Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΛΑ στον εργολάβο…

Την πλήρη αναλγησία της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης συνάντησαν οι εργαζόμενοι και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ που παραβρέθηκαν και στήριξαν με την παρουσία τους την κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α Νομού Ηρακλείου κατά της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας Καθαριότητας.

Την έμπρακτη υποστήριξη τους με την παρουσία τους έδειξαν εξάλλου ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν.Χανίων, το Σωματείο Εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν. Λασιθίου και εργαζόμενοι στους Δήμους της Κρήτης.

Η δυναμική παρουσία των εργαζομένων στην κινητοποίηση απέτρεψε την αποσφράγιση των προσφορών του διαγωνισμού για την εξ’ ολοκλήρου ανάθεση των εργασιών καθαριότητας και πρασίνου σε εργολάβους, την συγκεκριμένη ώρα που όριζε ο διαγωνισμός, αναγκάζοντας την Δημοτική Αρχή να παρατείνει παράτυπα τη διαδικασία.

Η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να δοθεί πάση θυσία η υπηρεσία στον εργολάβο εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του και όχι τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων, επιχειρήθηκε να καλυφθεί πίσω από την υποστελέχωση της υπηρεσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την ευθύνη της απαξίωσης που επέδειξε όλα τα προηγούμενα και που οδήγησε σ’ αυτήν την κατάσταση την υπηρεσία.

Οι συγκριτικές μελέτες που δείχνουν ότι ο εργολάβος κοστίζει λιγότερο απ’ ότι την εργασία να την πραγματοποιεί ο Δήμος με ιδία μέσα είναι ανυπόστατες και επικοινωνιακού χαρακτήρα με σκοπό να φέρουν αντιμέτωπους τους εργαζόμενους με τους δημότες, που θα κληθούν όμως να πληρώσουν τα υπερκέρδη του εργολάβου.
Παράλληλα φάνηκε και η υπονόμευση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), αφού ούτε η Περιφέρεια έχει προχωρήσει στην Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, αλλά ούτε και ο Δήμος Χερσονήσου έχει προχωρήσει στη μελέτη του Τοπικού Σχεδιασμού που αποτελεί τη βάση του ΠΕΣΔΑ και κατ’ επέκταση του νέου ΕΣΔΑ.

Είναι απορίας άξιο, γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων που προωθούν ήδη τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και υποχρεώνουν τους δήμους στην κατάθεση Τοπικού Σχεδιασμού, δεν επεμβαίνουν για την ακύρωση τέτοιων συμβάσεων που εγκλωβίζουν και δεσμεύουν για πολλά χρόνια την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων στις παλιές μεθόδους, αντίθετες στο μοντέλο που προτείνεται.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τα Σωματεία και την Ομοσπονδία να συσπειρωθούν και μαζικά να υπερασπιστούμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Να διεκδικήσουμε την κατάργηση των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων που είναι σε ισχύ και δίνουν το δικαίωμα στους Δημάρχους να αναθέτουν την υπηρεσία της Καθαριότητας σε Εργολάβους, ενώ απαγορεύουν και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 27-9-2015

Η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ σε μορφή Word ΕΔΩ

δημοσίευσε ...