Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Βαρύς ο φόρος αίματος των εργαζομένων στους Δήμους – Νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα


Σχόλιο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ
Ο κλάδος εργαζομένων στους ΟΤΑ δεν πρόλαβε να θρηνήσει τον τελευταίο συνάδελφο από τον Δήμο Μαραθώνα που έχασε την ζωή του και νέα απώλεια ζωής συναδέλφου από τον Δήμο Πύργου έρχεται να προστεθεί στον μακρύ μαύρο κατάλογο των συναδέλφων που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους.
Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και στους συναδέλφους της 30χρονης συναδέλφου.
Με την νέα τραγωδία και τον θάνατο της 30χρονης εργαζομένης – συμβασιούχου του Δήμου Πύργου που συνέβη σήμερα 30/8/2017 ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν την ζωή τους κατά την ώρα εργασίας και θυμάτων της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέρχεται στους επτά μόνο το τελευταίο δίμηνο!
Την ώρα που τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα πληθαίνουν, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές την μείωση της αξίας της εργασίας, την περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων και την κατάργηση των βαρέων και επικίνδυνων επαγγελμάτων, ενώ η πλειοψηφία των αιρετών των Δήμων απαξιώνοντας εργαζόμενους και υπηρεσίες έχουν σαν κύριο μέλημα την εκχώρηση της καθαριότητας σε εργολάβους.
Σε όλους αυτούς που μας θεωρούν αναλώσιμους απαντάμε με τον αγώνα μας. Καμία έκπτωση στα δικαιώματά μας που δεν μας χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν με σκληρούς και επίπονους αγώνες του εργατικού κινήματος.
Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ - ΟΤΑ
  Σε πέντε (5) ημέρες δύο ακόμη εργαζόμενοι-συμβασιούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχασαν τη ζωή τους. Σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πόση αδιαφορία πλέον; Πόσο αίμα πρέπει να χυθεί για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να προστίθενται συνεχώς νέα ονόματα στη «μαύρη» λίστα των δυστυχημάτων στους Ο.Τ.Α.; 
  Τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν ο 44χρονος εργαζόμενος-συμβασιούχος στο Δήμο Μαραθώνα που παρασύρθηκε από Ι.Χ. όχημα το οποίο έπεσε με ταχύτητα πάνω στο απορριμματοφόρο του Δήμου και σκοτώθηκε ακαριαία. Σήμερα θύμα ήταν μία άτυχη 30χρονη γυναίκα εργαζόμενη-συμβασιούχος του Δήμου Πύργου, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, που γλίστρησε από το σκαλοπάτι και παρασύρθηκε από το απορριμματοφόρο στην περιοχή Συκιά στο Κατάκολο, τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι και στα πόδια και λίγη ώρα αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο.
  Η «μαύρη» λίστα των δυστυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδεικνύει πλέον εγκληματικές ευθύνες. Δεν μπορεί ανθρώπινες ζωές να χάνονται και τους αρμόδιους φορείς, τα Υπουργεία και την κυβέρνηση, να τους απασχολεί πως θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την αξία της εργασίας, πως θα περικόψουν ακόμα περισσότερα εργατικά δικαιώματα και πως θα καταργήσουν τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Β.Α.Ε.).
Ούτε μία σύσκεψη δεν έχει γίνει για την ανάλυση των αιτιών και την άμεση αντιμετώπιση των συχνών θανάτων, ειδικά στις υπηρεσίες Καθαριότητας.
Κανέναν δεν έχει απασχολήσει το γεγονός ότι τα περισσότερα ατυχήματα-δυστυχήματα γίνονται, είτε γιατί δεν τηρούνται στοιχειωδώς οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας, είτε γιατί υπάρχει υπερ-εργασία και κόπωση ενώ στην πλειονότητα των Ο.Τ.Α. θεωρούν πολυτέλεια και δεν χορηγούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
        Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει επισημάνει πώς απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα εκπαιδευτεί κατάλληλα και όχι η παροχή εργασίας Ορισμένου Χρόνου από ανθρώπους που δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν με αποτέλεσμα να «θυσιάζονται» στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων. Γιατί, είναι κοινώς γνωστό, πώς αιρετοί και κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια απαξίωσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες τους όπως είναι η Καθαριότητα, με στόχο να τις εκχωρήσουν στα μεγάλα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα.    
  Εκφράζουμε τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της άτυχης υπαλλήλου και δηλώνουμε πώς αν ο κώδωνας του κινδύνου που έχει εγκαίρως κρουστεί από την Ομοσπονδία μας δεν γίνει αντιληπτός από τους Αρμόδιους, τότε θα πρέπει να λάβουμε πιο αποφασιστικά μέτρα... Δεν γίνεται άλλο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και οι κυβερνώντες και τα συστημικά Μ.Μ.Ε. να μας απαντούν χαρακτηρίζοντας μας ως «προνομιούχους». 

Διαβάστε επίσης  

Νέο εργατικό δυστύχημα σήμερα τα ξημερώματα με συμβασιούχο καθαριότηταςδημοσίευσε ...