Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

«εργασιακή ειρήνη» με απεργία – αποχή και συλλαλητήρια κ. Ντινόπουλε;

του Βασίλη Γκιτάκου*
Ίσως να πέρασε στα «ψιλά» ή να μην έδωσε και κανένας σημασία, όμως θεωρώ μεγάλη προσβολή τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Αρ. Ντινόπουλου, ο οποίος πρόσφατα και παρά τις διαρκείς κινητοποιήσεις του κλάδου ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που έχουν εφαρμόσει οι μνημονιακές κυβέρνησεις στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», δήλωσε ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επικρατεί «εργασιακή ειρήνη».


Είναι βέβαιο όμως ότι η «εργασιακή ειρήνη» που επικαλείται ο υπουργός βρίσκεται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας του και στα μυθεύματα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που υπηρετεί, περί ανάκαμψης, περί πλεονάσματος, περί μέτρων ανακούφισης των αδύναμων οικονομικά ομάδων και πολλών άλλων «περί…» που επικοινωνεί περιφερόμενος στα μνημονιακά μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για συνέχιση ουσιαστικά της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ μέχρι την κατάργηση του νόμου 4250/2014 με ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από κάθε εργασία που αφορά την «συγκριτική αξιολόγηση» και τον προσχηματικό επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου και έργου σε Αορίστου χρόνου, έρχεται να διαψεύσει παταγωδώς τον υπουργό Εσωτερικών τα περί «εργασιακής ειρήνης» και να δώσει απάντηση στις απειλές που εκτόξευσε για την εφαρμογή του νόμου στις δηλώσεις του, κουνώντας απειλητικά το δάκτυλο στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η μέχρι τώρα καθολική - μαζική ΑΝΥΠΑΚΟΗ και αποφασιστικότητα των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταργήσουν στην πράξη τις εκτρωματικές διατάξεις του νόμου έχει αναστείλει ήδη την εφαρμογή του, δημιουργώντας πανικό στην κυβέρνηση και εξαναγκάζοντας την να δώσει και τρίτη παράταση καταληκτικών ημερομηνιών εφαρμογής του. Κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης μέσω πειθαρχικών απειλών που κατά καιρούς εξαπέλυσε η κυβέρνηση δια στόματος διαφόρων υπουργών έχει πέσει στο κενό.

Τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα και η ΠΟΕ –ΟΤΑ για την «υποδοχή» της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014, δεν σηματοδοτούν «εργασιακή ειρήνη» όπως προφανώς να ήθελε ο υπουργός εσωτερικών αλλά την συνέχεια και την κλιμάκωση των πολύμορφων αγώνων του εργατικού κινήματος για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της αντεργατικής πολιτικής, της ανεργίας, των απολύσεων, της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση και την υπερκερδοφορία των μεγάλων διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων.

*Ο Βασίλης Γκιτάκος είναι μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Γ.Σ. του ΜΕΤΑ

δημοσίευσε ...