Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Με «εξορθολογισμό» η κυβέρνηση στοχεύει στην κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας


Από αριστερά: ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στο Δημόσιο και μέλος της Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης, και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, στην παράσταση διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών του Δημοσίου για το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει το ανθυγιεινό επίδομα | 03-04-18

Νέα συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδιών για την κατάργηση του ανθυγιεινού | ΓΛΚ, Πέμπτη 3 Μάη

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν την Πέμπτη 3 Μάη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνδικαλιστικά της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών του Δημοσίου, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, ΠΟΕ-ΠΦΥ, ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ, ΠΟΥΕΦ και ΟΣΕΑΔΕ, με αφορμή την επανεξέταση από την κυβέρνηση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σε χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο.
Το πρωί, στις 11πμ., τα συνδικαλιστικά στελέχη πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα, έξω από το ΓΛΚ, αλλά… από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δεν υπήρχε κανείς να δεχθεί την αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων. Είναι μια συνήθης πρακτική του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος… αναζητείται από την ΑΔΕΔΥ εδώ και χρόνια!
Τελικά, η αντιπροσωπεία συνάντησε τελικά τον διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, , κ. Ρουσάκη, από τον οποίο ζήτησε να κλείσει συνάντηση, τις επόμενες μέρες, με το Γ.. Χουλιαράκη, για το θέμα. Ο κ. Ρουσάκης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα στον Υπουργό, χωρίς να δεσμευτεί και ότι θα γίνει η συνάντηση. Στη σύντομη, δε, τοποθέτησή του μίλησε για «εξορθολογισμό» χορήγησης του επιδόματος, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις των εργαζομένων ότι η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο περικοπής του από κατηγορίες εργαζομένων.
Άλλωστε, αυτό του επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, που ήταν στα μέλη της αντιπροσωπείας. «Χρησιμοποιείται τον όρο εξορθολογισμό, όρος που –εκ των πραγμάτων- έχει αποδειχθεί τι σημαίνει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και για τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις: κατάργηση», είπε και συμπλήρωσε: «Προσπαθείτε να έχετε δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των ΒΑΕ, και αποκρύπτετε τα σχέδιά σας, με το να λέτε πως θα παρέχετε καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους εργασίας. Στην πραγματικότητα, στοχεύετε στην κατάργηση επιδόματος σε όλους τους κλάδους και τις κατηγορίες των εργαζομένων που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα».
Να σημειωθεί πως στη σημερινή συγκέντρωση έλαμψε… διά της απουσίας του το ΠΑΜΕ, το οποίο άλλωστε δεν παραβρέθηκε ούτε στη σύσκεψη που είχε γίνει, προκειμένου να συντονίσουν οι Ομοσπονδίες τη δράση τους και τον αγώνα τους ενάντια στην κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρόσχημα την αξιολόγησή της από τους δανειστές αλλά και το αφήγημά της, για «έξοδο από τα μνημόνια» το καλοκαίρι του 2018, είναι έτοιμη να κόψει το συγκεκριμένο επίδομα. Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό, θα λειτουργήσει και η «επιτροπή» που συγκροτήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 396 του Ν.4512/2018 (μέτρα γ’ αξιολόγησης) και το άρθρο 7 του Ν.4517/2018, και η οποία θα πρέπει να παραδώσει σχετικό πόρισμα το οποίο θα πρέπει να εκδοθεί και να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2018 και όχι αργότερα από τον Φεβρουάριο του 2019. Οι αλλαγές που προωθούνται είναι, η περικοπή ειδικοτήτων που ασφαλιστικά εντάσσονται στα ΒΑΕ, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης όσων εξαιρεθούν από την νέα λίστα και η περικοπή του σχετικού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής Εργασίας που σήμερα καταβάλλεται σε περίπου 120.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο.
ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες διεκδικούν:
1. Κατοχύρωση του ανθυγιεινού επιδόματος – Μη περικοπή του από κανέναν εργαζόμενο που το λαμβάνει σήμερα. Επέκτασή του σε όλους τους εργαζόμενους, χώρους, κλάδους ή ειδικότητες, που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και το δικαιούνται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελούς εργασίας). Την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο δημόσιο και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες σε χώρους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χωρίς την πληρωμή επασφάλιστρου.
2. Να εκπροσωπηθούν οι εργαζόμενοι στη 17μελή «επιτροπή» που συγκροτήθηκε για τη μελέτη του θέματος.

δημοσίευσε ...