Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΣΟΜΕΔΠ: αυταρχισμός, εκφοβισμός και αυθαιρεσίες στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Πειραιά


Ανακοίνωση του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των του Δήμου Πειραιά για τις συνθήκες που επικρατούν στην Υπηρεσία Καθαριότητας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                                  Πειραιάς 3/10/2016



Την στιγμή που οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δοκιμάζονται από την αντεργατική και αντιλαϊκή  πολιτική των μνημονίων που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, τη στιγμή που οι μισθοί πετσοκόβονται, οι συντάξεις μετατρέπονται σε επιδόματα, ο ΕΝΦΙΑ και η φοροληστεία επεκτείνεται, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται και οι ιδιωτικοποιήσεις παραγωγικών υπηρεσιών παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε συμπεριφορές και τακτικές «γαλέρας» που επιχειρεί να επιβάλει η διοίκηση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Πειραιά στους εργαζόμενους.
Το Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατ/των έχει ζητήσει από την Δημοτική Αρχή Πειραιά να υπάρχει αξιοκρατία, ισονομία, δικαιοσύνη και ίσοι όροι αμοιβής για την ίδια εργασία. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Δ.Σ. έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια και η κατάσταση αντί να διορθώνεται, χειροτερεύει.
Με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, ο αυταρχισμός, ο εκφοβισμός, οι αυθαιρεσίες και η καταπάτηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στην υπηρεσία της καθαριότητας αντί να εκλείψουν, διαρκώς διογκώνονται.
Εκμετάλλευση, εκδικητικές μετακινήσεις προσωπικού, αργομισθία, απλήρωτη εργασία, βόλεμα, πελατειακές σχέσεις και εντατικοποίηση της εργασίας είναι τα φαινόμενα που επικρατούν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Οι «ευνοούμενοι» που έχει τοποθετήσει αυθαίρετα η Δημοτική Αρχή ως …υπεύθυνους(!) σε θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων ενώ είναι Υπάλληλοι ενταγμένοι στο καθεστώς των Β.Α.Ε. όπου τους καταβάλετε μάλιστα και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ) και θα έπρεπε να απασχολούνται κατά πλήρες και αποκλειστικό ωράριο στην αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων, αντίθετα τους έχει δοθεί «εξουσία» και έχουν μετατρέψει την υπηρεσία σε «γκέτο» διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους σε καλούς και υπάκουους και σε κακούς και …αντιδραστικούς, όσους έχουν την τόλμη να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους.
Οι υπερωρίες και οι ημέρες ανάπαυσης(ρεπό) έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, εκφοβισμού και εκβιασμού, ενώ αποτελούν θολό τοπίο για τους εργαζόμενους που δεν ξέρουν τι ακριβώς πληρώνονται.
Υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι από την διοίκηση να εργάζονται κατά την ημέρα ανάπαυσης (Σάββατο), αλλά δεν τους αποδίδεται το αντίστοιχο ρεπό που δικαιούνται.
Η καταβολή των συσσωρευμένων ρεπό, που με ευθύνη της διοίκησης δεν έχουν αποδοθεί λόγω υπηρεσιακών αναγκών τα προηγούμενα χρόνια και η κατανομή των νυχτερινών προσαυξήσεων και υπερωριών γίνεται με κριτήριο του αν είσαι αρεστός στη διοίκηση ή όχι. Συχνό είναι το φαινόμενο άλλοι να δουλεύουν και άλλοι να πληρώνονται, ενώ οι «ημέτεροι» αμείβονται με το μάξιμουμ των υπερωριών, ασχέτως αν δουλεύουν ή όχι, ενώ τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και τους αποδίδονται τα ρεπό παλαιότερων χρόνων.
Όταν δε κάποιος συνάδελφος τολμήσει να αντιδράσει υπερασπίζοντας τα δικαιώματά του, τότε αντιμετωπίζει το μένος της διοίκησης και των «υπεύθυνων». Οι απειλές, οι εκδικητικές μετακινήσεις και οι εκβιασμοί βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Όπως έχουμε ξανατονίσει, το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατ/των δεν καλύπτει κανενός είδους αργομισθίας και δεν ασκεί διοίκηση.  Δεν μασάει τα λόγια του και ούτε κάνει τα «στραβά» μάτια. Μπορεί και λέει τα πράγματα με το όνομα τους, χωρίς να κρύβεται πίσω από ανώνυμες καταγγελίες προς το Σώμα Επιθεωρητών δήθεν «αγανακτισμένων υπαλλήλων», στοχοποιώντας συγκεκριμένη συνάδελφο κρύβοντας όμως άθλια την αλήθεια για τους προϊσταμένους υπηρεσιών με ανάθεση, γνωρίζοντας ότι κρίσεις προϊσταμένων έχουν να γίνουν από το 2007 και όλοι είναι με ανάθεση.  
Ωστόσο όμως οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλο αυτές τις τακτικές που όπως είπαμε καταπατούν την αξιοπρέπεια και βασικά εργασιακά τους δικαιώματα, γι αυτό καλούμε την Δημοτική Αρχή να βάλει τέλος στον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες, να επικρατήσει αξιοκρατία, ισονομία, δικαιοσύνη και ίσοι όροι αμοιβής για την ίδια εργασία όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει και που θα έπρεπε να αποτελούν αρχές και για την ίδια και όχι με δική της ευθύνη να δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων.
Πρέπει να καταλάβει η Δημοτική Αρχή ότι η αντοχή και η ανοχή των εργαζομένων που θίγονται έχει τελειώσει και το Σωματείο θα πρωτοστατήσει κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.
Για το Δ.Σ.
      Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας
                                               Μιλτιάδης Λουκίσας                     Αργύρης Φώτης
 

δημοσίευσε ...