Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ανθυγιεινό επίδομα : Τι σημαίνει ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;Έχουμε επισημάνει σε αρκετά δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας ότι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου είναι και η ευθυγράμμιση του επιδόματος για ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Εμείς ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών αντιλαμβανόμαστε ότι η «μετάφραση» αυτού του μέτρου οδηγεί τελικά στην περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, μιας και η γενική τάση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αντικατάσταση των επιδομάτων με ενίσχυση των μέτρων προστασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια.
Όμως όσο και αν βελτιώνονται τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων (πράγμα που δεν συμβαίνει στη χώρα μας), οι κίνδυνοι μπορεί να ελαττώνονται όμως σε καμία περίπτωση δεν εξαφανίζονται. Επιπρόσθετα, τα κυκλικά ωράρια και οι συνθήκες εργασίας στο χώρο της υγείας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την υγεία των εργαζομένων.
Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί κύκλοι από το υπουργείου Υγείας διαψεύδουν την πρόθεση τους να περικόψουν το ανθυγιεινό επίδομα που χορηγείται έστω και πετσοκομμένο σε ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων στο χώρο της υγείας, το θέμα επανέρχεται συνεχώς κάθε φορά που η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα, προκειμένου να ολοκληρωθεί κάποια αξιολόγηση.
Τις τελευταίες μέρες ενόψει της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα το θέμα του ανθυγιεινού αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Παρόλα αυτά, κανένας από τους κυβερνητικούς παράγοντες δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει τι σημαίνει η ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία του ανθυγιεινού επιδόματος.
Δεν πρόκειται βεβαίως για αβλεψία ή άγνοια, αλλά για σκόπιμη υπεκφυγή για να μην ξεσηκωθεί ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων.
Όσο λοιπόν δεν κάνουν τον κόπο να απαντήσουν σε αυτό το αυτονόητο ερώτημα εμείς θα επιμένουμε ότι το ανθυγιεινό επίδομα κινδυνεύει και απαιτείται οργανωμένος αγώνας για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη.

δημοσίευσε ...