Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές…. - Νέα Θανατηφόρα Εργατικά Ατυχήματα


Για ακόμη μία φορά η άσφαλτος βάφτηκε με το αίμα εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων.
Δύο εργαζόμενοι 48 και 49 ετών στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Τήνου βρήκαν σήμερα Δευτέρα 30 Απρίλη 2018 τραγικό θάνατο όταν το απορριμματοφόρο όχημα στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και κατέληξε σε γκρεμό 120 μέτρων, ενώ ο τρίτος εργαζόμενος 24 ετών που συμπλήρωνε το πλήρωμα του απορριμματοφόρου τραυματίστηκε σοβαρά.
Με τα τόσα συχνά θανατηφόρα ατυχήματα και δυστυχήματα την ώρα της εργασίας που έχουν συμβεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μόνο τυχαίο ή «γραφτό» δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαρακτηριστεί και το συγκεκριμένο περιστατικό, που κόστισε την ζωή δύο συναδέλφων και τραυματίστηκε σοβαρά ο τρίτος.
Όπως έχουμε επισημάνει τα αίτια βρίσκονται στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην έλλειψη προσωπικού, που με ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη προσωπικού έγινε ακόμα πιο τραγική από τους σχεδιασμούς της και τις μαζικές απολύσεις 10.000 τουλάχιστον συμβασιούχων στην υπηρεσία της καθαριότητας, όπως επίσης στα κύρια αίτια των ατυχημάτων – δυστυχημάτων συγκαταλέγεται  και η έλλειψη σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και η απαξίωση της συντήρησης και της επισκευής του υπάρχοντος «γερασμένου» εξοπλισμού.
Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ξεκάθαρο ότι εφαρμόζοντας τις αντεργατικές πολιτικές που τους προστάζουν οι «θεσμοί» και το κεφάλαιο, αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως αναλώσιμα υλικά και όχι μόνο πετσόκοψαν τους μισθούς των εργαζομένων προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί αλλά συμπιέζουν όλο και περισσότερο το κόστος εργασίας, περικόπτοντας δαπάνες που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και δαπάνες για αγορά ανταλλακτικών για την συντήρηση όπως π.χ. ελαστικών τροχών που είναι μείζονος σημασίας για την ασφάλεια της κίνησης των οχημάτων.
Σε κάθε εργασιακό ατύχημα ή δυστύχημα κυβέρνηση και αιρετοί δηλώνουν ότι θα διευκρινιστούν τα αίτια, θα διαλευκανθούν οι συνθήκες και θα αποδοθούν οι ευθύνες. Ποτέ όμως δεν είδαμε αυτά να πραγματοποιούνται και τελικά να αποδίδονται ευθύνες
Δεν φτάνει μόνο να λέμε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ανακηρύξει το 2018 έτος κατά των ατυχημάτων – δυστυχημάτων, αλλά η ΠΟΕ-ΟΤΑ χρειάζεται να οργανώσει και να συντονίσει τις δυνάμεις της και με μαζικές κινητοποιήσεις να δώσει τέλος στα εργασιακά εγκλήματα.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια τόσο στην οικογένεια εργαζομένων του Δήμου Τήνου, όσο και στις οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων. Επίσης ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Σύρου.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 30-4-2018    
 Σχόλιο:  Τα ελαστικά είναι τα μοναδικά τμήματα του οχήματος που έχουν επαφή με την άσφαλτο, με αποτέλεσμα να καθορίζουν την ολίσθηση, την πρόσφυση, την επιτάχυνση, την στροφή. Για να μπορεί ένα όχημα να είναι ασφαλές και ολοκληρωμένο πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα και ενδεδειγμένα για αυτό ελαστικά.
Από την φωτογραφία που έχει δημοσιευθεί σε δημοσιογραφικά site παρατηρούμε ότι στα ελαστικά του απορριμματοφόρου που ανετράπη της πορείας του και στοίχισε την ζωή δύο εργαζομένων και τον τραυματισμό ενός τρίτου εργαζόμενου, έχει επέλθει προχωρημένη φθορά στην γόμωση που σημαίνει ότι η πρόσφυση του ελαστικού στο οδόστρωμα είναι σχεδόν μηδενική με αποτέλεσμα το όχημα να μην ακούει στις εντολές που δίνονται από τον οδηγό (φρενάρισμα, στρίψιμο κλπ) και να ολισθαίνει ανεξέλεγκτα.
Δεν είναι λίγες οι Δημοτικές Αρχές που θεωρούν ότι η αντικατάσταση των ελαστικών στον ενδεδειγμένο χρόνο λόγω φθοράς αποτελεί ακριβή δαπάνη και προκειμένου να κατεβάσουν το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων αλλά και τρίτων ….
Η ημερομηνία κατασκευής που είναι τυπωμένη πάνω στα ελαστικά του απορριμματοφόρου μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος
Βασίλης Γκιτάκος (εργαζόμενος στο Τμήμα Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων Δήμου Πειραιά)

δημοσίευσε ...