Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Δεν είναι ώρα για εθιμοτυπικές συναντήσεις, είναι η ώρα του αγώνα !

Του Βασίλη Γκιτάκου*
Στην συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ που είχε προηγηθεί, πριν από την πρόσφατη επίσκεψη - συνάντηση της Ε.Ε.  με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, η παράταξη της ΑΣΚ-ΟΤΑ είχε κάνει γνωστό στο σώμα ότι δεν είναι η ώρα για εθιμοτυπικές και άλλου τέτοιου είδους επισκέψεις στα υπουργεία, είναι η ώρα του αγώνα και των δυναμικών κινητοποιήσεων για πραγματική διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κανείς πολύ εύκολα αν αναλογιστεί ότι η σημερινή μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ δεν έχει τίποτα καλύτερο να "ζηλέψει" από τις νεοφιλελεύθερες συγκυβερνήσεις που διαδέχτηκε, ίσως μάλιστα, από τις προγραμματικές της δηλώσεις και μόνο, θα λέγαμε ότι θα εξελιχθεί σε πολύ πιο βάρβαρη στα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα αυτή τη στιγμή και με τις μνημονιακές συγκυρίες που επικρατούν δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για επισκέψεις γνωριμίας με γνωστούς και μη εξαιρετέους για τον νεοφιλελευθερισμό τους υπουργούς.

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ είχε προτείνει ότι αυτή η επίσκεψη - συνάντηση αναγκαίο "καλό" για τους εργαζόμενους ήταν να συνοδευτεί με την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων και με 24ωρη πανελλαδική απεργία, με αίτημα την λύση του θέματος του ανθυγιεινού επιδόματος (να συμπεριληφθούν οι κατηγορίες που εξαιρέθηκαν και η αναδρομικότητα του επιδόματος). Αυτό θα το πράτταμε  αφενός μεν για να δείξουμε στον υπουργό την αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα του κλάδου στις προθέσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης για περαιτέρω εξαθλιωτικά για τους εργαζόμενους μέτρα και αφετέρου δε για λύση σε ένα πρόβλημα οξύ που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό εργαζομένων του κλάδου που έχει εξαιρεθεί από την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η πλειοψηφική παράταξη της ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ, που κατέχει και το μονοπαραταξιακό προεδρείο στην Ομοσπονδία, προτίμησε να αναλωθεί σε ανούσιες εθιμοτυπικές επισκέψεις, που στην ουσία είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου και λειτουργούν υπέρ της κυβέρνησης που προχωρά σε λήψη αντεργατικών μέτρων χωρίς ουσιαστική αντίδραση και αντίσταση από τις ηγεσίες των συνδικάτων, παρά να δράσει δυναμικά αποσκοπώντας στην ανατροπή της μειονεκτικής θέσης που έφεραν τους εργαζόμενους τα μνημόνια και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των συγκυβερνήσεων. 

Άλλωστε αρνητικά ανταποκρίθηκε η πλειοψηφική παράταξη της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ και στην πρόταση μας που πολύ έγκαιρα είχαμε καταθέσει, μετά την σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ αμέσως μετά τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις, έτσι ώστε να παρθούν αποφάσεις και να οργανωθεί σωστά ο αγώνας δυναμικών παρεμβάσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα των προγραμματικών δηλώσεων.

Πόσο πλειοψηφικά άραγε αντανακλά αυτή η στάση της ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ στην θέση και στη συνείδηση των εργαζομένων?

Η ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ βέβαια συνεχίζοντας τον πόλεμο κατασυκοφάντησης που έχει ανοίξει στην ΑΣΚ-ΟΤΑ, πετώντας την "μπάλα" των προβλημάτων των εργαζομένων σε άλλο "τερέν", δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ασχολείται και να λασπολογεί τόσο σε παραταξιακό επίπεδο την ΑΣΚ-ΟΤΑ όσο και σε προσωπικό επίπεδο τα στελέχη της.

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου που έχουν στήσει εις βάρος της συνοχής, της ενότητας και της αγωνιστικότητας του κλάδου έχουν βρει συμπαραστάτη την παράταξη της ΔΑΚΕ και εύκολα κάποιος, κρίνοντας από τις αποφάσεις τους στα δευτεροβάθμια και στα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα,  θα μπορούσε να τους προσομοιάσει με την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ η ΔΑΚΕ και ένα τμήμα της ΠΑΣΚΕ κινήθηκαν στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της πολιτικής του σ.κ. και στην κατεύθυνση του ρεαλισμού και της αναγνώρισης των δυσκολιών που περνάει η χώρα, με αναγκαίες τις θυσίες του λαού, εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλος δρόμος και άλλα τέτοια που αποπροσανατολίζουν το σ.κ. από τον πραγματικό του ρόλο.

Δεν είναι ώρα για λόγια που μπορεί να είναι εύηχα στ' αφτιά ορισμένων, ούτε και για επικοινωνιακούς "πατριωτισμούς", είναι η ώρα του αγώνα, της ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και της δικαίωσης των εργαζομένων. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και να αφήσουν τις υποδείξεις για το πως θα δρα και θα αγωνίζεται η παράταξη της ΑΣΚ-ΟΤΑ, όπως επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι εχθρός των εργαζομένων είναι οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές συγκυβερνήσεις, αυτές που αφού πρώτα μας επέβαλλαν τη φτώχεια και την εξαθλίωση τώρα επιχειρούν και την ολοκληρωτική μας καταστροφή.

Το συμφέρον και το καλό των εργαζομένων δεν το επικαλούμαστε προσχηματικά, το υπηρετούμε ουσιαστικά. 

*Ο Βασίλης Γκιτάκος είναι μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ

δημοσίευσε ...