Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Όταν εκτελούνται τα Μνημόνια, δεν υπάρχουν αδιέξοδα...στον γκρεμό και τα επικουρικά

Μετά τον διαμελισμό των κύριων συντάξεων, τον μηδενισμό του εφάπαξ, την καταστοφή των ταμείων υγείας
Η μνημονιακή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά την τελευταία διετία (Αν. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης, Αθ. Δρέττα) μπορεί να... επαίρεται ότι διέλυσε κυριολεκτικά ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που παρά τα μόνιμα προβλήματα που το ακολουθούσαν, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά, είχε καταφέρει να αντέξει στις κατά καιρούς πολιορκητικές επιθέσεις. Επιθέσεις που είχαν στόχο τη σταδιακή διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια: επί κυβερνήσεων Κ. Μητσοτάκη (Νόμος Σιούφα), Σημίτη (Τ. Γιαννίτση, μελέτη Σπράου, εισηγήσεις Πλ. Τήνιου και Γερ. Ματσαγγάνη και μετά Ν. Ρέππα).
Παρά τις σοβαρές κοινωνικές ελλείψεις και τις (ταξικές) ανισορροπίες στο εσωτερικό του (προνόμια στις ΔΕΚΟ, στα χαμηλά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι), το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα συνέχισε να τα βγάζει κουτσά - στραβά πέρα, παρέχοντας μια στοιχειώδη κυρίως σύνταξη στη μεγάλη πλειοψηφία και κάποιες παροχές, που εξασφάλιζαν την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων, έστω και στο όριο της φτώχειας.

Μέσα σε δύο χρόνια το μνημονιακό επιτελείο που εγκαταστάθηκε στην οδό Σταδίου, υπό την καθοδήγηση του εκ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας προερχόμενου και άμεσου συνομιλητή της τρόικας Ηλ. Μόσιαλου, δεν άφησε τίποτα όρθιο! 

Μετά από διαδοχικές αποφάσεις που οδήγησαν σε δραματικές περικοπές στις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δίδυμη κατάρρευση που συνεπάγεται ολοσχερή -ασφαλιστική- καταστροφή:
Πρώτα κατέρρευσε, σαν χάρτινος πύργος, σε χρόνο μηδέν, το αυθαίρετο δημιούργημα Λοβέρδου, ο ΕΟΠΥΥ με (πρωτογενή) ελλείμματα της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ και έσοδα μόλις 5,8 εκατ. ευρώ. Πώς να ψέξει κανείς το Ταμείο Επιστημόνων που αρνείται την... αυτοκτονία του και, με απόφαση που επικύρωσε το Νομικό Συμβουλίου του Κράτους, πέτυχε προ ημερών την (τουλάχιστον προσωρινή μέχρι το τέλος του 2012) μη ένταξή του;

Ολοσχερής καταστροφή
Σε κυριολεκτικό ναυάγιο οδηγείται, πριν καν διαμορφωθεί, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Πέρα από το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ότι το νέο υπερ-ταμείο τίθεται σε λειτουργία την 1η Ιουλίου, τα περισσότερα και μεγαλύτερα ταμεία, έχουν λάβει αποφάσεις να μην ενταχθούν, πόσο μάλλον μετά την τραγική εξέλιξη που σημειώθηκε με τον ΕΔΟΕΑΠ. Στο Ταμείο των Δημοσιογράφων το "κούρεμα" του PSI, αλλά και οι τραγικές αστοχίες, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται από τα στοιχεία της ΤτΕ, της διοίκησης προκαλούν ουσιαστικά πτώχευση ενός υγιούς και πλεονασματικού ταμείου.

Πέρα από το PSI, τα καταστροφικά και ίσως μη αναστρέψιμα προβλήματα, αν τα ταμεία δεν χρηματοδοτηθούν για να καλύψουν τις ζημιές, όπως οι τράπεζες, τα λάθη (;) των διοικήσεων, το σημαντικό πρόβλημα είναι ο Νόμος με τον οποίο συστήνεται ο ΕΤΕΑ:

Η πρόβλεψη για μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε Επαγγελματικά Ταμεία τα υποχρεώνει στη δημιουργία αποθεματικού (και σωστά), μόνο που αυτό δεν υπάρχει ούτε στα πλέον υγιή, μετά την καταστροφή του PSI. Μη ρωτάτε γιατί ο νόμος, γραμμένος κυριολεκτικά στο πόδι, πρέπει ντε και καλά να εφαρμοστεί, όταν αυτό είναι απολύτως αδύνατο.
Είπαμε, στόχος εξ αρχής ήταν -και παραμένει μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο- η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Άλλωστε ιδιωτικές ασφαλιστικές, λίγες πια, με γνωριμίες και κονέ υπάρχουν. Όταν εκτελούνται τα Μνημόνια, δεν υπάρχουν αδιέξοδα...

Πηγή : Πετρόπουλος Α. / Avgi.gr

δημοσίευσε ...