Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μετωπική αναμέτρηση κυβέρνησης - συνδικάτων

Εργατική αντεπίθεση μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη, νέα κλιμάκωση μέχρι την ακύρωση των μέτρων

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, η τρικομματική συγκυβέρνηση φαίνεται να διστάζει, να κρύβεται και να κωλυσιεργεί, εισπράττοντας καθημερινά έντονες απεργιακές κινητοποιήσεις σε σημαντικούς χώρους όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία, ενώ ταυτόχρονα φουντώνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της και οι πρώτες απώλειες στελεχών της με κοινωνική αναφορά είναι πλέον γεγονός.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τη χαρτογράφηση των εξοντωτικών μέτρων 11,9 δισ. ευρώ, που αφορούν κυρίως σε συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, το κλίμα καθημερινά χειροτερεύει. Το επιβεβαίωσε η μεγάλη κινητοποίηση στη ΔΕΘ αλλά και η ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα στην κοινωνία και τα συνδικάτα, τις ημέρες που ακολούθησαν.

Την τελευταία εβδομάδα, μετά από συνεχείς πιέσεις εκατοντάδων συνδικαλιστικών στελεχών, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη γενική απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ ίσως για πρώτη φορά η διάθεση για οργάνωση της απεργίας με περιοδείες και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, η επιδίωξη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ακύρωση των μέτρων, επιβεβαιώνουν ότι έχει ανοίξει πλέον μια περίοδος "συνολικής αναμέτρησης" της κοινωνίας με το Μνημόνιο και όσους το υλοποιούν.

Αγώνες με στόχο την ανατροπή...


Το επόμενο δεκαήμερο μέχρι τη διεξαγωγή της 24ωρης γενικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη θα είναι πυκνό από γεγονότα, αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Μεθαύριο Τρίτη το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα προχωρεί σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 6.30 το απόγευμα. "Tα τελευταία μέτρα που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση έχουν στον πυρήνα της λογικής τους την ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή μεγάλων τμημάτων της ζωντανής εργασίας, με τη μακροχρόνια ανεργία, τη μετανάστευση, την βίαιη αλλαγή θέσης στην παραγωγή. Τα μέτρα αυτά δεν αποβλέπουν σε καμιά 'δημοσιονομική εξυγίανση', έρχονται κατ’ απαίτηση των εργοδοτών, για να μπορούν χωρίς κανένα πια εμπόδιο να προσλαμβάνουν, να απολύουν, να απασχολούν τους εργαζόμενους όπως και όποτε τους βολεύει, αυξάνοντας στο έπακρο την εκμετάλλευση. Οι στιγμές για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι σοβαρές. Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει αυτή την επίθεση είναι οι επερχόμενοι εργατικοί αγώνες. Αν και αυτοί οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα, δεν δημιουργήσουν πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για να πέσει η άθλια τρικομματική κυβέρνηση, τότε είναι σίγουρο ότι θα μας τσακίσουν", σημειώνει ο Νίκος Γουρλάς, πρόεδρος των Σωματείων στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και στέλεχος του συντονιστικού.

Το Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ καλεί στο συλλαλητήριο της Τρίτης για να "αποτραπεί η μεγαλύτερη λεηλασία που έχει υποστεί διαχρονικά η κοινωνία και η χώρα μας".

Κλιμάκωση και μετά τις 26/9

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μετά την απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με στόχο να μην φτάσουν στη Βουλή τα μέτρα - λαιμητόμος για εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους. "Η απεργία πρέπει να είναι ακόμα ένα στέρεο βήμα για τη συγκρότηση ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου που να συνιστά έναν συνεκτικό αντίπαλο πόλο, τον οποίο θα φοβάται και θα υπολογίζει ο αντίπαλος, με ξεκάθαρους στόχους και αιτήματα: να μην περάσουν τα μέτρα της κοινωνικής καταστροφής, να απαλλαγούμε οριστικά από τα δεσμά του Μνημονίου και των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους", σημειώνει ο επικεφαλής της "Αυτόνομης Παρέμβασης" Γιώργος Γαβρίλης.

Ρήγμα με τη λαϊκή βάση της Ν.Δ.


Οι αντιδράσεις στα νέα μέτρα, η αίσθηση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι οι κρισιμότεροι για τον κόσμο της εργασίας και την προσπάθεια απαλλαγής από το Μνημόνιο της καταστροφής αποτυπώνεται και σε συνδικαλιστικούς χώρους που συνδέονται με τη συντηρητική παράταξη, προκαλώντας ρήγματα με τη λαϊκή βάση της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισε πιστεύοντας τουλάχιστον στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Η πρόσφατη διαγραφή του προέδρου της ΔΑΚΕ Ν. Κιουτσούκη με απόφαση του κόμματος είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί: "Μπορεί να με διέγραψαν από τους καταλόγους και τα μητρώα της Ν.Δ., δεν μπορούν όμως να με διαγράψουν από τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, όπως δεν μπορούν να διαγράψουν τους αγώνες, τη δράση μου και την ιδεολογία μου, που φυσικά δεν είναι το Μνημόνιο", ήταν η απάντηση του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ στη διαγραφή του.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο, παρά τις συντονισμένες κομματικές προσπάθειες υπονόμευσης των συνδικαλιστών που αντιδρούν. "Οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό κίνημα, η κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της είναι σε κατάσταση απελπισίας, θυμού και οργής. Ο αγώνας που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες και η μεγάλη κινητοποίηση στις 26 Σεπτεμβρίου είναι η αφετηρία της ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και της απέλασης της τρόικας. Η Ελλάδα επιστρέφει πάλι στον λαό της", δηλώνει ο γ.γ. της ΑΔΕΔΥ και επικεφαλής των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στον δημόσιο τομέα Ηλίας Ηλιόπουλος.

Πηγή : avgi 16/9/2012

δημοσίευσε ...