Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΟΜΕΔΠ: 24/9/2019 Απεργούμε, Διαδηλώνουμε - Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και την απεργία


Πειραιάς 20/9/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 24 Σεπτέμβρη 2019, απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση στα συνδικάτα, στους μισθούς και στα δικαιώματά μας. Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα και μείωση του ωραρίου εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία, με ένα δημόσιο και κοινωνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» με το οποίο συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).
Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.
Στόχος είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ.,        έχοντας ανοίξει διάπλατα το δρόμο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ψήφισε την αντιαπεργιακή ρύθμιση για το 50% + 1 ως προς την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της απεργοκτόνας πολιτικής, που αποτελεί και έναν από τους αντεργατικούς πυλώνες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της.
Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος με το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών και τον υπουργό Εργασίας ως ανώτατη αρχή, να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει, ορίζοντας αυτός και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους.
Με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση και δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη να «επιβάλει» στον εργαζόμενο, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.
Με την παράγραφο 18 του Άρθρου 55 για πρώτη φορά σε Δημόσιες Υπηρεσίες προωθείται η αντικατάσταση των αναγκαίων μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο με τη μερική απασχόληση Ιδιωτικού δικαίου «για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή επειγουσών αναγκών συμφωνείται με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι έξι (6) μηνών. Μερική απασχόληση που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες ημερησίως». Δηλαδή το συνεχώς μειούμενο προσωπικό των Δημοσίων  Υπηρεσιών θα αντικαθίσταται σταδιακά με ανακυκλούμενους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και περιορισμένου ωραρίου.
Επίσης το νομοσχέδιο, δίνει την δυνατότητα για  προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και η αδειοδότηση εξπρές. Προωθείται, επίσης η μετακύληση της ευθύνης και η συνεχής απειλή πειθαρχικών διώξεων Υπαλλήλων αν σε διάστημα μόλις ενός μήνα δε γνωμοδοτήσουν, τη στιγμή που η πολυνομία, η πολυπλοκότητα και ασάφεια της νομοθεσίας, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων, η προαπαιτούμενη γνωμοδότηση Συλλογικών, όσο και τεράστια ελλείμματα στελέχωσης και ο φόρτος εργασίας οδηγούν στην αναποτελεσματικότητα και αυτά είναι που οφείλουν να επιλυθούν.
Η προώθηση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» επίσης, συμπίπτει με την ολοκλήρωση του έργου της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» για τη μελέτη και κατάθεση πορίσματος για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αυτό που σχεδιάζουν είναι η ιδιωτικοποίηση και της ανταποδοτικής σύναξης, μετά την ιδιωτικοποίηση και διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, καθώς και η κατάργηση του Εφάπαξ, μετά τη δραματική μείωση του, που προώθησαν όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά να μην ανεχτούν νέα μέτρα σε βάρος τους και να κόψουμε το βήχα και τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και δεν θα το παραδώσουμε αμαχητί.
Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία
Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο»
Να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 Απεργούμε και Διαδηλώνουμε

Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των ταξικών συνδικάτων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓ/ΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ΕΔΩ

δημοσίευσε ...