Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Θριαμβολογεί κυβέρνηση και ΚΕΔΕ αλλά χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών

Τουλάχιστον 22.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών - "Η δωρεάν και σύγχρονη λειτουργία των παιδικών σταθμών οφείλει να αποτελεί πρωτεύουσα κρατική μέριμνα", τονίζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Την επιπλέον χρηματοδότηση για την κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού παιδιών, των οποίων οι γονείς έκαναν αίτηση για μια θέση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χτες το πρωί, εξασφαλίστηκε η χρηματοδοτική κάλυψη «για το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων για παιδιά σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης». Το ποσό της επιπλέον χρηματοδότησης φτάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει πως καλύπτονται οι 89.000 θέσεις παιδιών σε αυτούς τους σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Επίσης ο Ο. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε πως πρόκειται για «ένα ισχυρό δείγμα κοινωνικής πολιτικής για τις πιο ευπαθείς ομάδες, τις άνεργες και εργαζόμενες μητέρες, αλλά και αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, των δήμων και του ιδιωτικού τομέα» καθώς φέτος καλύπτονται 21.000 περισσότερες θέσεις από πέρσι (68.000).

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εσωτερικών, που επισημαίνει πως «η καλή συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας αλλά και με τα συναρμόδια υπουργεία έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού τελικώς θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς». Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν σε αυτές της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που με ανακοίνωσή της τονίζει πως οι παρεμβάσεις της ήταν αυτές που συνέβαλαν ώστε να εξασφαλιστούν ακόμα 40 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Πίσω όμως απ' όλα αυτά κρύβονται δεκάδες χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες που εξακολουθούν να βιώνουν ένα τεράστιο αδιέξοδο. Υπάρχουν παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών καθώς από τη μία τα απαράδεκτα κριτήρια που είχαν τεθεί για να γίνει ένα παιδί δεκτό στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και από την άλλη οι ελάχιστες θέσεις θέτουν μεγάλο αριθμό εκτός των δομών προσχολικής αγωγής.

Ποια είναι η αλήθεια; Μόλις προχτές ο πρόεδρος της Ενωσης, Κώστας Ασκούνης, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, καθώς και τους υφυπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης, τόνιζε πως «με βάση τα ως τώρα στοιχεία και μετά την καταχώρηση του 75% των αιτήσεων, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 91.900 αιτήσεις. Οι ανωτέρω αιτήσεις αντιστοιχούν σε 111.800 περίπου παιδιά των δυνητικά ωφελουμένων γονέων που υπέβαλαν τις ανωτέρω αιτήσεις».

Αρα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Κ. Ασκούνης, έτσι κι αλλιώς δεν καλύπτονται όλα τα παιδιά των δυνητικά ωφελουμένων γονέων. Αντίθετα, μένουν εκτός προγράμματος σχεδόν 22.000 παιδιά και βρέφη, καθώς ούτε οι δομές αρκούν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η κυβέρνηση, που χτες πανηγύριζε και έλεγε σε όλους τους τόνους για την κοινωνική της πολιτική. «Οι προσφερόμενες θέσεις των παιδικών σταθμών (δήμων και ιδιωτών) ανέρχονται σε 89.900 μετά το οριζόντιο κούρεμα κατά 30% στις πιστοποιημένες θέσεις, το οποίο για πρώτη φορά επιβλήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης», σημειώνει στην επιστολή του ο Κ. Ασκούνης. Ομως, ο ίδιος και η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ δε διεκδίκησαν, δεν αγωνίστηκαν, δεν πάλεψαν για να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Αντίθετα, «παζάρεψαν» χρήματα από την κυβέρνηση, προτείνοντας ποσά μικρότερα από τα περσινά, που οι ίδιοι ομολογούσαν πως δεν έφταναν για όλες τις αιτήσεις και για όλα τα βρέφη. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων για να αυξήσουν ή να επιβάλουν τροφεία στους γονείς, να κόψουν παροχές στα παιδιά, ακόμα κι από το φαΐ, ώστε να ενταχθούν περισσότερα στο πρόγραμμα. (Ριζοσπάστης)

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητο λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά να μην έχουν εξασφαλιστεί θέσεις για όλα τα παιδιά

Σε σχόλιο του για το θέμα το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

"Η μνημονιακή πολιτική που έχει συρρικνώσει τους πόρους στους δήμους, παράλληλα με τη γενικότερη υποβάθμιση της Παιδείας, έχει οδηγήσει σε αδυναμία εξασφάλισης θέσεων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, γεγονός απαράδεκτο για τις μέρες που ζούμε.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν,  λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά να μην έχουν εξασφαλιστεί θέσεις για όλα τα παιδιά. Και καθώς η δωρεάν και σύγχρονη λειτουργία των παιδικών σταθμών οφείλει να αποτελεί πρωτεύουσα κρατική μέριμνα, ιδιαίτερα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, πρέπει  άμεσα να δοθεί λύση χωρίς αυτό το κρίσιμο θέμα να αποτελεί μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να εξασφαλιστούν απρόσκοπτα όλες οι θέσεις". 

Πηγή : left.gr

δημοσίευσε ...