Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΣΟΜΕΔΠ: πριν πέσει το ανάθεμα στους εργαζόμενους…


Δελτίο Τύπου του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά για την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο με τα απορρίμματα.

Πειραιάς,10/4/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επειδή όταν δημιουργούνται παρόμοιες καταστάσεις όπως αυτή των τελευταίων ημερών με την άσχημη εικόνα της καθαριότητας της πόλης, με ευκολία επιρρίπτονται οι ευθύνες και πολλές φορές το ανάθεμα στους εργαζόμενους, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες ότι:
  1. Κύριος  υπεύθυνος για την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο αλλά και σε άλλους Δήμους της χώρας στον τομέα της καθαριότητας είναι η κυβέρνηση.
  2. Η πρεμούρα να φανεί αξιόπιστη για τις ημερομηνίες δημοσίευσης των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού της προκήρυξης 3Κ/2018 είχε σαν αποτέλεσμα 10.000 και πλέον εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων να απολυθούν τις παραμονές του Πάσχα και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου 2018. Στον Δήμο Πειραιά απολύθηκαν 224 εργαζόμενοι που αποτελούσαν και την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της υπηρεσίας Καθαριότητας, αφήνοντας τον Δήμο ουσιαστικά χωρίς προσωπικό.
  3. Η προχειρότητα του διαγωνισμού και ο τρόπος μοριοδότησης μόνο μέσα από την ηλεκτρονική αίτηση, οδηγεί σε λάθη και μεγάλες καθυστερήσεις για την πρόσληψη προσωπικού μέσω των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων του διαγωνισμού.
  4. Δεν υπήρξε από την μεριά της κυβέρνησης καμία πρόβλεψη για το κενό που θα δημιουργούσαν στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων αλλά πρωτίστως στα προβλήματα που δημιουργούν στους πολίτες οι χιλιάδες απολύσεις εργαζόμενων συμβασιούχων μέχρι την πρόσληψη και τον διορισμό των επιτυχόντων από τα οριστικά αποτελέσματα.
  5. Όπως επίσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την κυβέρνηση ώστε να μπορούν οι Δήμοι να προσλάβουν από τους επιλαχόντες στις περιπτώσεις που οι επιτυχόντες από τους προσωρινούς πίνακες δηλώνουν ότι θα περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα και τους οριστικούς πίνακες για να πιάσουν δουλειά ή όταν ακόμα κόβονται επιτυχόντες που τελικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.
  6. Από τον Δήμο Πειραιά «όλως περιέργως» εξαιρέθηκαν από την προκήρυξη 3Κ/2018  63 θέσεις εργασίας στον τομέα καθαριότητας, ως επί των πλείστων οδηγών, με αποτέλεσμα ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης του μόνιμου προσωπικού ο Δήμος Πειραιά δεν θα έχει οδηγούς για τα απορριμματοφόρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας.
  7. Επίσης «όλως περιέργως» καμία προσφυγή των συμβασιούχων του Δήμου Πειραιά για προσωρινή διαταγή και παραμονή στην εργασία τους μέχρι την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που η κυβέρνηση τους ανάγκασε να καταθέσουν λόγω του ότι το 90% περίπου δεν συμπεριλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες των επιτυχόντων, δεν έχει κερδηθεί, σε αντίθεση με εργαζόμενους άλλων δήμων που έχουν κερδίσει την προσωρινή διαταγή και έχουν παραμείνει στην εργασία τους, μετριάζοντας  έτσι κατά πολύ το πρόβλημα.
Μπορεί την κύρια ευθύνη για την κατάσταση της πόλης στον τομέα της καθαριότητας να φέρει η κυβέρνηση όχι όμως και την αποκλειστική, γιατί από την αρχή της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής το Δ.Σ του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των έχει θέσει το θέμα της αναξιοκρατίας και του ίσου καταμερισμού της εργασίας, αλλά δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν έχει δώσει ακόμα λύση.
Οι εργαζόμενοι και οι Δημότες του Πειραιά δεν μπορεί να γίνονται αποδέκτες των προσχηματικών διαξιφισμών και δήθεν αντιπαλότητας της κυβέρνησης και των εφοπλιστών παίζοντας παιχνίδια στην πλάτη τους, αφήνοντας τον Δήμο χωρίς εργαζόμενους και τους δημότες αντιμέτωπους με τα συσσωρευμένα σκουπίδια. Είναι για μας ξεκάθαρη η θέση κυβέρνησης και κεφαλαίου από την πολιτική που συνεχίζει να ασκεί και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, εξυπηρετώντας πλήρως τα συμφέροντα του.
Η κυβέρνηση να επανεξετάσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε και να παραμείνουν στην εργασία οι συμβασιούχοι μέχρι τουλάχιστον την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού 3Κ/2018 για να μην υπάρχουν προβλήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων αλλά κυρίως στους πολίτες.
Η πρόσληψη 30.000 και πλέον ολιγόμηνων, κακοπληρωμένων και χωρίς δικαιώματα ανέργων μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που προορίζονται για τους Δήμους το 2018 και κυρίως για τις υπηρεσίες καθαριότητας, αποδεικνύουν ότι οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τις προσλήψεις της προκήρυξης 3Κ/2018. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και όχι μόνο των συμβασιούχων στις υπηρεσίες καθαριότητας αλλά και όλων των συμβασιούχων στις υπηρεσίες των Δήμων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρωτίστως εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

δημοσίευσε ...