Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Εγκαθιστούν και άλλα «πλυντήρια» άνεργων σε 34 δήμους

Από τη μια, η κυβέρνηση και οι αιρετοί απολύουν τους εργαζομένους που προσελήφθησαν μέσω των προσωρινών πινάκων ΑΣΕΠ 2010, από την άλλη, φροντίζουν να επεκτείνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξεως μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε άλλους 34 δήμους της χώρας. Και μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, για την ακρίβεια η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου που είναι και η αρμοδία, επαίρονται για την αμοιβή των ήδη εξαθλιωμένων άνεργων, που μετά οκτώ μήνες θα βρεθούν στο «πλυντήριο» της ανεργίας που έχει δημιουργηθεί. Και αυτό, λίγο προτού εξαπολύσει τον εργασιακό «Αρμαγεδδώνα» κατά του κόσμου της εργασίας, κάτι βεβαίως θα εκμεταλλευθούν υπέρ το δέον και οι αιρετοί.
 Από το Γιώργη Χρήστου

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δελτίο Τύπου του υπουργείου:

«Την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 6.339 θέσεις, 8μηνης απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, σε 34 Δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.

»Οι 34 Δήμοι που εντάσσονται, σε αυτή τη φάση, στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι, ανά περιφέρεια, οι κάτωθι: α) Αττικής: Ίλιου, Πετρούπολης, Αγ. Βαρβάρας, Λαυρεωτικής, Νίκαιας-Αγ. Ιων. Ρέντη, Αχαρνών, Μεγαρέων, Αιγάλεω, β) Κεντρικής Μακεδονίας: Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Χαλκηδόνας, Κιλκίς, Βέροιας, γ) Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, δ) Δυτικής Ελλάδας: Πύργου, Ήλιδας, Ναυπακτίας, Πατρέων, ε) Ηπείρου: Πρέβεζας, στ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ξάνθης, Αλεξάνδρειας, Δράμας, Ορεστιάδας, ζ) Θεσσαλίας: Καρδίτσας, Τρικκαίων, η) Στερεάς Ελλάδας: Λαμιέων, Λιβαδέων, Κύμης- Αλιβερίου…

…Για πρώτη φορά, οι 6.339 ωφελούμενοι θα εργαστούν σε κοινωφελή προγράμματα για 8 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54)…

…Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων».

Με λίγα λόγια, οι «ωφελούμενοι» θα καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων, θα απολυθούν έπειτα από 8 μήνες και θα πέρνουν το μισθό – μπουρμπουάρ, που προβλέπουν οι μνημονιακές πολιτικές και εφαρμόζουν μετά θρησκευτικής ευλάβειας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η πλειονότητα των αιρετών (σ.σ.: όσο και αν προσφάτως η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου «παραπονέθηκε» ότι δεν έχει ούτε φίλια συνδικάτα ούτε φίλους αιρετούς – στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη, εκεί όπου είπε τους δημόσιους υπαλλήλους χασομέρηδες και αγράμματους).

Με τη συνέχιση των προγραμμάτων της κοινωφελούς δουλείας, γίνεται για μια ακόμη φορά αντιληπτή η απάτη της κυβέρνησης, όσον αφορά στο «φιλεργατικό» και «κοινωνικό της πρόσωπο», όπως επίσης και πόσο υπολογίζει, μιας και αυτοπροσδιορίζεται ως «Αριστερά», το πάγιο αίτημα του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Είναι, δε, προκλητική η δήλωση της αρμοδίας υπουργού Ρ. Αντωνοπούλου, που προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» της κοινωφελούς δουλείας λέει ότι «ο νέος σχεδιασμός των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, για πρώτη φορά, συνδυάζει τη μισθωτή εργασία με πιστοποιημένα σεμινάρια επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα οποία ενισχύουν το βιογραφικό του ανέργου και τον βοηθούν να κάνει το πρώτο βήμα για την επαναφορά του στην αγορά εργασίας». Δικαίως, κάποιος αναρωτιέται: ποια αγορά εργασίας, με τι εργασιακές σχέσεις, με πόσες θέσεις εργασίας (και όχι απασχόλησης), με τι μισθό…

«Σε μία απορυθμισμένη αγορά εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες επικρατούν η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασίας και η αδήλωτη εργασία, τα νέα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας προσφέρουν θέσεις εργασίας, έστω και προσωρινές, σταθερό ωράριο, μηνιαίες αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα», λέει επίσης η αναπληρώτρια υπουργός και εδώ έρχεται η λογική να συγκρουστεί με την τρέλα που πουλάει καθημερινά η κυβέρνηση. Ποιος απορρύθμισε την αγορά εργασίας, ποιος βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά σε αυτό, ποιος -παρά το ότι συνεχώς αναγγέλλει κυνήγι της μαύρης, ανασφάλιστης, αδήλωτης εργασίας- διαπιστώνει κάθε λίγο και λιγάκι ότι υπάρχει, ποιος προωθεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και πάει λέγοντας… Μήπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε και η μνημονιακή της μετάλλαξη;

Όπως έχει πει πολλές φορές το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, το οποίο έχει δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στα προγράμματα – «πλυντήρια» της ανεργίας: Η εντατικοποίηση της εργασίας, η εκμετάλλευση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι τριτοκοσμικές συνθήκες που όλο και πιο συχνά βλέπουμε να επικρατούν είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας που επινοεί το κεφάλαιο για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και να συμπιέζει τα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα τους, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μένει σε επίπεδο ανακοινώσεων ή ευχολογίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Καμία επανάπαυση στην «κατανόηση» και στις «υποσχέσεις» του ΥΠΕΣ για τους προσωρινούς πίνακες

δημοσίευσε ...