Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Τρίτος θάνατος συναδέλφου. Πόσους ακόμη συναδέλφους θα θρηνήσουμε από τις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό της Δημοτικής Αρχής;


 

Με θλίψη την  Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024 παρευρεθήκαμε στο κοιμητήριο της «Ανάστασης» Πειραιά  για να αποχαιρετίσουμε  τον συνάδελφο μας Αναστάσιο Παούρη που τελικά έχασε τη μάχη με τη ζωή μετά το εργατικό ατύχημα που υπέστη στις αρχές Αυγούστου.

Ο 48χρονος Τάσος, πατέρας δύο παιδιών, είχε προσληφθεί στο Δήμο Πειραιά ως εργάτης καθαριότητας με σύμβαση ορισμένου χρόνου και είχε τοποθετηθεί στην οδοσάρωση του 5ου τομέα της Διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης.

Τις ημέρες του έντονου καύσωνα, ενώ υπήρχε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών να σταματάνε οι εργασίες σε εξωτερικούς χώρους από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 5:00 το απόγευμα, όπως και το έγγραφο του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά με αρ. πρωτ. 30/10-6-2024 προς το Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη που ζητούσε να σταματάνε οι εργασίες σε υπαίθριους χώρους όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 380 Κελσίου, ο συνάδελφος βρισκόταν στο δρόμο εκτελώντας εργασίες οδοσάρωσης τις μεσημβρινές ώρες, όπου έπαθε επεισόδιο θερμοπληξίας και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Από τότε ο συνάδελφος δεν ξαναγύρισε ποτέ σπίτι του.

Είναι ο τρίτος συνάδελφος στην υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου Πειραιά που χάνει τη ζωή του στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και τα μεγάλα ερώτημα που γεννιούνται σε όλους τους εργαζόμενους είναι, πόσους ακόμα συναδέλφους θα θρηνήσουμε από την πολιτική της Δημοτικής Αρχής Πειραιά που βάζει το κέρδος πάνω από την υγεία, την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων; Πόσοι ακόμα συνάδελφοι θα ξεκινήσουν για την εργασία τους και δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ σπίτι τους, από την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της Δημοτικής Αρχής Πειραιά που καταστρατηγεί τη ΣΣΕ και την πενθήμερη εργασία, εφαρμόζοντας non stop εργασία χωρίς ημέρες ανάπαυσης (ρεπό);

Και στην περίπτωση του συναδέλφου που τελικά έχασε τη ζωή του μετά από εργατικό ατύχημα, όπως και στις άλλες δύο περιπτώσεις θανάτου συναδέλφων, δεν περιμένουμε κάποια απάντηση από την Δημοτική Αρχή Πειραιά, η οποία έχει επιλέξει τη σιγή ασυρμάτου για τα εργατικά ατυχήματα – δυστυχήματα στο Δήμο.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά έχοντας ως προτεραιότητα τα θέματα υγεία και ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εργασία τους, θα προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια που στοίχησαν τη ζωή ενός ακόμη συναδέλφου.

Γιατί ο συνάδελφος εργαζόταν τις μεσημβρινές ώρες εν μέσω καύσωνα;

Είχε μεριμνήσει η Δημοτική Αρχή για αυτά που προέβλεπε η Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.69/257/οικ.13090/15-7-2024 για τους εργαζόμενους σε συνθήκες καύσωνα;

Είχε εξεταστεί από τον γιατρό εργασίας;

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά να μην ανέχονται την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της Δημοτικής Αρχής και των πρόθυμων «συναδέλφων» που την εφαρμόζουν για να έχουν την «εύνοια» της στην απολαβή πλασματικών υπερωριών. Να συσπειρωθούν στο Σωματείο και να παλέψουμε μαζί για την υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία μας. Για όλα αυτά που οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού τα αποκαλούν «τυμβωρυχία» και απαντούν ως «αντ’ αυτού» του Δημάρχου, ενώ για εμάς αποτελούν δικαιώματα και κατακτήσεις αγώνων.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων

δεν μπαίνουν στο ζύγι κόστους – οφέλους.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

δημοσίευσε ...