Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Παρέμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις καθαρίστριες σχολικών μονάδων

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  

Για τις καταγγελίες εργαζομένων (καθαρίστριες σχολικών μονάδων) που τους ζητούν να απασχολούνται ως εργάτες καθαριότητας κλπ. 






 Αθήνα, 22 Ιουνίου 2012
 Αριθμ. Πρωτ.: 868
 Προς:
Υπουργείο Εσωτερικών
Γενική Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Δ/νση Οργάν. & Λειτουργίας Ο.Τ.Α
Τμήμα Προσωπικού Ο.Τ.Α.
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα


Κοινοποίηση:
Συλλόγους-Μέλη
της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των σχολείων, δεχόμαστε καταγγελίες εργαζομένων (καθαρίστριες σχολικών μονάδων) ότι δέχονται εντολές για την απασχόλησή τους είτε ως εργάτες καθαριότητας (συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαρισμός) είτε ως εργάτες καθαρισμού κήπων ή άλλων εξωτερικών χώρων.
Τελευταία φαινόμενα είναι η προσπάθεια τόσο του Δήμου Καλαμαριάς όσο και του Δήμου Νεάπολης-Συκεών να τους απασχολήσουν σε άλλα καθήκοντα από αυτά που προβλέπει η ειδικότητά τους, αλλά και το άρθρο 49, παρ.11α του Ν.3943/2011.

Σύμφωνα με το άρθρο 49, παρ.11α του Ν.3943/2011 προβλέπεται:
“11α. Στο τέλος της παραγράφου 1 περίπτωση α.ι. του άρθρου 18 του Ν.3870/2010 (Φ.Ε.Κ. 138Α΄) προστίθεται εδάφιο, ως εξής:
«Το ανωτέρω προσωπικό, κατά  το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, απασχολείται για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου Δήμου, καθώς και Ν.Π.Δ.Δ. αυτού».”

Επειδή η διάταξη είναι ξεκάθαρη και αναφέρει ότι μπορούν να απασχοληθούν, στο διάστημα που δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, μόνο για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου Δήμου, καθώς και Ν.Π.Δ.Δ. αυτού, καλείται το Υπουργείο Εσωτερικών-Τμήμα Προσωπικού Ο.Τ.Α. με εγκύκλιό του στους Δήμους όλης της χώρας να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες σημειώνοντας ότι είναι αδύνατη η απασχόλησή τους  ως εργάτες καθαριότητας (συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαρισμό κ.λπ.) και ως εργάτες κήπων.
Οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στους οποίους κοινοποιείται το παρόν έγγραφο καλούνται να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης του Ν.3943/2011 αλλά και να ενημερώνουν την Ομοσπονδία.


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος    Ιωάννης  Τσούνης





δημοσίευσε ...