Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Πραξικοπηματικό προεδρείο με τις "ευχές" του αντ' αυτού ?


 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
           ΕΚΦΡΑΣΗ                                          
ΠΕΙΡΑΙΑΣ : 3 / 7 / 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,

Το εργασιακό μας μέλλον και ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης που δίνουμε όλοι μας για να καλύψουμε ακόμα και τις βασικές μας ανάγκες, που λόγω της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής των σιαμαίων μνημονιακών συγκυβερνήσεων μας έφεραν σε εξαθλιωτική κατάσταση, δεν μπορούν να παραμένουν στην ανασφάλεια.
Τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που έχουν προκύψει και από την διαχειριστική πολιτική που ασκεί ο Δήμαρχος κ. Βασ. Μιχαλολιάκος δεν μπορούμε να τα αφήνουμε να διαιωνίζονται και να διογκώνονται εις βάρος των εργαζομένων.
Ο συνδυασμός της Ελεύθερης Αγωνιστικής Έκφρασης αντιλαμβανόμενος απόλυτα τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τους έντονους προβληματισμούς που απασχολούν τους συναδέλφους - μέλη του Σωματείου μας έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη Διοίκηση του Σωματείου την πραγματοποίηση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, πράγμα που η διοίκηση επιδεικτικά απαξιώνει.

 Κοινή διαπίστωση ακόμα και του πιο δύσπιστου μέλους είναι ότι η κατ’ ουσία μειοψηφία του Δ.Σ. που έχει κάνει κατάληψη μέσα από συγκυρίες και σκοτεινές μεθοδεύσεις στις θέσεις του προεδρείου είναι βαθύτατα χειραγωγημένες από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασ Μιχαλολιάκο και τον εργολάβο συνεργάτη του, τον μόνο τελικά σύμμαχο του.

Η συγκεκριμένη μειοψηφία, αγνοεί ηθελημένα ότι το Δ.Σ. έχει χάσει πλέον την αντιπροσωπευτικότητα του στην εμπιστοσύνη των μελών του Σωματείου μας. Τα πρώτα επτά εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ, που οι συνάδελφοι έδειξαν την εμπιστοσύνης τους, έχουν παραιτηθεί, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Η αντιπροσωπευτικότητα αποτυπώθηκε άλλωστε και στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπου οι συνάδελφοί μας ανακήρυξαν τον συνδυασμό μας δεύτερη δύναμη με μικρή διαφορά από τον πρώτο και με σαφώς πολύ λιγότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο μας.(ο λόγος «στοχοποίησης» των συναδέλφων που ήθελαν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο ήταν αρκετός για να οδηγηθούμε στην απόφαση να κατεβάσουμε μόνο δύο υποψηφίους).

Το προεδρείο διακατέχεται από πλήρη συνδικαλιστικό καιροσκοπισμό που αυτοσκοπός του είναι τα προσωπικά οφέλη και οι «καλές» διαπροσωπικές σχέσεις με την εργοδοσία του Δήμου.

Ο δε τακτικισμός του σε θέματα που αφορούν την δημοκρατική λειτουργία του Σωματείου μας κατακρίνεται διαρκώς από τους συναδέλφους μας.

Κατάργησαν τις Γενικές Συνελεύσεις και τη θέληση των μελών του Σωματείου μας να εκφραστούν και να αποφασίσουν τον τρόπο δράσης για την επίλυση των προβλημάτων μας.

Αναβάλουν αναίτια ακόμα και τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να φιμώσουν την όποια φωνή αντίδρασης των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. και αποφεύγουν να υλοποιήσουν αποφάσεις  που έχουν παρθεί πλειοψηφικά αλλά θίγουν τον «προστάτη» τους εργολάβο που εκτός των άλλων του έχουν ανατεθεί και διοικητικές αρμοδιότητες. Με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει διαρκώς στο έργο των εργαζομένων της καθαριότητα με τον πιο χείριστο και προσβλητικό τρόπο.

Η μειοψηφία του Δ.Σ που μόνη της ανησυχία είναι η διατήρηση του προεδρικού καθίσματος λειτουργεί εντελώς παραταξιακά κάτω από τις εντολές και τις οδηγίες της ΠΑΣΚΕ – ΟΤΑ που ανήκει. Αντί να βγει τόσο το μειοψηφικό προεδρείο όσο και η απόλυτα πλειοψηφική παράταξη της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία μας να καταγγείλουν τον εργολάβο της καθαριότητας και την πολύ περίεργη σύμβαση ανάθεσης έργου, προτίμησαν μέσα από συκοφαντίες, βρισιές, λασπολογίες και ευθείες απειλές  να εφεύρουν και να αναγάγουν σε εχθρό του Σωματείου μας και του Συνδικαλιστικού Κινήματος, το μέλος του συνδυασμού μας και εκλεγμένο μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, Βασίλη Γκιτάκο.

Πως θα μπορούσε όμως η ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ να καταγγείλει τον Ιδιώτη – εργολάβο της καθαριότητας που με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής του κ. Βασ. Μιχαλολιάκου και με την  «αβάντα» των στελεχών της ΠΑΣΚΕ στο Σωματείο μας, εκμεταλλεύεται οικονομικά τον μόχθο των εργαζομένων στην καθαριότητα, όταν αποτέλεσε μέχρι την συνταξιοδότησή του στέλεχος της παράταξής τους ?
Θα ήταν σαν να κατάγγελλαν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το μειοψηφικό προεδρείο, δυστυχώς για τους εργαζόμενους – μέλη του Σωματείου μας, ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα την τακτική που του ορίζει η παράταξη της ΠΑΣΚΕ και που εφάρμοσε η ίδια στο 41ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αποκλεισμούς σωματείων κατά το δοκούν και με πραξικοπηματικές νομιμοποιήσεις προκειμένου να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο ανεύθυνος και επικίνδυνος τρόπος που αντιμετωπίζει το μειοψηφικό προεδρείο τα προβλήματα των εργαζομένων – μελών του Σωματείου μας, υποβαθμίζοντας την σοβαρότητα των προβλημάτων και παραπλανώντας τους συναδέλφους με ανούσιες ή ανύπαρκτες λύσεις (leasing – κάρτες παρουσίας - προσλήψεις - απαξίωση συνεργείου – ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτη – καθυστέρηση αποπληρωμής δεδουλευμένων υπερωριών – συνθήκες εργασίας – υπερεντατικοποίηση της εργασίας – μη αναγνώριση ρεπό  κ.α), το κάνει ανίκανο να διοικήσει το Σωματείο.

Προτιμούν άλλωστε τα διαπιστευτήρια των πράξεών τους, αντί να τα δίνουν στους συναδέλφους τους, να τα  δίνουν στη Δημοτική Αρχή του κ. Βασ. Μιχαλολιάκου  και στην παράταξη της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, μιας και από αυτούς καθοδηγούνται και αυτούς στο τέλος μόνο εξυπηρετούν.

Πρέπει να καταλάβουν ότι οι Γενικές Συνελεύσεις και οι εκλογικές διαδικασίες αντανακλούν τη δημοκρατικότητα ενός Σωματείου και δεν είναι αιτία διάλυσής του, όπως προσχηματικά διαρρέουν.

Διάλυση Σωματείου και αποχώρηση των μελών του προς άλλες συνδικαλιστικές λύσεις συνιστά η αβουλία, η ατολμία και η απραξία των μελών του Δ.Σ, που υποτελικά εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της δημοτικής αρχής και του Ιδιώτη.

Συνάδελφοι
καταγγέλλουμε το γεγονός ότι :
Στην τελευταία ανασύσταση του προεδρείου μέσα στον πανικό που κυρίευε τον πρώην Γεν. Γραμματέα ότι ενδέχεται να χάσει την συνδικαλιστική του «ασυλία» και την πρωτοκαθεδρία  κατέφυγε σε μεθόδους ανήθικες, φασιστικές  και πραξικοπηματικές.

Ακολουθώντας εντολές εκ των άνωθεν, εκμεταλλεύτηκε ανήθικα το όποιο προσωπικό πρόβλημα του μέλους του Δ.Σ. που παραιτήθηκε (πρ. πρόεδρος).

Κατήργησε στην πράξη την φυσική έδρα και τα γραφεία του Σωματείου μας, πραγματοποιώντας τη συνεδρίαση εκτός γραφείων και έδρας του Σωματείου.

Πρώτα ψήφισαν για την εκλογή νέου προέδρου και μετά παραιτήθηκε ο πρ. πρόεδρος από μέλος του Δ.Σ, δεν είναι η πρώτη  φορά άλλωστε που για να εκμαιεύσουν την ψήφο εμπιστοσύνης ενός μέλους, χρησιμοποιούν το ιδιαίτερο πρόβλημα και πατούν πάνω στην αδυναμία ενός συναδέλφου.
Με φανερό το φόβο να αντιμετωπίσουν την κατακραυγή των συναδέλφων, το μη νομιμοποιημένο και μειοψηφικό προεδρείο απαγόρευσε την είσοδο των μελών του Σωματείου, που ήθελαν να παρακολουθήσουν, στον χώρο της συνεδρίασης.

Ακολουθήθηκαν εντελώς αντικαταστατικές διαδικασίες στην εκλογή νέου προεδρείου που απονομιμοποιεί και τυπικά την ύπαρξη του, γιατί ουσιαστικά έχει απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση μας από την «ακινησία» που το διακατέχει, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. 

Καταγγέλλουμε την καταστρατήγηση του άρθρου 11 του Καταστατικού,  «Διοικητικό Συμβούλιο», της παραγράφου 4 «Τα αξιώματα που κατανέμονται ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων είναι : ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, ο ………».

Γίνεται αντιληπτό ότι καμία μα καμία νομιμότητα δεν έχει ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας που αναδείχτηκαν με τρεις μόλις ψήφους στις επτά που είναι και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Γίνεται αντιληπτή παράλληλα όμως και η πρόθεση των συγκεκριμένων συναδέλφων που με τη φασιστική στάση τους εκπληρώνουν τις επιθυμίες της Δημοτικής Αρχής προσπαθώντας, μάταια όμως, το υγιές, δυναμικό και ταξικό Σωματείο μας να το μετατρέψουν σε σωματείο φάντασμα, σε σωματείο σφραγίδα.   

Το Σωματείο συνάδελφοι δεν ιδρύθηκε για να γίνει έρμαιο των ορέξεων της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής ή υποχείριο της κάθε συνδικαλιστικής παράταξης.

Καλούμε το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου μας,
αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τα μέλη  και προβλήματά τους και αν πραγματικά ενδιαφέρεται για την ενότητα και την συνέχιση του πραγματικού έργου του Σωματείου μας που εδώ και καιρό έχει σταματήσει να παράγει, δεν έχει παρά να ακολουθήσει τη θέληση των μελών του και να προχωρήσει σε εκλογή αντιπροσωπευτικού μεταβατικού προεδρείου που θα λειτουργήσει ενωτικά και θα οδηγήσει το Σωματείο μας σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση στα μέσα Σεπτεμβρίου και προκήρυξη εκλογών μετά από ένα μήνα.

Καλούμε επίσης τα δύο μέλη που εκπροσωπούν την παράταξη της ΔΑΣ – ΟΤΑ και του ΠΑΜΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την επιλογή του «λευκού», δίνοντας έτσι άλλοθι για συνέχεια σε μία πραξικοπηματική ηγεσία στο Σωματείο.

Στο μεταβατικό αυτό διάστημα είναι υποχρέωση όλων μας να κινηθούμε χωρίς υπονομεύσεις, δυναμικά και ενωτικά, αντιμετωπίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που σίγουρα θα προκύψουν από την συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης και την πολιτική διαχείριση του Δήμου από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Άμεση προτεραιότητα του νέου προεδρείου θα είναι η καταγγελία της σύμβασης του εργολάβου στην καθαριότητα που προσβάλει την αξιοπρέπεια μας και υπονομεύει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας, καθώς και το οριστικό τέλος στην απαξίωση που επιχειρείτε από την Δημοτική Αρχή και τον ίδιο το Δήμαρχο κ. Β. Μιχαλολιάκο στο τμήμα του συνεργείου επισκευής και συντήρησης οχημάτων – μηχανημάτων με απώτερο σκοπό την Ιδιωτικοποίηση του τμήματος.

Έμπρακτα ο καθένας μας να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει απέναντι στους συναδέλφους - μέλη και το Σωματείο μας.

«Πιο πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν»

Για την Ελ. Αγ. Εκ.
Γιώργος Λεωτσάκος
Βασίλης Γκιτάκος
(Μέλος Γεν Συμβουλίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ)    

δημοσίευσε ...