Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

ΣΟΜΕΔΠ: Να μην περάσει ο νέος ΟΕΥ του Δήμου Πειραιά


 

Στον απόηχο των μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων – συλλαλητηρίων για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών και καταδίκης της πολιτικής που βάζει το κέρδος πάνω από τη ζωή και την ασφάλεια του λαού και των εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους ή σακατεύονται την ώρα της εργασίας τους, το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών & Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά(ΣΟΜΕΔΠ) έχει αποστείλει έγγραφο στο δήμαρχο Πειραιά επισημαίνοντας τις ευθύνες της δημοτικής αρχής που έχει για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων του δήμου.

Παράλληλα το ΣΟΜΕΔΠ στάθηκε απέναντι στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο. Έκανε παρέμβαση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου αναδείχθηκε ότι η δημοκρατία της δημοτικής αρχής δεν σηκώνει την αντιπαράθεση, καθώς ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αφαίρεσε αυταρχικά το λόγο από τον εκπρόσωπο του ΣΟΜΕΔΠ, ενώ ο δήμαρχος αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα κατά την συζήτηση του θέματος, προφανώς γιατί δεν είχε επιχειρήματα να αντικρούσει την παρέμβαση μας.

Οι ενέργειες μας όμως κατά του νέου ΟΕΥ δεν σταμάτησαν στην παρέμβαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Καταθέσαμε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με αρ. πρωτ. 21089/10-3-2023 κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Τεκμηριωμένα και στηριζόμενοι στους δικούς τους νόμους, που αρέσκονται όμως να τους εφαρμόζουν  a la cart, αποδείξαμε με τη προσφυγή μας, γιατί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να ακυρωθεί.

Όπως απόλυτα τεκμηριωμένα καταθέσαμε και τις παρατηρήσεις μας στη συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου όπου οι δύο εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση καταψήφισαν τον υπό τροποποίηση ΟΕΥ που τελικά πήρε αρνητική γνωμοδότηση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο με ψήφους 2 κατά και 1 υπερ.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η δημοτική αρχή δεν θα εκτεθεί εκ νέου στέλνοντας τον νέο ΟΕΥ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση πάλι με αρνητική γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Το είχε πράξει και την προηγούμενη φορά που επιχείρησε να τροποποιήσει τον ΟΕΥ, όταν επίσης είχε καταψηφίσει στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο με ψήφους 4 κατά και 1 υπέρ, με αποτέλεσμα να τον ακυρώσει ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την εντολή να ξαναγίνει η διαδικασία από την αρχή.

Δεν αντιδρούμε για την τροποποίηση του ΟΕΥ έτσι για την αντίδραση ή για στείρους αντιπολιτευτικούς λόγους όπως μας κατηγορεί η δημοτική αρχή, γιατί έτσι την βολεύει!

Η αντίδραση μας είναι επί της ουσίας του νέου ΟΕΥ και της πολιτικής που εφαρμόζει μέσω και αυτού η δημοτική αρχή Πειραιά.

Με τον υπό τροποποίηση ΟΕΥ το πρόβλημα της τραγικής έλλειψης προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, για το οποίο εννέα χρόνια η δημοτική αρχή δεν έχει πράξει τίποτα, δεν λύνεται. Αντίθετα με τις καταργήσεις υπηρεσιών και τμημάτων που προβλέπει ο ΟΕΥ το πρόβλημα διογκώνεται και  οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας σε βάρος των υπαρχόντων εργαζομένων που επιφορτίζονται περισσότερες αρμοδιότητες και όγκο εργασίας. Οι υπέρ-διευθύνσεις και η  υπέρ-συγκέντρωση αρμοδιοτήτων, σε πολλές περιπτώσεις ομοειδείς ή αλληλοσυγκρουόμενες, δεν βοηθούν στην ορθή και ποιοτική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου αντίθετα οδηγούν σε χαοτικές καταστάσεις για προϊστάμενους και υφιστάμενους σε βάρος των ίδιων αλλά και της εξυπηρέτησης των αναγκών των δημοτών.

Απροκάλυπτα, εντελώς επιλεκτικά – φωτογραφικά για τις θέσεις ευθύνης κάνουν εφαρμογή του «προβαδίσματος» κατηγοριών ή όχι, όταν οι δικοί τους νόμοι και όχι οι δικοί μας, προβλέπουν τεκμηριωμένη αιτιολόγηση στην μη εφαρμογή του. Αφού δεν χρησιμοποίησαν τεκμηρίωση, γιατί δεν προέβλεψαν σε όλες τις θέσεις ευθύνης το διαζευκτικό «ή» που είναι και η δική μας πάγια θέση ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν δικαίωμα στην επιλογή προϊσταμένων, αξιοκρατικά και δίκαια;

Αλλά για ποια αξιοκρατία και δίκιο μιλάμε στον δήμο Πειραιά όταν έχουν να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων από το 2007 και όλες οι θέσεις ευθύνης είναι με ανάθεση από τον δήμαρχο;

Αντιδρούμε γιατί στο δόγμα των παρακολουθήσεων της κυβέρνησης, η δημοτική αρχή Πειραιά στον νέο ΟΕΥ συστήνει «Αυτοτελές τμήμα Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου». Όπως το κράτος έχει την κρατική υπηρεσία πληροφοριών (ΚΥΠ), έτσι και ο δήμος θα έχει την δική του «δημοτική υπηρεσία πληροφοριών», που θα υπάγεται απευθείας στον δήμαρχο αλλά θα μπορεί να ανατίθεται και σε ιδιώτες όπως προβλέπει η αντιδραστική νομοθεσία. Όπου και να υπάγεται, στον δήμαρχο ή σε ιδιώτες, θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των υπηρεσιών του δήμου, στα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων και των δημοτών, χωρίς να περιβάλλεται από οποιαδήποτε θεσμική εγγύηση ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας. Θα μπορούν να εισηγούνται την λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά των υπαλλήλων και των υπηρεσιών. Στις Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου, προβλέπεται απόλυτη έλλειψη λογοδοσίας, αφού όσοι υπηρετούν σε αυτές, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν ενάγονται για αιτιολογημένη γνώμη ή εισήγηση ή πρόταση, που διατύπωσαν ή για πράξεις ή παραλείψεις, που ενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ο Δήμαρχος μπορεί να ορίζει και να αντικαθιστά ελεύθερα τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς να απαιτείται να συντρέχει οποιαδήποτε προϋπόθεση.

Αντιδρούμε στον υπό τροποποίηση ΟΕΥ, γιατί μαζί με την ίδρυση του «Αναπτυξιακού Οργανισμού» αποτελεί προοίμιο των ιδιωτικοποιήσεων – εργολαβιών στο δήμο Πειραιά, προβλέποντας ότι όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό της υπηρεσίας θα δίνονται στους ιδιώτες. Τόσο ξεκάθαρα και ξεδιάντροπα!!!

Ο νέος ΟΕΥ του δήμου Πειραιά που η δημοτική αρχή θέλει να περάσει, είναι αντιδραστικός, αναξιοκρατικός και βάλλει κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αναγκών των δημοτών.

Είναι στο χέρι μας να μείνει στα χαρτιά.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους και μπορούν και έχουν τον τρόπο να το κάνουν πράξη!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


 

δημοσίευσε ...