Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Διαθεσιμότητα μέσω... γραπτών εξετάσεων στο δημόσιο

Έτσι λένε τώρα τις απολύσεις: Αξιολόγηση! Και μόνο το γεγονός ότι κάνουν την "αξιολόγηση" για να απολύσουν προσωπικό σημαίνει ότι και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. 

Τα μέτρα που σχεδιάζονται δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Η κοινωνία μας με ταχύτατους ρυθμούς μετατρέπεται σε τριτοκοσμική χώρα. Περίθαλψη δεν υπάρχει, φάρμακα δεν βρίσκουμε, οι μισθοί  γίνονται Κίνας και οι συντάξεις θα είναι πείνας. Όποιος χάνει τη δουλειά του περνά στο περιθώριο και ο λαός μας απειλείται από ανθρωπιστική κρίση.

Τώρα πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους! Τα μέτρα να γίνουν η τελευταία πράξη αυτής της κυβέρνησης.

Απεργία γενική - Καταλήψεις και Διαδηλώσεις Παντού!

Όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου, είτε διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ, είτε εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, των κατηγοριών Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάρθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), πλην της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) θα αξιολογηθούν μέσω γραπτών εξετάσεων, οι οποίες θα διεξαχθούν, μετά την οριστικοποίηση του οργανογράμματος των υπηρεσιών στις οποίες υπηρετούν. Η οριστικοποίηση αναμένεται μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο και στη συνέχεια προβλέπεται να διεξαχθούν οι γραπτές εξετάσεις.

Η αξιολόγηση θεωρείται δαιδαλώδες ζήτημα και θα διαρκέσει, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς για πάνω από έναν χρόνο. Θα διΕνεργηθεί υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, στο πρότυπο του τεστ δεξιοτήτων που είχε διοργανώσει η ανεξάρτητη αρχή το 2008.

Στις προθέσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να αξιολογηθούν οι υπάλληλοι, εκτός από τις γραπτές εξετάσεις και με βάση τα τυπικά τους προσόντα που περιέχονται στον υπηρεσιακό του φάκελο, η οικογενειακή κατάσταση, η συμπεριφορά του υπαλληλου στο εργασιακό περιβάλλον και επιπλέον κοινωνικά κριτήρια, (τα οποία σημειωτέον τελούν υπό την αίρεση των αποφάσεων των τροϊκανών, οι οποίοι θέλουν να έχουν λόγο και επ' αυτών)!!!


Η χαμηλή βαθμολογία στις εξετάσεις θα θεωρηθεί κριτήριο απομάκρυνσης από το δημόσιο. Οι υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για 1 χρόνο λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους και στη συνέχεια θα οδηγούνται στην ανεργία, αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.


Ωστόσο, η τρόικα μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα, επιμένει σε άμεσες απολύσεις, χωρίς τις... πολυτέλειες της διαθεσιμότητας ή της εφεδρείας!!!


Με το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών και τις ανάγκες οι οποίες θα προκύψουν - ούτως ή άλλως - από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις κρατικών φορέων και οργανισμών ή αναδιάρθρωση των Διευθύνσεων και των Τμημάτων τους, οι μετακινήσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες, όπου υπάρχουν κενές θέσεις, θεωρούνται δεδομένες.


Μέσω της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τη συνταξιοδοτική ωρίμανση (εάν γίνει αποδεκτή από την τρόικα αφού θα παρέχει κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση σε όσους θα ολοκλήρωναν τον εργασιακό τους βίο το 2016 και 2017) θα αποχωρήσει από τις κρατικές υπηρεσίες περίπου το 6% των υπαλλήλων μέχρι το 2015 (35-40.000 εργαζόμενοι) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


Το περιεχόμενο των εξετάσεων θα περιλαμβάνει γενικές γνώσεις ιστορίας, γεωγραφίας και πολιτισμού καθώς και του πλαισίου λειτουργίας θεσμικών οργάνων της πολιτείας και διοίκησης του κράτους.


Στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, της κατανόησης του γραπτού λόγου και της πρακτικής αριθμητικής δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ οι πιο εξειδικευμένες γνώσεις θα αναφέρονται στα αντικείμενα εργασίας της υπηρεσίας του υπαλλήλου.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

δημοσίευσε ...