Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΣΟΜΕΔΠ: Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οφειλόμενα Μ.Α.Π. και ΓΑΛΑΠειραιάς, 23/11/2017ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά πραγματοποίησε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, με κύριο λόγο την εφαρμογή του άρθ. 97 του Ν.4483/2017 που αφορά την αποτίμηση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και γάλακτος που δεν καταβλήθηκαν τα έτη 2012 μέχρι και 2016 και την αναδρομική καταβολή στους δικαιούχους.
Παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις και παρεμβάσεις μας με έγγραφα και συναντήσεις τόσο με τον Δήμαρχο όσο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο έχουν περάσει δύο μήνες και καμία εξέλιξη δεν υπήρξε στο θέμα. Με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει λίγες μόλις ημέρες πριν λήξει το χρονικό περιθώριο που προβλέπετε από τον νόμο, ώστε να μπορεί να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την αναδρομική καταβολή σε χρήμα των οφειλόμενων Μ.Α.Π. και φρέσκου γάλακτος στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Στην παρέμβαση μας ξεκαθαρίσαμε ότι τα ΜΑΠ και το γάλα που είναι για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζόμενων δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αντικατασταθούν χρηματικά, ούτε επίσης μπορούμε να τα δούμε ως αύξηση του εισοδήματος μας ακόμα και σε μια τέτοια χρονική περίοδο που διανύουμε και τα εισοδήματα μας από την μνημονιακή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης έχουν καταντήσει προνοιακά επιδόματα.

Ωστόσο όμως όπως επισημάναμε στην παρέμβαση μας,ότι οι εργαζόμενοι, με ευθύνη του Δήμου για την μη καταβολή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και φρέσκου γάλακτος, αναγκάζονταν να αγοράζουν οι ίδιοι από τους πενιχρούς πλέον μισθούς τους τα ΜΑΠ και το φρέσκο γάλα, προκειμένου να καλύψουν την ατομική τους υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους.

Διευκρινίσαμε επίσης το προφανές, ότι οι ισχυρισμοί για τα ΜΑΠ που χορηγούνταιι τώρα τον Νοέμβρη του 2017 αφορούν το έτος 2016, δεν ευσταθούν,  γιατί ο νόμος ορίζει ρητά ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και οι ποσότητες φρέσκου γάλακτος που δεν έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (31/7/2017) αποτιμώνται σε χρήμα. Συνεπώς τα ΜΑΠ για το έτος 2016 και το γάλα που δεν είχε αποδοθεί στους δικαιούχους για το διάστημα 1/11/2016 έως και 13/11/2016 πρέπει να αποτιμηθεί σε χρήμα και να προσμετρηθεί στην συνολική δαπάνη που θα προκύψει από τα στοιχεία της υπηρεσίας από τα μη καταβληθέντα ΜΑΠ και γάλακτος των προηγούμενων ετών 2012 έως και 2015 στους δικαιούχους εργαζόμενους.   
 
Τονίσαμε ότι τα ΜΑΠ δεν είναι για μένουν αποθεματικά στις αποθήκες του Δήμου αλλά πολύ περισσότερο ότι η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων δεν παζαρεύεται και δεν τιμολογείτε. Ενώ αναδείξαμε και τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας για το νομοθετικό κενό που υπάρχει για τους εργαζόμενους δημοσίου δικαίου των Δήμων τόσο στο εργατικό ατύχημα όσο και στην επαγγελματική ασθένεια, μάλιστα σε ένα κλάδο που δοκιμάζεται από την συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων – δυστυχημάτων που παρουσιάζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ζητήσαμε

Να προχωρήσουν άμεσα την διαδικασία που προβλέπει το αρθ.97 του Ν.4483/2017, και της αποτίμησης των ΜΑΠ και της ποσότητας γάλακτος που δεν έχουν αποδοθεί από τον Δήμο για τα έτη 2012-2013-2014-2015-2016 στους δικαιούχους εργαζόμενους, ώστε εμπρόθεσμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου να μπορεί ληφθεί απόφαση του ποσού καταβολής.

● Να επισπευσθούν οι διαδικασίες σύναψης σύμβασης με γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας που σήμερα δεν υπάρχουν.

● Να εφαρμοστεί άμεσα η ετήσια προληπτική ιατρική, ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία (ΚΥΑ 53361/2006 Τεύχος Β’ – Αρ.Φυλ.1503/2016 όπως τροποποιήθηκε με τις αποφάσεις ΤΤ 336586 τεύχος Β’ – Αρ.Φυλ. 1323/2007 και Αρ.Οικ. 31119 Τεύχος Β’ – Αρ. Φυλ. 990/2008) στους δικαιούχους εργαζόμενους.

● Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι διατάξεις των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων θα είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε κινηματικές αλλά  και νομικές διεκδικήσεις.

Σας ενημερώνουμε ότι μια άλλη σημαντική παρέμβαση του Δ.Σ. του Σωματείου μας που ξεκίνησε στις 9/8/2017 και συνεχίζεται, είναι η αποκατάσταση της αδικίας για ορισμένους συναδέλφους που από λάθος των υπηρεσιών από το 2010, που τελικά ενταχθήκαμε στην κατηγορία των Β.Α.Ε, μέχρι και σήμερα πληρώνονται με ένα κλιμάκιο λιγότερο από τα τρία πλασματικά κλιμάκια που προβλέπει το αρθ.4 του Ν. 3660/2008, χωρίς να φέρουν οι ίδιοι καμία ευθύνη και παρά του ότι καταβάλουν αδιάκοπα την αναδρομική εξαγορά.

Και αυτό όμως έχει μπλέξει κυρίως στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των υπηρεσιών, που κυρίως δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ένα καταφανέστατο λάθος, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να συνεχίζουν να έχουν απώλειες στον μισθό τους.

Ζητάμε άμεση αποκατάσταση του λάθους, μισθολογική επανακατάξη και καταβολή όλων των αναδρομικών που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι.

Ο αγώνας μας δεν σταματά, συνεχίζεται απέναντι στην μνημονιακή πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης, αλλά απέναντι και σε αυτούς που την εφαρμόζουν και την στηρίζουν. Τα προαπαιτούμενα και η 3η αξιολόγηση από τους «θεσμούς» θα φέρουν νέα μέτρα ακόμα πιο αντεργατικά, ακόμα πιο αντιλαϊκά.

Δεν παραμυθιαζόμαστε από την νέα απάτη της κυβέρνησης το «κοινωνικό μέρισμα» που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, από την περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, της παιδείας, της πρόνοιας, από την έλλειψης βασικών έργων και υποδομών για την ασφάλεια του πολίτη και από το τσεκούρωμα των προνοιακών επιδομάτων.

Τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που «μοιράζονται» σαν «κοινωνικό μέρισμα» είναι προϊόν ριφιφί στις τσέπες των εργαζομένων και συνταξιούχων. Είναι χρήματα που θα πάρουν πίσω μέσω του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού 2018, αφού προβλέπονται μέτρα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, και ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Καλούμε τους εργαζομένους να μην πέσουν στην επικοινωνιακή παγίδα και να παλέψουν για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που είναι σε εξέλιξη.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓ/ΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

δημοσίευσε ...