Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Σε ΦΕΚ η ΥΑ για σύνταξη στα 67 - Μέχρι συν 17 χρόνια η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης - Αναλυτικοί πίνακες

Με μια «ξερή» ανακοίνωση τριών σειρών, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανακοίνωσε μέσω δελτίο Τύπου πως: «Δημοσιεύεται, σήμερα, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο και αφορά στα Όρια Ηλικίας Συνταξιοδότησης».
Με την ΥΑ εφαρμόζεται το μνημόνιο 3 και αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 χρόνια με λιγότερα ένσημα. Με το νόμο καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και στο ΙΚΑ, πλην των βαρών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η μετάβαση στα νέα όρια συνταξιοδότησης θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2022. Προβλέπεται επίσης αύξηση των ορίων, και πάνω από τα 67, με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής.

Κρίσιμη ημερομηνία η 18η Αυγούστου
Όποιος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορεί να παραμείνει στην εργασία του και να αποχωρήσει όποτε το επιθυμεί. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει το άρθρο 4 της απόφασης:
«Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4336/2015, ήτοι μέχρι και 18.8.2015, στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».
Τι γίνεται, ωστόσο, με όλους όσοι δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Τότε, βάσει και των παρακάτω πινάκων, θα δουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας από 6 μήνες μέχρι και 17 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
ya-aksisi-orion-syntaksiodotisis1
ya-aksisi-orion-syntaksiodotisis2


Διαβάστε παρακάτω τις αναρτήσεις του ergasianet.gr το τι προβλέπεται για το συνταξιοδοτικό, με βάση το μνημόνιο 3:

 Κατρούγκαλος: Να μην επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος από μειώσεις συντάξεων
Στο μεταξύ, οι εργασιακές σχέσεις, οι συντάξεις και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουγού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, τον ενημέρωσε για την κατάθεση στο τέλος Νοεμβρίου του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό. Υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να σεβαστεί τις δεσμεύσεις παράλληλα, όπως σημείωσε, με το πρόγραμμα για δίκαιο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας.
Στο θέμα των συντάξεων, ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουμε προτείνει συνολική μεταρρύθμιση που θα ικανοποιεί τις δεσμεύσεις» και ζήτησε να εξετάσει έτσι ώστε ότι ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχθεί κυρίως από μείωση συντάξεων.
Ευρωπαϊκή «επιτροπή συντονιστών»
για τις εργασιακές σχέσεις
Στις εργασιακές σχέσεις είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι διμερές θέμα αφορά το σύνολο των ευρωπαικών εργασιακών σχέσεων. Για το λόγο αυτό, θα υπάρξει επιτροπή συντονιστών από όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες η οποία θα παρακολουθεί την πορεία μετά την «απορρύθμιση» των τελευταίων ετών.
Σχετική ανάρτηση:

δημοσίευσε ...