Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η τρόικα επιμένει για μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

Ο "διαπραγματευτής" υπ. Εργασίας "διαπραγματεύεται" με τον Ομάδα Δράσης Ράιχενμπαχ
Συμβάσεις, μισθοί και συντάξεις θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα της πρώτης αυριανής συνάντησης του τεχνικού επιτελείου της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τους δανειστές να διαμηνύουν ότι είναι αμετακίνητοι στα προβλεπόμενα από το Μνημόνιο 2 και να ζητούν νέα μείωση των μισθών κατά 15%, αλλά και (νέα) μείωση των μεσαίων και "υψηλών" συντάξεων από τον Σεπτέμβριο! Συμπληρωματικά ζητούν και μείωση των κοινωνικών επιδομάτων κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθεί ο τρόπος καθορισμού του κατώτερου μισθού, δηλαδή αν θα γίνεται με κυβερνητική απόφαση και τυπική γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων, όπως προβλέπει το Μνημόνιο 2 που συνυπέγραψαν ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., αλλά και "ο επαναπροσδιορισμός (;) του κατώτατου μισθού" που τον περασμένο Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 22%, 32% για τους νέους έως 25 ετών και 40% για τους εργαζόμενους σε μαθητεία.

Ενόψει της αυριανής προπαρασκευαστικής συνάντησης (σ.σ.: μέσα Ιουλίου θα έρθουν για τελικές συζητήσεις οι επικεφαλής) ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος με επιστολή του στον πρωθυπουργό τονίζει μεταξύ άλλων ότι "αυτή τη στιγμή την τεράστια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί -επιτέλους- σοβαρά με την τρόικα ώστε να αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε την αποκατάσταση της διαδικασίας κατάρτισης της εθνικής συλλογικής σύμβασης, την επιστροφή της εξάμηνης μετενέργειας και την επαναφορά του θεσμού επέκτασης της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Και αύξηση ορίων ηλικίας!
Χθες πάντως, στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ τέθηκαν μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τις συντάξεις, όπως η διαμόρφωση Εθνικού Μητρώου Ασφάλισης - Σύνταξης, η ηλεκτρονική παρακολούθηση, η συνταγογράφηση, το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, η ομογενοποίηση των οικονομικών και λογιστικών συστημάτων των ταμείων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα της αυριανής συνάντησης. Έτσι σε όσα ταμεία είναι στο κόκκινο (π.χ. των δημοσίων υπαλλήλων) οι διοικήσεις έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη μείωση του εφάπαξ και την αύξηση των εισφορών, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης! Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί και στο θέμα των εισφορών, καθώς το υπουργείο αναζητεί αντισταθμιστικά μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες από τη μείωση των εισφορών, προκειμένου να καλυφθεί η πρόβλεψη που θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο μείωσης κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
 
Πετρόπουλος Α.
ΑΥΓΗ:Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/07/2012

δημοσίευσε ...