Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δεν θα γίνουν ισοδύναμα..

του Θωμά Μπιζά*
 
Οι  πληροφορίες από την χτεσινή πρώτη μέρα των καταλήψεων και των γενικών συνελεύσεων στους ΟΤΑ λένε πως υπήρξε μαζική συμμετοχή των συναδέλφων και αγωνιστική διάθεση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για πριν και κυρίως για μετά την απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου.
 
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ γνωρίζουν πλέον πως αν η κυβέρνηση περάσει τα μέτρα των 11.5 δις θα είναι οι ίδιοι από τα πρώτα θύματα της πιο ανελέητης ταξικής επίθεσης που γνώρισε τα τελευταία χρόνια η Ελληνική εργατική τάξη.
Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις εκατοντάδων ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ σε συνδυασμό  με αυτό πού  ονομάζουν  «μείωση της μισθολογικής δαπάνης» θα σημάνει άμεσα  την απώλεια μερικών χιλιάδων θέσεων εργαζομένων στους ΟΤΑ .
 

Η κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων σε συνδυασμό με τον νέο «εξορθολογισμό» του μισθολογίου θα σημάνει  νέα και ακόμα πιο οδυνηρή μείωση των εισοδημάτων μας.
 
Οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις θα μετατραπούν σε βοηθήματα για ένα επίπεδο ζωής που αντιστοιχεί στην δεκαετία του 1960.
 
Οι μειώσεις στις δαπάνες για την δημόσια υγεία θα είναι τόσο μεγάλες,  που θα καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον την δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
 
Οι ιδιωτικοποιήσεις στις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ «παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, ΚΑΠΗ κλπ» θα καταργήσουν στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο της αυτοδιοίκησης.
 
Η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων θα δοθεί ως λάφυρο στους νικητές του ταξικού πολέμου.
 
Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας θα απολύονται και θα δυστυχούν  και οι εργολάβοι και οι «επενδυτές» που θα γίνουν τα νέα αφεντικά των υπηρεσιών και των μονάδων επεξεργασίας ,θα κερδοσκοπούν ασύστολα.
 
Οι πρόθυμοι δήμαρχοι και πρόθυμοι πρόεδροι διαφόρων ΦΟΔΣΑ έχουν ήδη συμφωνήσει για το ξεπούλημα. Έχουν ήδη συμφωνήσει να αυτοκαταργηθούν σαν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μετατραπούν σε εισπράκτορες τελών που θα αποδίδονται στους ιδιώτες .

Προσωπικά αμφιβάλω ακόμα και   αν συμφώνησαν έναντι κάποιου ελάχιστου οικονομικού ή πολιτικού τιμήματος, ή είπαν «ότι προαιρείσθε» στους εργολάβους και τους επενδυτές.
 
Σε αυτόν τον ανελέητο πόλεμο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δεν θα πέσουν αμαχητί. Δεν θα το βάλουν στα πόδια , ούτε και θα δεχτούν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και ολόκληρες κοινωνικές υπηρεσίες επειδή έτσι το αποφάσισαν οι τρόικες του εξωτερικού και του εσωτερικού.
 
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα απαντήσουν και μάλιστα θα απαντήσουν σκληρά.
Τα δημοτικά καταστήματα  και οι ΔΙΚΕΣ μας εγκαταστάσεις όπως οι ΧΥΤΑ και τα γκαράζ των δήμων θα γίνουν κάστρα αντίστασης.
 
Δεν θα φτάνουν όλες μαζί οι υδροφόρες του κ. Δέντια για να διώξουν τους εργαζόμενους των Δήμων από τις πύλες των εκατοντάδων γκαράζ και των ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα.
 
Και με την συμμετοχή μας στην μεγάλη πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Τετάρτη στις 10 το πρωί από την πλ. Καραϊσκάκη και σε όλες τις πόλεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα και σε κάθε χωριό θα πρέπει να δείξουμε τι τους περιμένει.
 
Η ΑΣΚ-ΟΤΑ με όσες δυνάμεις διαθέτει σε ολόκληρη την Ελλάδα θα δώσει την μάχη για την ενότητα και την πάλη του συνδικαλιστικού μας κινήματος σ' αυτή την δύσκολη μάχη.
 
Η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα των εργαζομένων για τις  πλειοψηφίες του Συνδικαλιστικού κινήματος,  δεν πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την μαζική συμμετοχή όλων στην Απεργία.
 
Αντίθετα όλοι οι εργαζόμενοι και από όλους τους χώρους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους.
 
Δεν θα γίνουμε ισοδύναμα .
 
Αν το τολμήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα αυτό θα είναι και το τελευταίο τους τόλμημα.

* Ο Θωμάς Μπιζάς είναι μέλλος της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πηγή : kinisi-esdkna

δημοσίευσε ...