Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Εκβιασμοί και δωροδοκίες από την κυβέρνηση για την μνημονιακή «αξιολόγηση»




Με εκβιασμούς και δωροδοκίες προσπαθεί η κυβέρνηση να σπάσει το ενιαίο μέτωπο ανυπακοής και αντίστασης των εργαζομένων κατά της «αξιολόγησης»

Στις 8 Αυγούστου, «τελείωσε» με βάση και τις κυβερνητικές εγκυκλίους η διαδικασία της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως και το 2014 απέναντι στην «αξιολόγηση» του Μητσοτάκη, έτσι και τώρα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είπαν ένα μεγάλο ΟΧΙ και αντιτάχθηκαν στις νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, μνημονιακές πολιτικές για το Δημόσιο. Η συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου είναι της τάξης του 90%.

Όπως και η προηγούμενη «αξιολόγηση» του προσωπικού του Δημοσίου, έτσι κι αυτή υλοποιεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για το Δημόσιο κι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και δέσμευση της κυβέρνησης στους δανειστές, ενώ συνοδεύεται και από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης» δομών και τους νέους οργανισμούς καθώς και τον περίφημο μηχανισμό «κινητικότητας» για το Δημόσιο.
To META έχει έγκαιρα εκτιμήσει ότι οι κύριοι στόχοι είναι ένα δημόσιο μικρό, ένα «επιτελικό κράτος», με λιγότερους εργαζόμενους, πιο ευέλικτους και πιο «κινητικούς» που θα κάνουν τον τροχονόμο των ιδιωτικών συμφερόντων.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο γνωρίζουν καλά ότι η «αξιολόγηση» αυτή, όπως και η προηγούμενη του κ. Μητσοτάκη, δεν στοχεύει στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, αλλά στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της συρρίκνωσης του Δημοσίου και στην παράδοση όλων των κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων του σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχύσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Ταυτόχρονα, η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «αξιολόγηση» του προσωπικού του Δημοσίου, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι κρίσεις προϊσταμένων και η στοχοθεσία του Δημοσίου, δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να φορτώσει τις όποιες δυσλειτουργίες του Δημόσιου τομέα, στην πλάτη των εργαζομένων και όχι αυτών που το διοικούν, παίζοντας «άριστα» το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού έπειτα από 7 χρόνια μνημονιακής καταστροφής του λαού και της κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, με τη στάση τους και τον αγώνα τους, δηλώνουν ότι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στην σφαγή τους! Και παρά την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που από τον Απρίλη και μετά, χρησιμοποίησαν οι πολιτικά διορισμένοι managers στο σύνολο του Δημόσιου Τομέα, συμμετείχαν μαζικά στον αγώνα κατά της «αξιολόγησης» και κατάφεραν και αυτή να ακυρωθεί στην πράξη και αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά! Τα «φύλλα αξιολόγησης» βρίσκονται ασυμπλήρωτα στα πρωτοβάθμια σωματεία και στους συλλόγους των εργαζόμενων κι όχι στα Γραφεία Προσωπικού και στα Υπουργεία!
Απέναντι σε αυτή την μαζική αποχή κι ανυπακοή η κυβέρνηση είναι έντρομη. Ο φόβος της είναι το πώς θα απολογηθεί στους δανειστές κι όχι στον λαό, το τι θα πει στην ΕΕ και στο ΔΝΤ! Η «μεταρρύθμιση» του δημόσιου τομέα είναι μνημονιακή δέσμευσή της μαζί με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την κοινωνική καταστροφή!
Και τι κάνει τώρα η κυβέρνηση; Εγκαινιάζει επίσημα μια νέα τακτική διακυβέρνησης, αυτή των εκβιασμών και της δωροδοκίας! Εδώ και καιρό διαρρέει ότι θα «πριμοδοτήσει» αυτούς που συμμετείχαν στην αξιολόγηση και θα τους δώσει μισθολογικά μπόνους και βαθμολογικές προαγωγές! Πλέον, μάλιστα γράφεται ότι θα τους διευκολύνει και στην κινητικότητα, καθώς μόνο αυτοί που συμπλήρωσαν φύλλα αξιολόγησης θα μπορούν να συμμετέχουν φέτος!
Το γεγονός, όμως, ότι η διαδικασία της «αξιολόγησης» έχει καταρρεύσει πλήρως δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει! Αφού το 90% των εργαζόμενων απεργούν κι απέχουν, η αξιολόγηση δεν έγινε καθόλου! Οι διαδικασίες της, όπως περιγράφονται στον νόμο και στις αντίστοιχες εγκυκλίους, δεν ολοκληρώθηκαν πουθενά! Οπότε δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που «αξιολογήθηκαν» για να τους «ανταμείψει»!
Εδώ βέβαια αποδεικνύεται περίτρανα η κυβερνητική υποκρισία. Κυβέρνηση και αρμόδιοι υπουργοί αρνούνταν ότι η «αξιολόγηση» συνδέεται με προαγωγές και μισθολογικά μπόνους καθώς και με το σύστημα της κινητικότητας, όλο το προηγούμενο διάστημα. Τώρα, όχι μόνο το παραδέχονται, αλλά δηλώνουν ότι θα τα χρησιμοποιήσουν κιόλας για να επιβραβεύσουν το 10% των «αρίστων» εργαζόμενων.
Να ξέρει η κυβέρνηση και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης -που όπως διαρρέεται στα ΜΜΕ ετοιμάζουν και νέα εγκύκλιο που θα περιγράφει όλα αυτά- ότι οι εκβιασμοί κι οι δωροδοκίες δεν πιάνουν σε κανέναν πια! Κι ότι ο αγώνας είναι μαζικός, ενωτικός και συνεχής!
Το ΜΕΤΑ χαιρετίζει τον αγώνα και την νίκη των εργαζόμενων στο Δημόσιο και τους καλεί να εντείνουν την πάλη τους, να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και στις δωροδοκίες και μαζί με την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και όλο τον λαό να παλέψουν για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και όλων αυτών που τις εφαρμόζουν.
Κι αυτός ο νόμος έχει μείνει στα χαρτιά!
 



δημοσίευσε ...