Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

ΣΟΜΕΔΠ: Αυξήσεις στους ΜΙΣΘΟΥΣ ενάντια στην ΑΚΡΙΒΕΙΑ - 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ


 

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες.

Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!

Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεσή μας πράξη! Το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί!

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ

Τα εργατικά δυστυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα πληθαίνουν. Πάνω από 160 εργαζόμενοι δε γύρισαν στο σπίτι τους το 2023 ενώ κάθε 2 ημέρες μετράμε και έναν νεκρό εργάτη. Στον κλάδο μας 66 νεκροί τα τελευταία 9 χρόνια, από την πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια του λαού. Μας θέλουν ανυπεράσπιστους μπροστά στις φυσικές καταστροφές και στην προστασία της υγείας μας, προτείνοντας ξανά και ξανά την «ατομική ευθύνη».

Η ακρίβεια σαρώνει τους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα!

Πληρωθήκαμε τον πρώτο μισθό του 2024 «ενισχυμένο» από την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ, μετά από 13 χρόνια μειώσεων και παγώματος. Όλοι καταλάβαμε και στην πράξη πλέον την τεράστια κοροϊδία της δήθεν αύξησης του μισθού, που την είχε κάνει σημαία ο πρωθυπουργός, όταν είδαμε ότι τελικά η αύξηση δεν ξεπερνάει τα 40 ευρώ.

Μια κοροϊδία που έρχεται να προστεθεί στα δήθεν «μέτρα ανακούφισης», των voucher, pass και των άδειων καλαθιών της κυβέρνησης στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.

Η ακρίβεια δυναμώνει και το εργατικό-λαϊκό εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν.

Οι τιμές σε βασικά προϊόντα ακριβαίνουν καθημερινά. Στο ελαιόλαδο η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 58,5% ενώ σε διψήφια επίπεδα κινούνται οι αυξήσεις στα φρούτα (15%) και στα λαχανικά (14%), στα τρόφιμα, στο νερό, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων. Αντίστοιχα χωρίς σταματημό κινείται το πετρέλαιο θέρμανσης (13,7%) ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), στα αεροπορικά εισιτήρια (10,2%) και συνολικά στις μεταφορές. Η τιμή της κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2020, τα ενοίκια και οι δόσεις των δανείων έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Με αποκαλυπτικά τα στοιχεία που βγαίνουν από μελέτες και στατιστικές κρατικών φορέων και ινστιτούτων και όχι συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκύπτει ότι, 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, την «βγάζουν» μόνο για 19 μέρες. 1 στους 3 εργαζόμενους παίρνει μισθό κάτω από 800 ευρώ! Το 72,7% των νοικοκυριών μείωσε τις δαπάνες του εξαιτίας των αυξήσεων τιμών στα τρόφιμα. Τις μισές μέρες του χρόνου δουλεύουμε για να πληρώνουμε την εφορία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το 95% του συνόλου των φόρων πληρώνονται από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μόλις το 5% από τους επιχειρηματικούς ομίλους (εφοπλιστές, τράπεζες κλπ)

Και όταν πληθωρισμός, ακρίβεια και φόροι εξανεμίζουν το δικό μας πενιχρό εισόδημα, 500 επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα (των super markets, της ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζών και άλλοι) κατέγραψαν κέρδη 25,1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν ασύλληπτα κέρδη, άνθρωποι του μόχθου χάνουν το βιός τους και τα σπίτια τους έχοντας να αντιμετωπίσουν το σύνολο των κατασταλτικών μηχανισμών. Όλοι είδαμε πως τα ΜΑΤ στην υπηρεσία των FUNTS και των τραπεζιτών μπούκαραν στο σπίτι της συνταξιούχας Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου για να της το πάρουν και συνέλαβαν την ίδια και τον ΑμεΑ γιο της. Χιλιάδες οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών για λογαριασμό των Funds και των διάφορων αρπαχτικών.

Υγεία και Παιδεία στο έλεος της κερδοφορίας των λίγων

Την ίδια στιγμή, που θερίζουν οι ιώσεις και ο COVID, τα νοσοκομεία καταρρέουν, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές παραιτούνται μαζικά, τα φάρμακα έχουν γίνει πανάκριβα, η κυβέρνηση επιλέγει την πολιτική της διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων και την ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία. Νομιμοποιεί το «φακελάκι» με τα απογευματινά χειρουργεία.

Την ίδια στιγμή που σαν γονείς αναγκαζόμαστε να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουμε τα φροντιστήρια και την φοίτηση των παιδιών μας στα δημόσια πανεπιστήμια, η κυβέρνηση φέρνει νόμο που ιδιωτικοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας τα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Για τους πολλούς θα ισχύει η ελάχιστη βάση εισαγωγής και για τους λίγους η ελάχιστη βάση …πληρωμής! Καθιστώντας απαγορευτική την είσοδο των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στην ανώτατη εκπαίδευση.

Δεν αντέχει η οικονομία για τις δικές μας ανάγκες, αντέχει όμως για …F35

Όταν πρόκειται για τις αυξήσεις στους μισθούς, όταν πρόκειται για τις πραγματικές ανάγκες του λαού, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα επικαλούνται την δημοσιονομική στενότητα, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια. Και όταν λείπουν κρίσιμες υποδομές και σημαντικό προσωπικό στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στους δήμους, στις υπηρεσίες για πρόληψη και την προστασία από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση – όπως και οι προηγούμενες – με το πρόσχημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της φύλαξης των συνόρων μας, απλόχερα δίνουν 7 δις το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους πολέμους. Έχουμε σύνορα στην Ερυθρά Θάλασσα, 2.000 χιλιόμετρα μακριά, που στέλνουν φρεγάτες και δεν το ξέραμε; Μόνο για τα F35 που κοστίζουν 8,6 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 2.000 νέα σχολεία και 70 νέα νοσοκομεία!!! Αλλά οι προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων είναι αυτές που προστάζει το κεφάλαιο, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Στους Δήμους, αυθαιρεσία, αυταρχισμός…

Με την πλειοψηφία των δημάρχων να ακολουθούν και να εφαρμόζουν πιστά την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που μπορεί να διαφωνούν σε επιμέρους και δευτερεύοντα ζητήματα, συμφωνούν όμως στα κύρια και πρωτεύοντα, βαθαίνει καθημερινά η εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι ιδιωτικοποιήσεις – εργολαβίες, η ανταποδοτικότητα του «πλήρωσε για να έχεις», η υγεία και η ασφάλεια μας μπαίνει στο ζύγι κόστους - οφέλους.

Η δημοτική αρχή Πειραιά δεν ξεφεύγει του κανόνα αυτής της πλειοψηφίας.

Μέσα Ατομικής Προστασίας και γάλα που δεν χορηγούνται, τριτοκοσμικές συνθήκες στους χώρους εργασίας, εκβιασμοί και απειλές για υπερεργασία, αναίτιες αναφορές εκφοβισμού κατά εργαζομένων που οδηγούν ακόμα και στην απόλυση, αναξιοκρατικά κριτήρια στις αναθέσεις των θέσεων ευθύνης, «βολέματα» σε θέσεις δήθεν υπευθύνου άσχετες με την ειδικότητα που προσλήφθηκαν, «εμπόριο» ελπίδων μονιμοποίησης των συμβασιούχων, απλήρωτες υπερωρίες για τους πολλούς, πλασματικές υπερωρίες και «ταβάνι» υπερωριών για τους λίγους …«κολλητούς». Τώρα ετοιμάζουν και την βιντεοπαρακολούθηση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Η δημοτική αρχή Πειραιά, εργαλειοποιεί όλα τα αντιδραστικά νομοθετικά δωράκια της κυβέρνησης στους επιχειρηματικούς ομίλους, που «λύνουν τα χέρια» των δημάρχων και προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις (Ηλεκτροφωτισμός), σε αναθέσεις εργολαβιών (Πράσινο και αλλού) και στην μετατροπή του δήμου σε Ανώνυμη Εταιρεία, μέσω του αναπτυξιακού οργανισμού «Δήμος Πειραιά Α.Ε»

Όλα αυτά τα προβλήματα συνάδελφοι ούτε από μόνα τους μπορούν να λυθούν ούτε κάποιος άλλος θα έρθει να μας τα λύσει. Όσο η δημοτική αρχή μας βλέπει να μένουμε άπραγοι και να μην αντιδρούμε τόσο περισσότερο θα σκληραίνει τη στάση της.

Η πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου (146/2023) που βγάζει παράνομες όλες τις μονιμοποιήσεις από το 2001 και πέρα όπως αναφέρει, ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για χιλιάδες εργαζόμενους στους δήμους και το δημόσιο που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το «αγκάθι» για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων δεν είναι μόνο η διάταξη «Βορίδη» αλλά κυρίως είναι το άρθρο 103 του Συντάγματος. Αποδεικνύεται επίσης ότι τα δικαστήρια δεν αποτελούν λύση, που τελικά μόνο η κινηματική δράση των εργαζομένων, η αποφασιστικότητα και η μαζικότητα των αγώνων μπορούν να φέρουν.

Δεν θα συμβιβαστούμε με όλα αυτά που ζούμε και εκείνα που μας ετοιμάζουν!

Χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας και η δυναμική - αγωνιστική αντίδραση για να μπορούμε να φέρουμε θετικά αποτελέσματα και να αλλάξουμε την κατάσταση και στο δήμο Πειραιά, που μας θεωρούν «δεδομένους».

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε ποτέ, όλα με τον δικό μας αγώνα κατακτούνται!

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας αποφάσισε  απεργία στις 28 Φλεβάρη. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα και όλοι πρέπει να δηλώσουμε το αγωνιστικό μας παρόν.

Διεκδικούμε:

•Αυξήσεις 20% στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017

•Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κρατική χρηματοδότηση.

•Κατάργηση της αντιδραστικής διάταξης Βορίδη. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων.

•ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις.

•Μέτρα κατά της ακρίβειας με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

•Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό.

•Δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία.

•Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.  


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ - 10:30π.μ.

ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ - ΑΘΗΝΑ

δημοσίευσε ...