Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΜΕΤΑ Δημοσίου: ομαδική σφαγή εργαζομένων η αξιολόγηση – Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε

Ανακοίνωση από την Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή ΜΕΤΑ για την νέα αξιολόγηση που προωθεί για εφαρμογή η κυβέρνηση.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, είναι κοινή διαπίστωση ότι ο χώρος του δημοσίου αποτελεί προνομιακό πεδίο άσκησης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συμπυκνώθηκαν στα Μνημόνια και υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις της χώρας.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, αποσκοπούν στην περαιτέρω συρρίκνωση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών με κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά και στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Με αυτές τις πολιτικές επιλογές εκχωρούνται νευραλγικής σημασίας τομείς του κοινωνικού κράτους στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα μέσω της απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων και των απολύσεων επιδιώκεται ότι έχει απομείνει ως σταθερή εργασία να μετατραπεί σε ελαστική και οι εργαζόμενοι σε «απασχολούμενους» με πολύ χαμηλότερους μισθούς και φυσικά χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Παρά την επικοινωνιακή «καταιγίδα» του «πρωτογενούς πλεονάσματος», της  «επιστροφής στις αγορές» και της «εξόδου από το μνημόνιο» όλοι πλέον γνωρίζουμε πως αυτά τα μέτρα και αυτή η πολιτική, όχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν να επιβάλλονται με μεγαλύτερη ένταση.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος των 25.000 διαθεσιμοτήτων και των 15.000 απολύσεων εντός του 2014 στο Δημόσιο, όχι μόνο δεν θέτει τέλος στη θυσία χιλιάδων εργαζομένων προκειμένου να  εξευμενιστούν οι αγορές, αλλά ουσιαστικά θεσμοθετεί και παγιώνει τη διαδικασία απολύσεων στο δημόσιο.  

Η ψήφιση του Ν. 4250/14, πριν μερικές ημέρες, επιβεβαιώνει την παραπάνω θέση και αποτυπώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, αφού στο συγκεκριμένο νόμο προβλέπονται εκτός από την κατάργηση οργανισμών, διαθεσιμότητες, απευθείας απολύσεις και νέο κύμα διαθεσιμοτήτων με όχημα το καινούργιο σύστημα «αξιολόγησης».

Επιχειρεί η συγκυβέρνηση  μέσα από την υποτιθέμενη αξιολόγηση να δημιουργήσει καταλόγους με δεκάδες χιλιάδες δήθεν ακατάλληλους υπαλλήλους επιδιώκοντας να τους οδηγήσει στην απόλυση. Για το λόγο αυτό, οριοθετεί αυθαίρετα και εκ των προτέρων, το ποσοστό των υπαλλήλων που θα πρέπει υποχρεωτικά να κριθούν ως ανεπαρκείς στο 15% του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο παραπάνω στόχος που αποτελεί την ουσία των επιλογών της κυβέρνησης δεν μπορεί να καλυφθεί από βαρύγδουπες εξαγγελίες για αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών, για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη κλπ. Είναι προφανές ότι πέρα από την αξιοποίηση της παραπάνω αξιολόγησης για την μισθολογική καθήλωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, από την υποταγή, την τρομοκράτηση  και την εξάρτηση του προσωπικού, θα εξυπηρετήσει κυρίως το βασικό στόχο των απολύσεων.

Ο Νόμος 4250/14 και τα άρθρα που αναφέρονται στην αξιολόγηση του προσωπικού, αποτελούν ουσιαστικά ένα πολυεργαλείο μαζικών απολύσεων. Συγκεκριμένα ό Νόμος προβλέπει:

• Την αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού του Δημοσίου και την κατάταξή του, βάσει προσόντων (που δεν προσδιορίζονται) σε τρείς κατηγορίες: Σε άριστους (ποσοστό έως 25%), σε ικανούς (ποσοστό έως 60%) και σε ανεπαρκείς (ποσοστό ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15%).

• Την αξιολόγηση και την ευθύνη κατάταξης του προσωπικού στις παραπάνω κατηγορίες αναλαμβάνουν οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές των υπηρεσιών.

• Όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία του 15%, προορίζονται σύμφωνα με το νόμο, για το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων – απολύσεων που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

• Παρέχεται στους Γενικούς Διευθυντές η δυνατότητα να προσδιορίσουν τις υπηρεσίες ή τα τμήματα απ’ τα οποία θα προκύψει το προσωπικό που απαιτείται για να καλυφθεί το υποχρεωτικό ποσοστό του 15%.

Ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα στους υπηρεσιακούς παράγοντες η δυνατότητα να κλείνουν ανά πάσα στιγμή τμήματα και δομές (με βάση τις προτεραιότητες της περιόδου όπως λέει ο νόμος !!!) θέτοντας ουσιαστικά εκτός εργασίας όλο το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές και ανεξαρτήτως φυσικά προσόντων.

• Ο ίδιος ο νόμος χαρακτηρίζεται ως «μεταβατικός», ενόψει ενός νέου συστήματος αξιολόγησης που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα με ακόμα δυσμενέστερες διατάξεις, γεγονός που επίσης αποδεικνύει ότι αυτή την ώρα στόχος του δεν είναι άλλος από την δημιουργία μια μεγάλης δεξαμενής υπό απόλυση υπαλλήλων.  

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι      
Απέναντι στην πολιτική αυτή, της κατάργησης των δημόσιων αγαθών και της απόλυσης χιλιάδων υπαλλήλων, απαιτείται η άμεση, μαζική και αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η ανάπτυξη μαζικών και ενωτικών αγώνων, είναι πλέον όρος επιβίωσης για το σύνολο των εργαζόμενων στο Δημόσιο. Η «αξιολόγηση» έρχεται να προστεθεί στα αντιλαϊκά μέτρα της κατασκευής επίορκων και πλεονάζοντος προσωπικού και εξυπηρετεί τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων και την παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αποκαλυπτικές των πραγματικών τους προθέσεων είναι οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού περί ανάληψης, το αμέσως επόμενο διάστημα, νέων πρωτοβουλιών για την κατάργηση και τυπικά της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.

• Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ιδιαίτερα η ΑΔΕΔΥ, πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη των εργαζομένων στο δημόσιο, ενάντια στις απολύσεις, την αξιολόγηση και τις διαθεσιμότητες. Να αποφασίσουν την κλιμάκωση των αγώνων και όλες τις μορφές αγώνα, με στόχο την αποτροπή της εφαρμογής του νόμου και την κατάργησή του στην πράξη.

• Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ομοσπονδίες να πραγματοποιήσουν σε όλους τους χώρους εργασίας μαζικές συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων.

• Να αναλάβουν πρωτοβουλίες μπλοκαρίσματος και ουσιαστικής ακύρωσης όλων των διαδικασιών που ενεργοποιούνται ήδη για την εφαρμογή του Νόμου.

• Να καλέσουν όλους όσοι εμπλέκονται λόγω της θέσης τους στην υπηρεσιακή ιεραρχία, να μην συνεργήσουν στο να τεθούν σε ομηρία και τον προθάλαμο της απόλυσης οι συνάδελφοι του και να απέχουν από οποιαδήποτε διαδικασία εφαρμογής της αξιολόγησης.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι      
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος της κλείνει, εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον των εργαζομένων, η απάντηση που θα λάβει θα πρέπει είναι καθολική.

Κανείς εργαζόμενος δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης – απόλυσης χιλιάδων συναδέλφων.

Κανείς συνάδελφος δεν θα «εξαργυρώσει» οποιαδήποτε υπηρεσιακή θέση, βάζοντας την υπογραφή του για την απόλυση συναδέλφων του.

Δεν θα αναλάβουμε εμείς το βάρος των απολύσεων που η κυβέρνηση δρομολογεί και εντέχνως προσπαθεί να μας μεταφέρει.

Δεν θα λάβουμε μέρος σε διαδικασίες κανιβαλισμού που η κυβέρνηση καλλιεργεί εντός των υπηρεσιών μας.

Τέλος το ΜΕΤΑ  καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να αγωνιστούν για την πλήρη ανατροπή αυτών των πολιτικών και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν.

Συνένοχους στο έγκλημα δεν θα μας έχουν
ΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

δημοσίευσε ...