Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Διαχείριση Απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑττικήςΠέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 παρέμβαση και παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων- Αναστάσεως 2 – Παπάγου - Στάση Μετρό «Εθνική Άμυνα»
 «Η τακτική της κυβέρνησης να παρουσιάζει σαν άλλοθι το «αναγκαίο κακό» και ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση» για την μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει σε βάρος των εργαζομένων, της κοινωνίας και της χώρας, φαίνεται ότι ακολουθείται και από την Περιφερειακή Αρχή της κ. Ρένας Δούρου στο μέγιστο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.
»Το κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 2η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής που θα έρθει σύντομα για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο φανερώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής.
»Επιχειρούν να οδηγήσουν με το προσχηματικό «δεν υπάρχει άλλη λύση» στο συγκεντρωτικό φιλοεργολαβικό μοντέλο μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με επιλογή την καύση και με την διαδικασία των ΣΔΙΤ, που θα σημαδέψουν για πολλά χρόνια τον χαρακτήρα διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική, ενταφιάζοντας την αποκεντρωμένη διαχείριση, την ανακύκλωση και επανάκτηση.
»Δεν υποστηρίζονται βασικές επιλογές του νέου εθνικού σχεδίου (δημόσιος χαρακτήρας, δημόσιος φορέας διαχείρισης αποβλήτων, ακύρωση των ΣΔΙΤ, ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος ανακύκλωσης, προτεραιότητα στην προδιαλογή και στις δημοτικές - αποκεντρωμένες υποδομές, διευκόλυνση χωροθετήσεων κλπ.).
»Ενώ το έγκλημα διαρκείας που συντελείται στη Φυλή και τους γύρω δήμους φαίνεται από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ ότι θα συνεχιστεί και μάλιστα σε πολύ χειρότερη μορφή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα ουσιαστική επιδημιολογική μελέτη που θα έδειχνε το μέγεθος του εγκλήματος που συντελείται, ακόμα δεν έχει γίνει.»
Με αφορμή την εισαγωγή του θέματος που έρχεται προς συζήτηση και έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με ανακοίνωση της «εκφράζει την αντίθεσή της στο νέο σχεδιασμό (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) που προωθεί ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και η Περιφέρεια Αττικής, γιατί δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «ανοίγει διάπλατα» την πόρτα για την οριστική εκχώρηση της Διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα.»
και καλεί:
«Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που θα συζητηθεί το θέμα αυτό, την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 στις 3.00 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δώσουν μαζικό και δυναμικό «παρών» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων- Αναστάσεως 2 – Παπάγου - Στάση Μετρό «Εθνική Άμυνα», απαιτώντας την απόσυρση της και την εκπόνηση νέας που να παραμένει συνεπής στις αρχές της αποκεντρωμένης διαχείρισης.»
Επισημαίνουμε ότι κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας και παρεμβάσεις έχουν απευθύνει και κοινωνικά κινήματα που αντιδρούν και αντιστέκονται στους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής της κα Ρένας Δούρου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ ΕΔΩ


Διαβάστε επίσης
Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ που καταγγέλλει την Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής κα Χαρά Καφαντάρη, για τον αποκλεισμό της ομοσπονδίας από την συζήτηση για τον περιφερειακό σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ – Αττικής)στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016 ΕΔΩ

δημοσίευσε ...