Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Η πρόταση του ΜΕΤΑ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ (29-08-2019)


Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ) της ΑΔΕΔΥ, με θέμα τον προγραμματισμό δράσης για την επόμενη περίοδο. Μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη μιας και η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα στο διάστημα του καλοκαιριού, έδειξε τις προθέσεις της, για την επιτάχυνση της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων, αντεργατικών πολιτικών της.

Πιο συγκεκριμένα είχαμε την ψήφιση ή εξαγγελία, από μεριάς της κυβέρνησης, μέτρων που στοχεύουν στη θωράκιση του «κράτους του νόμου και της τάξης», την κατάργηση του λόγου της αιτιολογημένης απόλυσης και των ελάχιστων μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας της χώρας, ενώ προαναγγέλθηκαν και νέες παρεμβάσεις που στοχεύουν στον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και στη φαλκίδευση του δικαιώματος της απεργίας.
Στη συζήτηση στο ΓΣ αποκαλύφθηκαν οι αλλαγές των ρόλων των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, με την μεν ΔΑΚΕ να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες και για τη δε παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι όλα τα δεινά σ’ αυτόν τον τόπο έχουν ως αφετηρία την επομένη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.
Μετά τη συζήτηση κατατέθηκε πρόταση για να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπής(ΕΕ), και να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία την επόμενη περίοδο, όταν υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέτρα της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ, του ΠΑΜΕ και της ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ).
Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, καταψήφισαν αυτή την πρόταση, γιατί ήταν γενική και δεν προσδιόριζε συγκεκριμένα την ανάγκη άμεσης αντίδρασης όταν η κυβέρνηση φέρει στη βουλή για ψήφιση αλλαγές στο ν.1264/1982, για το απεργιακό δικαίωμα ή σχετικά με επικουρική ασφάλιση, ούτε καθόριζε συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, με την οργάνωση πχ σύσκεψης των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων, περιοδειών σε χώρους δουλειάς και γενικών συνελεύσεων των σωματείων σε όλη τη χώρα, έκδοση ενημερωτικού υλικού κλπ.
Πιο συγκεκριμένα το ΜΕΤΑ κατέθεσε το παρακάτω σχέδιο απόφασης.
1. Η ΑΔΕΔΥ πρέπει να ιεραρχήσει ως μείζον το θέμα την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και ιδιαίτερα της Επικουρικής.
Στο πλαίσιο αυτό, το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ πρέπει να αποφασίσει:
α. Να αναλάβουν καθοριστικό ρόλο, στην ενημέρωση και επεξεργασία των προτάσεών της ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).
β. Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ να συγκαλέσει, μέσα στο Σεπτέμβρη, σύσκεψη ομοσπονδιών και σωματείων για ενημέρωση και συντονισμό δράσης για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης.
γ. Να συγκροτηθεί πλατιά Επιτροπή Υπεράσπισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και συνταξιουχικών οργανώσεων.
δ. Να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων με εισήγηση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ που θα αναλύει την κυβερνητική πολιτική για το Δημόσιο και γενικότερα. Ιδιαίτερα τους στόχους, για τη συρρίκνωση των κοινωνικών και υποστηρικτικών δομών του κράτους, των νοσοκομείων, των ΟΤΑ και της εκπαίδευσης, μέσω της προώθησης του λεγόμενου επιτελικού κράτους, για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, τις νέες ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων.
2. Τη διεκδίκηση αυξήσεων κατά 10% στους μισθούς και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού της ΥΕ κατηγορίας από 780€ στα 850€, με την ανάλογη αύξηση των μισθών σ’ όλες τις κατηγορίες. Διαμόρφωση νέου μισθολογίου από 1/1/2020, που θα αίρει τις αδικίες μεταξύ των κατηγοριών και θα προβλέπει την ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εργαζομένων. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και του αφορολόγητου στις 12.000€. Τη διατήρηση και διεύρυνση και σε άλλες κατηγορίες του ανθυγιεινού επιδόματος και της ένταξης στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των ΒΑΕ, καθώς και τη μείωση του ωραρίου εργασίας όλων των εργαζομένων στις 35 και 30 ώρες τη βδομάδα χωρίς τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων.
3. Τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου, με μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δημοσίου, των ΟΤΑ, των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των επικουρικών εργαζομένων στα νοσοκομεία, που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για να σταματήσει η ομηρία και το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων.
Τέλος το ΜΕΤΑ πρότεινε η ΑΔΕΔΥ να πάρει πρωτοβουλίες για την προώθηση των παραπάνω αιτημάτων και να εξουσιοδοτηθεί η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει στην προκήρυξη 24ωρης Απεργίας όταν η κυβέρνηση καταθέσει το πόρισμα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ή το νομοσχέδιο για περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος ή οποιασδήποτε άλλης κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την προώθηση μέτρων σε βάρος των εργαζομένων. Η πρόταση αυτή στηρίχθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ (το οποίο στήριξε και την πρόταση της ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ!),  της Ε.Α.ΕΚ. και των Παρεμβάσεων.

δημοσίευσε ...