Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Έγγραφο στο Υπ.Εργασίας και μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα εργατικά ατυχήματα – δυστυχήματα




Με το παρακάτω έγγραφο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά από το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά στην ραγδαία αύξηση των απωλειών ζωής και των τραυματισμών εργαζομένων, κατά την διάρκεια της εργασίας τους, κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.
Πιο συγκεκριμένα η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά τον άμεσο έλεγχο και την απόδοση ευθυνών στις δημοτικές αρχές εκείνες που αδιαφορούν ή θεωρούν πολυτέλεια τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων και τις κατάλληλες συνθήκες στους χώρους εργασίας.
Στο έγγραφο της η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει :
«Όπως σας έχουμε επισημάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν, παρά τον διαρκώς αυξανόμενο φόρο αίματος που «πληρώνουν» οι εργαζόμενοι στους Δήμους και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες καθαριότητας χάνοντας ακόμα και την ζωή τους την ώρα της εργασίας, η πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών έχοντας προφανώς αξιολογήσει σαν αναλώσιμους τους εργαζόμενους, αδιαφορούν ή θεωρούν πολυτέλεια την τήρηση των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων όπως και την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών στους χώρους εργασίας.
Επειδή όμως κανένας δεν μπορεί να παίζει με την ζωή, Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων, θεωρούμε αυτονόητη την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), στις περιπτώσεις εκείνες που αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παίζουν κορώνα-γράμματα τις ζωές των εργαζομένων.
Υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων, για παράδειγμα στο Δήμο Λαμιέων, όπου εκεί η Δημοτική Αρχή, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους εργαζομένους στο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» και αντίθετα με τους όρους και τον Κανονισμό Εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. τους απασχολεί στην αποκομιδή απορριμμάτων με απορριμματοφόρο.
Δεν υπάρχει Γιατρός Εργασίας (Γ.Ε.) και Τεχνικός Ασφαλείας (Τ.Α.). Καταστρατηγεί την κοινή Υπουργική Απόφαση υπ΄ αριθμ.: 53361/2-10-2006 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 1503/11-1-2006), «Παροχή μέτρων προστασίας σε υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. και μέτρα προληπτικής ιατρικής» και δεν έχει χορηγήσει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους δικαιούχους εργαζόμενους, ενώ δεν προχωράει σε προληπτικές εξετάσεις και σε εμβολιασμό των εργαζομένων.
Με τα παραπάνω δεδομένα και επειδή υπάρχουν παρόμοιες καταγγελίες και για τον Δήμο Θερμαϊκού, αλλά και για άλλους Δήμους, για τους οποίους θα ακολουθήσει νέα αναλυτική καταγγελία, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσων ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που προσπαθούν να μειώσουν την αξία της εργασίας και αδιαφορούν για τις ζωές των εργαζομένων.
Αν θέλουμε όλοι να σταματήσει η επιτέλους να αυξάνεται η «μαύρη» λίστα των εργατικών ατυχημάτων-δυστυχημάτων, πρέπει και εσείς με την σειρά σας να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες.»
Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα Τρίτη 5 Σεπτέμβρη στις 11.00 το πρωί καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου «κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και τα Υπουργεία και να αναλάβουν πρωτοβουλίες με σκοπό  να αντιμετωπισθούν τα συνεχή εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα και η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων φορέων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»
Το δελτίο τύπου της ομοσπονδίας συγκεκριμένα αναφέρει :
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) αποφάσισε να καταθέσει αύριο ΤΡΙΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, στις 11.00 το πρωί, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (Λεωφ. Αλεξάνδρας 121 – Αθήνα) μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και τα Υπουργεία και να αναλάβουν πρωτοβουλίες με σκοπό  να αντιμετωπισθούν τα συνεχή εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα και η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων φορέων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τους τελευταίους δύο (2) μήνες είχαμε τρία θανατηφόρα ατυχήματα και πολλούς τραυματισμούς εργαζομένων, συμβασιούχων και τακτικού προσωπικού  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εν ώρα εργασίας.
Η μαύρη λίστα των θανάτων αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού, της μη τήρησης των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας όπως επίσης και της εντατικοποίησης της εργασίας.
Όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τόσο οι Αιρετοί όσο και τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας πρέπει  να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσει το «έγκλημα» σε υπηρεσίες όπως αυτή της καθαριότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ελπίζουμε ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να καταθέσει  μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου  να εισακουσθεί και να μπει πλέον ένα τέλος στην ασυδοσία, την απραξία και την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων.
Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων της και να αποτρέψει την απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων όπως η επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες εργολάβους.»

δημοσίευσε ...