Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι - Όχι στο ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας

Όχι στην ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά
Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ν.Α. Ευρώπης, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου ανθρώπων και εμπορευμάτων στη χώρα μας, το βασικό κρίκο σύνδεσης των νησιών μας με την ενδοχώρα. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση λειτουργίας της ιστορικά μεγαλύτερης ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης της χώρας.

Η Συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνδρομή του μνημονιακού μορφώματος ΤΑΙΠΕΔ και παρά την έντονη αντίθεση Συνδικάτων, παραλιμένιων Δήμων, Περιφέρειας και των Παραγωγικών Φορέων προτίθεται να παραδώσει ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά σε ξένα ιδιωτικά μονοπωλιακά συμφέροντα, παραβιάζοντας βάναυσα το Σύνταγμα.

Η μέχρι σήμερα πενταετής λειτουργία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, έχει ήδη δημιουργήσει ένα νέο εργασιακό μοντέλο εκμετάλλευσης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι καθολική η οικονομική επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία, καθώς το κόστος εισαγωγής ή εξαγωγής container έχει αυξηθεί κατά 30%. Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παραδώσει, όχι μόνο τον εμπορευματικό τομέα του ΟΛΠ, αλλά και την ακτοπλοΐα σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Στα σχέδια της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται ακόμη και περιοχές που δεν έχουν σχέση με λιμενικές δραστηριότητες (πλατείες, ελεύθεροι χώροι, δρόμοι, αστικά ακίνητα κ.ά.) μετατρέποντας ουσιαστικά την πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της ανατολικής μεσογείου σε αγορά real estate.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τον αγώνα των Υπαλλήλων των Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), των Λιμενεργατών του ΟΛΠ, των Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ), οι οποίοι πραγματοποιούν απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015.

Καλούμε τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, τα μέλη των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Διοικήσεων των Σωματείων του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Καραϊσκάκη την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015, ώρα 11:00πμ και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κατά της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη για τις αυριανές κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση του ΟΛΠ
Με αφορμή τις προγραμματισμένες για αύριο (22/10/15) κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο λιμάνι του Πειραιά και των Δήμων Κερατσινίου- Δραπετσώνας & Περάματος ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής του Πειραιά πρέπει να συμμετέχουμε στις αυριανές κινητοποιήσεις εργαζομένων και αυτοδιοικητικών φορέων διότι η πώληση του ΟΛΠ μας αφορά όλους. Εδώ δεν πρόκειται για παραχώρηση μιας δραστηριότητας όπως έγινε με μια προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στην Cosco. Παραχωρείται σε ιδιώτες όλο το λιμάνι, από το Παλατάκι μέχρι το πορθμείο του Περάματος και ακόμα πιο πέρα, στη Σαλαμίνα. Το επιβατικό λιμάνι, όλες οι προβλήτες και οι κόλποι της περιοχής, το εμπορικό λιμάνι με το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, θα γίνουν ένα απέραντο ιδιωτικό μονοπώλιο και οι εργασιακές σχέσεις θα κινεζοποιηθούν.
Γι’ αυτό, η Περιφέρεια Αττικής έχει πάρει απόφαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και συμπορεύεται με όλους τους φορείς της περιοχής. Παράλληλα δίνουμε μαζί με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση τη μάχη για να εξαιρεθούν από την παραχώρηση κρίσιμες εκτάσεις, όπως το παράκτιο μέτωπο των Λιπασμάτων, η Πολιτιστική Ακτή, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι. Μια μάχη εξίσου δύσκολη καθώς όπως φαίνεται ποικιλώνυμα συμφέροντα έχουν βάλει στο «μάτι» ειδικά την έκταση των Λιπασμάτων και αντιδρούν, με μανία, στην εξαίρεσή της.
Όμως, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το μοντέλο, που διαμορφώνεται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αποτυπώνει ένα δραματικό μέλλον για όλους μας και αυτό δεν το δεχόμαστε».

Ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας


Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου οι υπηρεσίες του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας θα παραμείνουν κλειστές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας.

Το Λιμάνι του Πειραιά πρέπει να είναι δημόσιο και ν’ αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση σε όφελος του λαού και όχι των τοκογλύφων δανειστών.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΛΠ και σας καλούμε να συμμετέχετε όλοι στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί από την Πλατεία Κύπρου (Δημαρχείο Κερατσινίου) με κατεύθυνση το Υπουργείο Ναυτιλίας.

δημοσίευσε ...