει «αξιολογήσει» τους υφισταμένους τους ή όχι, προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο του… κομματικού κράτους και της επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.
Αναφέρεται στην εγκύκλιο: «Οι αρμόδιες Διευθύνσεις προσωπικού / διοικητικού βεβαιώνουν την τήρηση της υποχρέωσης του αξιολογητή για την αξιολόγηση των υφιστάμενων του για την αξιολογική περίοδο 2016, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες, στις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 24Α του ν. 4369/2016, ενέργειες του α ́ και β ́ αξιολογητή. Η ανωτέρω βεβαίωση εκδίδεται και για όσους είχαν προβεί στις απαιτούμενες για την αξιολόγηση ενέργειες πριν από τη θέσπιση των διατάξεων του άρθρου 36 του ν. 4489/2017. Η βεβαίωση αυτή συνιστά προϋπόθεση για την συμμετοχή του υπαλλήλου σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων (παρ. 5 του άρθρου 24Α του ν. 4369/2016, όπως ισχύει)».
Και αυτή η «αξιολόγηση» δεν θα περάσει
Και οι δύο απεργοσπαστικές ενέργειες της κυβέρνησης, η ψήφιση του άρθρου 36 και η ερμηνευτική εγκύκλιος, δείχνουν πως η κυβέρνηση βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο», αφού οι εργαζόμενοι πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τα μνημονιακά «φύλλα αξιολόγησης». Η απάντηση των εργαζομένων στο Δημόσιο, βάσει και των ανακοινώσεων από την ΑΔΕΔΥ αλλά και τις Ομοσπονδίες-μέλη της είναι ξεκάθαρη και δεδηλωμένη: και αυτή η προσπάθεια, θα πέσει στο κενό· οι εργαζόμενοι θα καταρρίψουν αυτήν την απεργοσπαστική τροπολογία στην πράξη, όπως έκαναν και με τις «αξιολογήσεις» Βερναρδάκη και Μητσοτάκη.
Κι αυτό, διότι στοχεύει σε ένα πράγμα: στον περιορισμό και στη συρρίκνωση του κράτους στους τομείς που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους και τη ζωή τους. Στο νεοφιλελεύθερο επιτελικό κράτος που ευαγγελίζονται, με δημόσιους υπαλλήλους σε ρόλο… τροχονόμου των ιδιωτικών συμφερόντων, και με τους πολίτες να πληρώνουν αδρά την… παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών για δημόσια αγαθά, όπως είναι η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, η καθαριότητα, οι υποδομές κτλ.
Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής
Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μη κάνουν κανένα βήμα πίσω. Καμιά συμμετοχή στην ψευτοαξιολόγηση που μοναδικό στόχο έχει την διάλυση του Δημοσίου, την εκχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιώτες, την δημιουργία μιας δεξαμενής «μετρίων υπαλλήλων» για να περάσει η μισθολογική κατηγοριοποίηση και η δημιουργία στρατιάς «υπάκουων» εργαζομένων.
Καλεί τους εργαζόμενους συνολικά να συμπαραταχθούν στον αγώνα των εργαζόμενων στο Δημόσιο απέναντι στις πολιτικές που θέλουν την πλήρη διάλυση του δημοσίου και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.