Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

ΣΟΜΕΔΠ: Με το «μάτι του μεγάλου αδερφού» δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων

 


Στις 16 Ιανουαρίου στάλθηκε στο Σωματείο μας έγγραφο - σχέδιο από την Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης που μας ζητούσε να καταθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την τοποθέτηση καμερών για την βιντεοπαρακολούθηση όλων των χώρων εργασίας εσωτερικά του αμαξοστασίου του Δήμου Πειραιά.

Το Σωματείο μας ξεκάθαρα και απόλυτα τεκμηριωμένα κατέθεσε την κάθετη αντίθεση του στην οποιαδήποτε τοποθέτηση και χρήση συστήματος βιντεοπαρακολούθησης σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας.

Επισημάναμε ότι από την πολύχρονη παρουσία και εμπειρία μας στο χώρο του αμαξοστασίου, ποτέ δεν υπήρξε καταγγελία στην αστυνομία ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία για βανδαλισμούς, κλοπές ή εμπρησμούς, που να δικαιολογεί τη πρόθεση της δημοτικής αρχής για την τοποθέτηση τέτοιου συστήματος.

Ότι ακόμα και στο έγγραφο – σχέδιο που μας απέστειλαν, αποτυπώνεται ο υψηλός κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αρχών επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων των υποκείμενων δεδομένων.

Ότι οι κάμερες μπορεί να καταγράφουν ένα γεγονός, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν το αποτρέπουν.

Ότι κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τη «χρηστή» λειτουργία του συστήματος, όπως επίσης και κανείς από εμάς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στους «χειριστές» ή τον «επεξεργαστή» του συστήματος.

Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για την τοποθέτηση καμερών βιντεοπαρακολούθησης εντός των χώρων του αμαξοστασίου δεν προστατεύει κανέναν εργαζόμενο ή δημόσιο αγαθό όπως προσχηματικά ισχυρίζονται, αλλά γίνεται ξεκάθαρα για την παρακολούθηση των εργαζομένων.

Αν ήθελε η δημοτική αρχή Πειραιά να προστατέψει τους εργαζόμενους, αν ενδιαφερόταν  πραγματικά για την ασφάλεια των εργαζομένων και την ασφάλεια των αγαθών θα είχε μεριμνήσει, να δίνονται κανονικά και στην ώρα τους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα στους δικαιούχους. Θα είχε μεριμνήσει για την αποσυμφόρηση του αμαξοστασίου από παροπλισμένα οχήματα και άχρηστα υλικά για να ανοίξει ο χώρος. Δεν θα είχε μετατρέψει το αμαξοστάσιο σε μια απέραντη χωματερή με τις μεταφορτώσεις ογκωδών αντικειμένων και απορριμμάτων. Θα παρείχε στους εργαζόμενους κατάλληλες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια τους κατά την εργασία και όχι οι τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Θα αντιμετώπιζε την εντατικοποίηση της εργασίας και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, με έμπρακτες διεκδικήσεις για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες του δήμου και όχι μόνο στα λόγια. Θα λειτουργούσε αξιοκρατικά και όχι με το κριτήριο του «βολέματος» των «δικών της παιδιών» με φωτογραφικές διατάξεις στις θέσεις ευθύνης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και με αναθέσεις «δια λόγου» δήθεν υπεύθυνων, δωρίζοντας τους πλασματικές υπερωρίες. Δεν θα επέτρεπε η δημοτική αρχή το φαινόμενο άλλοι να εργάζονται υπερωριακά και άλλοι τελικά να πληρώνονται και μάλιστα με το «ταβάνι» των υπερωριών. Δεν θα είχε στήσει φάμπρικα αυθαίρετων και αναίτιων αναφορών, όπως και δεν θα προχωρούσε σε εκδικητικές μετακινήσεις, κατά των εργαζομένων που δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς και τις απειλές των «υπεύθυνων» και της διοίκησης.

Αυτά θα ήταν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και όχι οι κάμερες βιντεοπαρακολούθησης, πότε οι εργαζόμενοι πάνε στην τουαλέτα, πότε κάνουν διάλειμμα, πότε συναθροίζονται κλπ. Που θέτουν τους εργαζόμενους υπό εργασιακό έλεγχο και αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας τους ως εκδήλωση της προσωπικότητας τους και τους παρεμποδίζει στην ελεύθερη ανάπτυξη της κοινωνικής, εργασιακής και συνδικαλιστικής τους δραστηριότητας.

Η δημοτική αρχή Πειραιά όμως βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την πολιτική της κυβέρνησης. Βάζει στη ζυγαριά κόστους – οφέλους ακόμα και την ίδια μας τη ζωή, καταπατά δικαιώματα και κατακτήσεις αγώνων και μας θέλει υπό τον πλήρη έλεγχό της με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα.

Καμία ανοχή στις προθέσεις της δημοτικής αρχής για βιντεοπαρακολούθηση των εργαζομένων.

Να καταβληθεί τώρα στους δικαιούχους η αποτίμηση σε χρήμα του γάλακτος για τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε όλες τις ενέργειες για την αποτίμηση σε χρήμα του γάλακτος και των άλλων τριών μηνών, Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου καθώς και τις ενέργειες για την αποτίμηση σε χρήμα των ΜΑΠ του 2023 που δεν χορηγήθηκαν στους δικαιούχους όλων των υπηρεσιών, όπως και των ΜΑΠ που δεν έχουν χορηγηθεί για τρία χρόνια στους δικαιούχους της πρώην Διεύθυνσης Ηλεκτρολογικού – Μηχανολογικού.

Καμία ανοχή, τώρα είναι η ώρα του αγώνα και των διεκδικήσεων.


 

δημοσίευσε ...