Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ Αθήνα, 3 Μαΐου 2011
 Αριθμ. Πρωτ.: 478


                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη «μυστική» διαβούλευση που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Υπουργού Περιβάλλοντος και εκπροσώπων του Δήμου Λαυρεωτικής σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Αττικής.

Διαβούλευση χωρίς καμία δημοσιοποίηση και με ερμητικά κλειστές τις πόρτες, αφήνοντας στο περιθώριο πολίτες και φορείς που για πολλούς μήνες συμπαραστάθηκαν στους κατοίκους του Δήμου Λαυρεωτικής.

Όμως οι ελεγχόμενες διαρροές που αφήνονται στα Μ.Μ.Ε. και στα διάφορα BLOGS δείχνει ότι οι επιλογές που κυριαρχούν είναι:

      1. Στην επιλογή του Δήμου Λαυρεωτικής συμπεριλαμβάνεται μονάδα θερμικής επεξεργασίας – αεριοποίησης – ενεργειακής αξιοποίησης, με ότι αυτό σημαίνει για την ρύπανση του περιβάλλοντος.
2.     Δεν απορρίπτεται η ανάγκη για την ύπαρξη Χ.Υ.Τ.Υ. που θα είναι αναγκαίος για τη διαχείριση των υπολειμμάτων, αλλά και των απορριμμάτων κατά τις περιόδους τακτικής συντήρησης και επισκευών της μονάδας, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει εγκαταλείψει την χωροθέτηση στο Οβριόκαστρο.
3.     Το υψηλό κόστος, διαχείρισης καθώς και το κόστος των σύνθετων αυτών μονάδων έντεχνα  αποσιωπάτε ότι θα το πληρώσουν οι πολίτες μέσω των δημοτικών τελών.
4.     Εκχωρείται η διαχείριση των απορριμμάτων στα ιδιωτικά - εργολαβικά συμφέροντα καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος μιλά ξεκάθαρα: «… Για ενδεχόμενη συμμετοχή του Δήμου …». Ενώ και ο χώρος που προτείνεται είναι το ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας όπου ο Δήμος Λαυρεωτικής συμμετέχει με ποσοστό 30%.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα επισημαίνει ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι η ενεργειακή αξιοποίηση (καύση) κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητες των πολιτών αλλά και των υποχρεώσεων της χώρας μας για τη μείωση του όγκου των παραγόμενων σκουπιδιών, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Συνεπώς η προαναγγελθείσα, ήδη, μονάδα καύσης αποτελεί «λαγό» των επιλογών της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.
Καθώς η ενεργειακή καύση απαιτεί σε σταθερή βάση, εφ΄ όρου ζωής των οικείων εγκαταστάσεων, μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, περιορίζεται δε δραστικά η διαλογή στην πηγή, που εάν σχεδιάζεται και εκτελείται σωστά εξοικονομεί και ενέργεια. Οπότε το τελικό ενεργειακό ισοζύγιο της καύσης προκύπτει τελικά μηδενικό έως και αρνητικό συγκριτικά με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή.

Επιλογή αντιπεριβαλλοντική, πανάκριβη και στον έλεγχο του Ιδιωτικού – Εργολαβικού κεφαλαίου.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. δηλώνει για άλλη μια φορά ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια που θα καταργεί το Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων και θα επιδιώξει το επόμενο χρονικό διάστημα την ευρύτερη συσπείρωση φορέων και πολιτών για την ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική φιλική στο περιβάλλον, οικονομική και σε όφελος της λαϊκής οικογένειας.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. 


δημοσίευσε ...