Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους ΟΤΑ α' βαθμού

Από το Υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε με Αριθ.Πρωτ.: οικ.34832/02-09-2013,  η Αριθμ. Εγκυκλίου :17 
 
Όπως ήδη γνωρίζετε με το άρθρο 51 παρ. 1δ του ν. 3905/2010 (ΦΕΚ 219 Α'), όπως τροποποιήθηκε με τη διάταξη του άρθρου 45 παρ. 6 του ν. 3979/2011, οι πάγιες διατάξεις του άρθρου πρώτου (άρθρα 85 και 86 Υ.Κ.) του ν. 3839/2010 για τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων εφαρμόζονται και στους ΟΤΑ α' βαθμού.
Πλέον με τον ν. 4147/2013 (ΦΕΚ 98 Α') και ειδικότερα με το άρθρο 3 αυτού, οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου πέμπτου του ν. 3839/2010 επεκτείνονται και στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, καθιστώντας εφεξής και έως την εφαρμογή των πάγιων διατάξεων του εν λόγω νόμου, δυνατή την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και στους φορείς αυτούς.
 
Εξυπακούεται ότι η εφαρμογή των ανωτέρω προϋποθέτει ότι αφενός τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια του άρθρου 5 του ν. 3584/2007, όπως ισχύει, έχουν ήδη συγκροτηθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αφετέρου ότι οι φορείς έχουν καταρτίσει νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας μετά το Πρόγραμμα «Καλλικράτης».
 
Ακολούθως περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων βάσει των μεταβατικών διατάξεων του ν. 3839/2010, καθώς και οι σχετικές προϋποθέσεις σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 4024/2011 :
 
α. Διαδικασία επιλογής:
 
Οι φορείς θα πρέπει να προκηρύξουν τις θέσεις για την επιλογή των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων.
 
Κατ' αρχήν θα επιλεγούν προϊστάμενοι διευθύνσεων και στη συνέχεια θα επιλεγούν προϊστάμενοι τμημάτων.
 
Για την προκήρυξη των θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων θα πρέπει οι Διευθύνσεις Προσωπικού/Διοικητικού να ακολουθήσουν διαδοχικά τις παρακάτω ενέργειες:
 
-Έκδοση απόφασης-προκήρυξης θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων
 
-Συλλογή αιτήσεων υποψηφιότητας
 
-Υποβολή ερωτήματος προς το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων
 
Η έκδοση απόφασης-προκήρυξης των θέσεων προϊσταμένων όλων των οργανικών μονάδων αποτελεί την πρώτη ενέργεια στην οποία θα πρέπει να προβεί η Διοίκηση για την επιλογή αυτών.
 
Η απόφαση αυτή εκδίδεται με υπογραφή του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου.
 
Με την απόφαση - προκήρυξη προκηρύσσονται οι θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων της οικείας υπηρεσίας και καλούνται όπως υποβάλλουν σχετική αίτηση οι υπάλληλοι που επιθυμούν να κριθούν, εφόσον πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 10 του ν. 4024/2011, με εξαίρεση τις προϋποθέσεις που αφορούν στην υλοποίηση της στοχοθεσίας σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης. Στην απόφαση - προκήρυξη τίθεται αποκλειστική προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων δέκα (10) εργάσιμων ημερών.
 
Η ημερομηνία έναρξης της ανωτέρω προθεσμίας ορίζεται στην απόφαση-προκήρυξη των θέσεων.
 
Η απόφαση- προκήρυξη τοιχοκολλάται στους συνήθεις χώρους (πίνακες) ανακοινώσεων της κεντρικής υπηρεσίας, καθώς και σε όλα τα καταστήματα της οικείας υπηρεσίας με αποδεικτικό τοιχοκόλλησης του υπαλλήλου που την ενήργησε και ενός τουλάχιστον μάρτυρα. Η απόφαση-προκήρυξη κοινοποιείται με μέριμνα της Διεύθυνσης Διοικητικού/Προσωπικού σε κάθε υπάλληλο που πληροί τις προϋποθέσεις για τις θέσεις που προκηρύσσονται.
 
Η αίτηση υποψηφιότητας του υπαλλήλου υποβάλλεται στη Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού της οικείας υπηρεσίας και αναφέρει την επιθυμία του να κριθεί ως προϊστάμενος για τις θέσεις που προκηρύσσονται με την ανωτέρω απόφαση. Η αίτηση συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα το περιεχόμενο του οποίου πρέπει να προκύπτει από τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου. Η αίτηση και το βιογραφικό σημείωμα μπορεί να υποβληθούν με συστημένη επιστολή εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας (επισυνάπτεται υπόδειγμα του βιογραφικού σημειώματος).
 
Εν συνεχεία υποβάλλεται ερώτημα από τη Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού για μεν τις θέσεις προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων που προκηρύσσονται με τη σχετική απόφαση προς τη Γραμματεία του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, για δε τις θέσεις των υπόλοιπων προϊσταμένων οργανικών μονάδων στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο. Μαζί με το ερώτημα υποβάλλεται σε κάθε περίπτωση η απόφαση - προκήρυξη με το αποδεικτικό τοιχοκόλλησης, οι αιτήσεις υποβολής υποψηφιοτήτων των υπαλλήλων που πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις μαζί με τα βιογραφικά τους σημειώματα και φωτοαντίγραφο των οικείων οργανικών διατάξεων.
 
Αν δεν υποβληθούν αιτήσεις υποψηφιότητας, το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο επιλέγει υπάλληλο που πληροί τις προϋποθέσεις επιλογής για τη θέση που προκηρύσσεται και υπηρετεί κατά προτίμηση στον τόπο που θα ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου.
 
Όσοι υπάλληλοι επιλεγούν με την ως άνω διαδικασία τοποθετούνται σε οργανικές μονάδες αντίστοιχου επιπέδου με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου και υπηρετούν μέχρι την επιλογή των προϊσταμένων από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο και τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια με τις διατάξεις των άρθρων 85 και 86 του Υ.Κ., όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο πρώτο του ν. 3839/2010, και του άρθρου 10 του ν. 4024/2011.
 
β. Προϋποθέσεις επιλογής:
 
Για την επιλογή προϊσταμένων κατά τις μεταβατικές διατάξεις επισημαίνονται τα εξής:
 
> Μέχρι τη θέση σε πλήρη εφαρμογή του προβλεπόμενου στο άρθρο 7 του ν. 4024/2011 συστήματος αξιολόγησης, ισχύουν οι προϋποθέσεις επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 10 του ως άνω νόμου με εξαίρεση τις προϋποθέσεις που αφορούν στην υλοποίηση της στοχοθεσίας σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης. Ειδικότερα, οι προϋποθέσεις επιλογής σε θέσεις ευθύνης έχουν ως εξής :
 
ΒαθμόςΔικαίωμα επιλογής σε θέση ευθύνης επιπέδουΠροϋποθέσεις
ΑΓενικής ΔιεύθυνσηςΕφόσον σωρευτικά:
έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης
ανήκουν στην κατηγορία προσωπικού ΠΕ.
Διεύθυνσης ή ΤμήματοςΕφόσον σωρευτικά:
έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος, εφόσον πρόκειται να επιλεγούν ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης και ανήκουν στις κατηγορίες προσωπικού ΠΕ ή ΤΕ.
ΒΓενικής Διεύθυνσης ή ΔιεύθυνσηςΕφόσον σωρευτικά:
έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος εφόσον πρόκειται να επιλεγούν ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης και Διεύθυνσης εφόσον πρόκειται να επιλεγούν ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης
ανήκουν στην κατηγορία προσωπικού ΠΕ εφόσον πρόκειται να επιλεγούν ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και κατηγορίες προσωπικού ΠΕ ή ΤΕ εφόσον πρόκειται να επιλεγούν ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης.
Τμήματος
Εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες προσωπικού ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ.
ΓΔιεύθυνσης ή ΤμήματοςΕφόσον σωρευτικά:
ανήκουν στις κατηγορίες προσωπικού ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ εφόσον πρόκειται να επιλεγούν ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος και ΠΕ ή ΤΕ εφόσον πρόκειται να επιλεγούν ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης και
έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος εφόσον πρόκειται να επιλεγούν ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης.
ΔΤμήματοςΕφόσον ανήκουν στις κατηγορίες ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ.
 
 
>Οι υπάλληλοι που επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Βαθμού Γ', με την τοποθέτησή τους κατατάσσονται στο Βαθμό Γ'.
 
>Οι υπάλληλοι που επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Βαθμού Β', με την τοποθέτησή τους κατατάσσονται στο Βαθμό Β'.
 
>Οι υπάλληλοι που επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Α', με την τοποθέτησή τους κατατάσσονται στο Βαθμό Α'.
 
>Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι με τις ως άνω προϋποθέσεις τότε μπορούν να είναι υποψήφιοι υπάλληλοι με τον αμέσως κατώτερο βαθμό κατά περίπτωση και εφόσον δεν υπάρχουν ούτε οι ανωτέρω, τότε υπάλληλοι με τον αμέσως μετά από αυτόν κατώτερο βαθμό.
 
>Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για επιλογή σε θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης, υπάλληλος που αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία και το διάστημα που υπολείπεται είναι μικρότερο των δύο (2) ετών κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, το οποίο πρόκειται να αποφασίσει σχετικά.
 
>Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για την επιλογή προϊσταμένων οποιουδήποτε επιπέδου οργανικής μονάδας, υπάλληλος στον οποίο έχει επιβληθεί τελεσίδικα πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της κατά το άρθρο 145 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012.
 
>Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Η ημερομηνία αυτή λαμβάνεται υπόψη και για τη μοριοδότηση των υποψηφίων, όπου απαιτείται. Το κώλυμα επιλογής της παραγράφου 7 του άρθρου 10 του ν. 4024/2011 δεν πρέπει να συντρέχει τόσο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας όσο και κατά την ημερομηνία τοποθέτησης από το αρμόδιο όργανο.
 
>Δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν ως υποψήφιοι υπάλληλοι άλλων δημοσίων υπηρεσιών ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α.
 
>Υπάλληλοι που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4024/2011 πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλογής του άρθρου 87 του ν. 3584/2007 διατηρούν το δικαίωμα τους αυτό και για το χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του ν. 4024/2011 ανεξάρτητα από το βαθμό κατάταξής τους.
 
Σε περίπτωση δε που επιλεγούν ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων θα καταταγούν, κατ' εφαρμογή της διάταξης της παρ. 7 του άρθρου 28 του ν. 4024/2011, ως εξής :
 
α) Στο βαθμό Γ,' εφόσον επιλεγούν για την πλήρωση θέσης προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος β) Στο βαθμό Β', εφόσον επιλεγούν για την πλήρωση θέσης προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης γ) Στο βαθμό Α', εφόσον επιλεγούν για την πλήρωση θέσης προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης. Διευκρινίζεται ότι η ανωτέρω ρύθμιση αφορά στην περίπτωση επιλογής προϊσταμένων από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και όχι στη περίπτωση ορισμού αυτών ως αναπληρωτών σύμφωνα με τις διατάξεις περί αναπλήρωσης προϊσταμένων οργανικών μονάδων.
 
Για την ορθή εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης, με την ΔΙΔΑΔ/Φ.31.17/882/οικ.21500/31-10-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είχαν δοθεί οδηγίες στους φορείς προκειμένου οι οικείες υπηρεσίες Διοικητικού- Προσωπικού να καταρτίσουν παράλληλα με την κατάταξη των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς κατ' εφαρμογή του ν. 4024/2011, πίνακες κατά επίπεδο θέσης ευθύνης, στους οποίους θα περιλαμβάνονταν οι υπάλληλοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλογής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 87 του ν. 3584/2007. Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες δεν έχουν καταρτίσει τους ανωτέρω πίνακες κατά επίπεδο θέσης ευθύνης κρίνεται σκόπιμο να προβούν στην κατάρτιση αυτών προς διευκόλυνσή τους κατά τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων.
 
γ. Κριτήρια επιλογής:
 
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων κατ' εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων είναι τα προβλεπόμενα στο άρθρο 85 (πάγιες διατάξεις) του ν. 3528/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3839/2010, με εξαίρεση τα κριτήρια της υπηρεσιακής αξιολόγησης (Εκθέσεις Αξιολόγησης), της συνέντευξης και της γραπτής εξέτασης.
 
Ειδικότερα τα κριτήρια καθώς και τα μόρια με τα οποία θα μοριοδοτηθούν οι υποψήφιοι από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι τα εξής:
 
α) Επαγγελματικά - Τεχνικά προσόντα
 Προϊστάμενος Γενικής ΔιεύθυνσηςΠροϊστάμενος Διεύθυνσης ή ΥποδιεύθυνσηςΠροϊστάμενος Τμήματος
 αριθμός μορίων
Βασικός τίτλος σπουδώνβαθμός πτυχίου επί συντελεστή 25
βαθμός πτυχίου επί συντελεστή 25 (για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ)
βαθμός απολυτηρίου επί συντελεστή 6 (για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ)
Δεύτερος τίτλος σπουδών
(της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών)
βαθμός πτυχίου επί συντελεστή 7
βαθμός πτυχίου επί συντελεστή 7 (για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ)
βαθμός απολυτηρίου επί συντελεστή 2 (για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ)
Διδακτορικό δίπλωμα200 (με συνάφεια) 100 (χωρίς συνάφεια)
Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας160 (με συνάφεια) 80 (χωρίς συνάφεια)
Επιτυχής αποφοίτηση από την Ε.Σ.Δ.Δ. ή Ε.Σ.Τ.Α.180
Γνώση γλώσσας των χωρών της Ε.Ε.80 (άριστη) 50 (πολύ καλή) 30(καλή)
Γνώση γλώσσας άλλων χωρών εκτός Ε.Ε.50 (άριστη) 30 (πολύ καλή)
Επιμόρφωση από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ή άλλες σχολές του Δημοσίου, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, το Κοινωνικό Πολύκεντρο ή το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησηςμέχρι 50
(1 μόριο ανά ημέρα επιμόρφωσης)
 
Στο σημείο αυτό διευκρινίζονται τα εξής :
 
■ Η μοριοδότηση του βασικού τίτλου σπουδών εξάγεται αφού ο βαθμός του εν λόγω τίτλου πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή 25, προκειμένου για υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ και με το συντελεστή 6 προκειμένου για υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ. Στις περιπτώσεις υπαλλήλων που υπηρετούν βάσει ειδικών διατάξεων στην κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ και κατέχουν τυπικό προσόν κατηγορίας ΔΕ, δηλ. απολυτήριο Λυκείου, προκειμένου να υπολογιστεί η μοριοδότηση του τίτλου που κατέχουν, πρέπει ο βαθμός του απολυτηρίου Λυκείου να πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή 6.
 
■Στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται για τους αλλοδαπούς τίτλους σπουδών αντιστοιχία βαθμολογικής κλίμακας με αυτή της ημεδαπής, ο σχετικός τίτλος χαρακτηρίζεται ως αδιαβάθμητος (άρθρο 8 του ν. 3328/2005). Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι ο βαθμός του τίτλου είναι ο ελάχιστος της βαθμολογικής κλίμακας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής, δηλ. ο βαθμός πέντε (5), όπως άλλωστε ισχύει και για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π.
 
■Για τους ημεδαπούς τίτλους σπουδών οι οποίοι έχουν μόνο αξιολογικό χαρακτηρισμό (άριστα, λίαν καλώς, καλώς), εφόσον δεν έχει προσκομιστεί από τον υποψήφιο υπάλληλο βαθμολογία, θα θεωρηθεί ότι έχει βαθμολογηθεί με τη βάση της αντίστοιχης αξιολογικής κλίμακας της Σχολής που χορήγησε τον εν λόγω τίτλο σπουδών.
 
■Ο δεύτερος τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση). Για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους κατηγορίας
ΠΕ θα λαμβάνεται υπόψη ως δεύτερος τίτλος είτε το δεύτερο πτυχίο πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης είτε πτυχίο τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Διευκρινίζεται ότι η μοριοδότηση του βαθμού του δεύτερου τίτλου σπουδών, εφόσον είναι της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών, εξάγεται αφού πολλαπλασιαστεί ο βαθμός του εν λόγω τίτλου με το συντελεστή 7 για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ και με το συντελεστή 2 για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ.
 
■Τίτλοι σπουδών πέραν των δύο (2) δεν μοριοδοτούνται.
 
■Όσον αφορά στη μοριοδότηση των ξένων γλωσσών επισημαίνεται ότι μοριοδοτούνται αθροιστικά ιιέχρι δύο (2) ξένες γλώσσες, είτε πρόκειται για γλώσσες των χωρών μελών της Ε.Ε. είτε πρόκειται για γλώσσες των χωρών εκτός Ε.Ε. Στις περιπτώσεις γνώσης άνω των δύο ξένων γλωσσών θα λαμβάνεται υπόψη κατά τη μοριοδότηση ο καλύτερος συνδυασμός μορίων υπέρ του υπαλλήλου. Δηλαδή, στην περίπτωση που υπάλληλος γνωρίζει τρεις (3) ξένες γλώσσες, λαμβάνεται υπόψη ο καλύτερος συνδυασμός μορίων σχετικά με το ποιες είναι οι δύο (2) γλώσσες που θα ληφθούν υπόψη και θα μοριοδοτηθούν.
 
■Ο καθορισμός του επιπέδου γνώσης των ξένων γλωσσών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 50/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
 
■Στις περιπτώσεις, όπου σύμφωνα με τις οργανικές διατάξεις προβλέπεται, ότι για την πλήρωση θέσεων συγκεκριμένου κλάδου απαιτείται η γνώση ξένης γλώσσας σε συγκεκριμένο επίπεδο, τεκμαίρεται ότι ο υπάλληλος που εντάχθηκε και υπηρετεί στον εν λόγω κλάδο γνωρίζει την ξένη γλώσσα στο επίπεδο αυτό.
 
■Σε περίπτωση που ο υποψήφιος υπάλληλος κατέχει διδακτορικό δίπλωμα και μεταπτυχιακό τίτλο ή περισσότερα του ενός διδακτορικά διπλώματα ή μεταπτυχιακούς τίτλους ή έχει αποφοιτήσει από την Ε.Σ.Δ.Δ. ή Ε.Σ.Τ.Α. και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο, υπολογίζεται το προσόν υε τα περισσότερα μόρια, καθώς και το 1 /3 των μορίων του άλλου ή των άλλων προσόντων.
 
■Για τη βαθμολογία του κριτηρίου της επιμόρφωσης, λαμβάνονται υπόψη τα πιστοποιητικά επιμόρφωσης της τελευταίας εικοσαετίας, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) ή άλλων σχολών επιμόρφωσης του Δημοσίου καθώς και αυτή που παρέχεται από Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ ή από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, το Κοινωνικό Πολύκεντρο ή από το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης. Στην πιστοποιημένη επιμόρφωση που μοριοδοτείται περιλαμβάνονται και τα πιστοποιητικά επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α ή άλλων σχολών επιμόρφωσης του Δημοσίου που έχουν αποκτηθεί μέχρι τις 15.05.2009 (ημερομηνία έναρξης πιστοποιημένης επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.). Μετά την ημερομηνία αυτή λαμβάνεται υπόψη μόνο η πιστοποιημένη επιμόρφωση.
 
■ Η πιστοποιημένη επιμόρφωση του υπαλλήλου μοριοδοτείται με ένα (1) μόριο ανά ημέρα επιμόρφωσης. Στην περίπτωση που η επιμόρφωση στη σχετική βεβαίωση υπολογίζεται σε ώρες και δεδομένου ότι στο ΙΝΕΠ κάθε ημέρα διδασκαλίας αντιστοιχεί σε επτά (7) ώρες, θα πρέπει να υπολογιστεί το σύνολο των ωρών επιμόρφωσης του υπαλλήλου και στη συνέχεια αυτό το σύνολο να αναχθεί στον αντίστοιχο αριθμό ημερών. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στον επόμενο ακέραιο αριθμό αν το δεκαδικό ψηφίο είναι μεγαλύτερο του πέντε.
 
β) Εργασιακή - Διοικητική εμπειρία
 Προϊστάμενος Γενικής ΔιεύθυνσηςΠροϊστάμενος Διεύθυνσης ή ΥποδιεύθυνσηςΠροϊστάμενος Τμήματος
 αριθμός μορίων
Χρόνος υπηρεσίας
μέχρι 300 (10 μόρια για κάθε έτος υπηρεσίας με ανώτατο όριο τα 30 έτη)
Χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου γεν. διεύθυνσηςμέχρι 380 (2,11 μόρια για κάθε μήνα με ανώτατο όριο τους 180 μήνες)
Χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης ή υποδιεύθυνσηςμέχρι 300 (1,67 μόρια για κάθε μήνα με ανώτατο όριο τους 180 μήνες)
Χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου τμήματος ή αυτοτελούς γραφείουμέχρι 200 (1,11 μόρια για κάθε μήνα με ανώτατο όριο τους 180 μήνες)
 
Στο σημείο αυτό διευκρινίζονται τα εξής :
 
■Ο χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου υπολογίζεται μέχρι την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας στην εκάστοτε απόφαση - προκήρυξη πλήρωσης θέσης ευθύνης. Από το χρόνο αυτό αφαιρείται και δεν θα μοριοδοτείται ο χρόνος που δεν υπολογίζεται για την προαγωγή του υπαλλήλου (άρθρο 91 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων).
 
■Στο χρόνο υπηρεσίας σε θέση προϊστάμενου οργανικής μονάδας δεν υπολογίζονται μόνο τα χρονικά διαστήματα που ο υπάλληλος άσκησε τα εν λόγω καθήκοντα ύστερα από επιλογή από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο, αλλά και τα χρονικά διαστήματα που αφορούν την με οιονδήποτε νόμιμο τρόπο άσκηση των καθηκόντων αυτών, η οποία βέβαια θα πρέπει να προκύπτει από σχετική πράξη του αρμοδίου οργάνου.
 
■Ο χρόνος υπηρεσίας, ο οποίος βάσει ειδικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την δημοσίευση του νόμου αυτού, λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης ή τμήματος, θα ληφθεί υπόψη κατά τη μοριοδότηση ως χρόνος προϊσταμένου διεύθυνσης ή τμήματος, αντίστοιχα.
 
■Επίσης, ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων υπαλλήλων που διανύθηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνείς οργανισμούς λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου Τμήματος και μοριοδοτείται αντιστοίχως. Στις περιπτώσεις υπαλλήλων που είχαν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης πριν την απόσπασή τους, το ανωτέρω χρονικό διάστημα λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης και μοριοδοτείται αναλόγως.
 
■ Στην περίπτωση που υπάλληλος έχει απαλλαγεί με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου από τα καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας πριν τη λήξη της θητείας του για σοβαρό λόγο αναγόμενο στην πλημμελή άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, το χρονικό διάστημα που άσκησε τα εν λόγω καθήκοντα προϊσταμένου μέχρι την απαλλαγή του δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τη μοριοδότηση.
 
■ Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει υποψήφιος από το χρόνο υπηρεσίας σε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης, Προϊσταμένου Διεύθυνσης και Προϊσταμένου Τμήματος υπολογίζονται με ανώτατο όριο todc 180 μήνες και δεν μπορεί να υπερβεί τα 380 μόρια.
 
■ Η συνολική βαθμολογία των κριτηρίων της ομάδας αυτής εξάγεται με προσέγγιση δύο δεκαδικών ψηφίων.
 
γ) Ικανότητες - δεξιότητες
 Προϊστάμενος Γενικής ΔιεύθυνσηςΠροϊστάμενος Διεύθυνσης ή ΥποδιεύθυνσηςΠροϊστάμενος Τμήματος
 αριθμός μορίων
Ειδικές δραστηριότητες
(συγγραφικό έργο, εισηγήσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ημερίδες, διενέργεια ΕΑΕ ή ανάκρισης, εκπροσώπηση σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, μέλη Α.Σ., Πρόεδροι, Διοικητές κλπ.)
μέχρι 80
Ηθική αμοιβή του επαίνου ή το μετάλλιο διακεκριμένων πράξεων εφόσον σχετίζονται με το αντικείμενο της υπηρεσίας70
Αρνητική βαθμολόγηση
(συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδεις και πειθαρχικές ποινές)
μείωση μέχρι 100
 
Στο σημείο αυτό διευκρινίζονται τα εξής :
 
■Την τελική βαθμολογία του κριτηρίου των ειδικών δραστηριοτήτων αποτελεί ο μέσος όρος του βαθμού των μελών του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.
 
■Η συνολική βαθμολογία των κριτηρίων της ομάδας αυτής εξάγεται με προσέγγιση δύο δεκαδικών ψηφίων.
 
■Οι συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες και οι πειθαρχικές ποινές λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο και το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο, τα οποία μειώνουν κατά την κρίση των μελών τους τη βαθμολογία των υποψηφίων μέχρι 100 μόρια, ανάλογα με τον αριθμό των αναρρωτικών αδειών και τη βαρύτητα ή τον αριθμό των πειθαρχικών ποινών.
 
Η μοριοδότηση και των τριών ομάδων κριτηρίων, πλην του κριτηρίου ειδικές δραστηριότητες καθώς και τικ αρνητικής βαθμολόγησης, γίνεται καταρχήν από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού με βάση τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων.
 
Η κατά τα ανωτέρω μοριοδότηση αποτυπώνεται σε ειδικό έντυπο σημείωμα (Σχέδιο Α' και Β') και κοινοποιείται με τη φροντίδα των υπηρεσιών Διοικητικού/Προσωπικού στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους προκειμένου να λάβουν γνώση, τάσσοντας προθεσμία πέντε (5) εργασίμων ημερών ώστε αυτοί να υποβάλουν αίτημα για διόρθωση σε περίπτωση αμφισβήτησης της μοριοδότησής τους. Στην περίπτωση που η αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού κάνει αποδεκτό το αίτημα του υπαλλήλου διορθώνει το αντίστοιχο έντυπο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το αίτημα του υπαλλήλου επισυνάπτεται στο ειδικό έντυπο σημείωμα μαζί με τις αντιρρήσεις της υπηρεσίας, τίθεται υπόψη του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου το οποίο και αποφαίνεται επ' αυτού.
 
Σε κάθε περίπτωση αρμόδιο να επιληφθεί και να οριστικοποιήσει την μοριοδότηση των υπαλλήλων είναι το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο, αντίστοιχα, στο οποίο και διαβιβάζονται τα ανωτέρω ειδικά έντυπα σημειώματα των υποψηφίων μαζί με το προσωπικό μητρώο τους.
 
Η κατάταξη των υποψηφίων γίνεται βάσει της βαθμολογίας που λαμβάνουν από τις τρεις ομάδες των κριτηρίων και η επιλογή γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας.
 
Αν τα μέλη του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου από προσωπική γνώση διαπιστώσουν ότι ο υποψήφιος είναι ακατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας, μπορούν με πλήρως αιτιολογημένη ομόφωνη απόφασή τους να τον αποκλείσουν από την επιλογή, ανεξάρτητα από τη σειρά κατάταξής του με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσε.
 
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρότητα των στοιχείων των ατομικών φακέλων των υπαλλήλων, οι υπηρεσίες καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τους υπαλλήλους που κατέχουν ημεδαπούς ή αλλοδαπούς τίτλους σπουδών, χωρίς βαθμολογία σε δεκάβαθμη κλίμακα, να εξασφαλίσουν τη σχετική βαθμολογική αντιστοιχία.
 
Τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα εγκύκλιο που αφορούν στην επιλογή προϊσταμένων γενικής διεύθυνσης θα τύχουν εφαρμογής μετά τη συγκρότηση του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, οπότε και θα ακολουθήσουν ειδικότερες οδηγίες.
 
Λόγω του κατεπείγοντος του θέματος, καθώς από το 2009 και εντεύθεν δεν έχουν γίνει επιλογές προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους ΟΤΑ α' βαθμού, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε (και με e-mail) τους δήμους χωρικής σας αρμοδιότητας για την πιστή και άμεση εφαρμογή των αναφερομένων στην παρούσα εγκύκλιο, επισημαίνοντάς τους την υποχρέωσή τους για ενημέρωση και ανάλογη εφαρμογή και από τους εποπτευόμενους φορείς τους.
 
Προς τούτο το αρμόδιο προς διορισμό όργανο των ΟΤΑ α' βαθμού πρέπει να αποστείλει στο οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο τους ατομικούς φακέλους των υπαλλήλων, δεδομένου ότι η μη αποστολή τους συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι παρέλκει η περαιτέρω εξέταση ερωτημάτων που εκκρεμούν στην υπηρεσία μας αναφορικά με την επιλογή προϊσταμένων στους ΟΤΑ Α' Βαθμού.
 
Η παρούσα εγκύκλιος είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο στη ιστοσελίδα www.ypes.gr  στη διαδρομή : Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Αυτοδιοίκηση / Εγκύκλιοι - Αποφάσεις - Συχνές Ερωτήσεις - ΟΤΑ Α' Βαθμού / Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών & Κοινοτικών Υπαλλήλων ΚΚΔΚΥ / Εγκύκλιοι, καθώς και στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών παραμένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.
 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

δημοσίευσε ...