Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΑΔΕΔΥ:Στάση Εργασίας 3/5/2018


Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 12.30 μ.μ. έξω από το Γ.Λ.Κ. για την καρατόμηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας  
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ Συμμετέχει στην Στάση Εργασίας και στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας 

Από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, με την ίδια ευκολία που έβαλαν χέρι στην απεργία, καρατόμησαν μισθούς και συντάξεις, δεν περιμένουμε ότι θα αφήσουν  όρθιο το ανθυγιεινό επίδομα.
Είναι τραγικό, την ίδια ώρα που τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα έχουν αριθμητικά εκτιναχθεί, εξαιτίας της απουσίας μέτρων ασφαλείας, της εντατικοποίησης στην εργασία από την έλλειψη προσωπικού αλλά και τον απαρχαιωμένο και κακοσυντήρητο μηχανολογικό εξοπλισμό, η μνημονιακή κυβέρνηση να σχεδιάζει να βάλει χέρι στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.   
Οι εργαζόμενοι διεκδικούμε επέκταση του συγκεκριμένου επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν, σε όποιο κλάδο του δημόσιου τομέα βρίσκονται, κι όχι να το κόψουν.
Η Στάση Εργασίας αφορά το σύνολο των εργαζομένων των ομοσπονδιών στις οποίες χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ

Στάση Εργασίας, Πέμπτη 3 του Μάη

και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Η Κυβέρνηση, με κοινή διυπουργική απόφαση, συγκρότησε 17μελή επιτροπή «για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» στην οποία δεν μετέχει ούτε ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων (ούτε της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ούτε καμιάς Ομοσπονδίας) σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, όπου σε αντίστοιχες επιτροπές υπήρχε θεσμική συμμετοχή των εργαζομένων. Μετά την κινητοποίηση της 3ης του Απρίλη κάλεσε την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να καταθέσει τις απόψεις της στην επιτροπή, χωρίς και πάλι να συμπεριλάβει θεσμικά κανένα εκπρόσωπό μας στην Ομάδα εργασίας.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις, έχει ως στόχο την περικοπή του επιδόματος και τον περιορισμό των εργαζομένων που το δικαιούνται. Εξάλλου η επίκληση του άρθρου 18 του Ν.4354/15 – νόμος για το μισθολόγιο – αυτό καταδεικνύει.
Η Κυβέρνηση σε πλήρη συμφωνία με τους θεσμούς αντιμετωπίζει το θέμα ως οικονομικό δείκτη με κόστος που πρέπει να περικοπεί.
Στο πλαίσιο συντονισμού δράσης των Ομοσπονδιών, που ανέλαβε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 του Μάη 2018, ώρα 12:30μμ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για την διευκόλυνση συμμετοχής των εργαζομένων στη συγκέντρωση η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει Παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου για τους εργαζόμενους των Ομοσπονδιών που τους αφορά το θέμα.
Διεκδικούμε:
·     Αύξηση και μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, από κανέναν εργαζόμενο που το λαμβάνει σήμερα.
·         Επέκταση χορήγησης του επιδόματος και σε όλους όσοι εργάζονται στις ίδιες συνθήκες – χώρους, κλάδους, ειδικότητες- και το δικαιούνται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, έργου, κοινωφελούς εργασίας).
·         Συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στη 17μελή Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε για τη μελέτη του θέματος.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ Συμμετέχει στην Στάση Εργασίας και στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΙΟΥ 2018 – ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ Γ.Λ.Κ. ΣΤΙΣ 12.30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
Από τον Ιούλιο του 2015 έως και σήμερα, σε όλα τα Μνημόνια αναφέρεται η απαίτηση των δανειστών για την περικοπή των δικαιούχων των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.) είτε μιλάμε για ασφαλιστική κάλυψη είτε μιλάμε για την καταβολή του σχετικού επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Σε όλα τα κείμενα προβλέπεται πως «…θα ευθυγραμμιστούν με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία έως τον Ιούνιο του 2017».
Είναι ξεκάθαρο πως θεσμοί και συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. θεωρούν πως το σημερινό πλαίσιο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Β.Α.Ε.) στο Δημόσιο χρίζει αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού… Άρα περικοπών. Αυτή είναι και η δέσμευση τόσο για τις κατηγορίες των εργαζομένων που ασφαλιστικά σήμερα εντάσσονται στα Β.Α.Ε. όσο και για το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που καταβάλλεται.
Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και σύμφωνα με το άρθρο 396 του Ν.4512/2018 (μέτρα 3ης αξιολόγησης από την τρόικα) και το άρθρο 7 του Ν.4517/2018 συγκροτήθηκε «Επιτροπή», η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να παραδώσει σχετικό πόρισμα το οποίο θα πρέπει να εκδοθεί και να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2018 και όχι αργότερα από τον Φεβρουάριο του 2019.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στην Επιτροπή δεν συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος των εργαζομένων, σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική στο παρελθόν. Πρόκειται για σαφής μεθόδευση, ενδεικτική και των διαθέσεών τους.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καθιστά για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο πώς δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση αλλαγές στα Β.Α.Ε με περικοπή των ειδικοτήτων, ή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ή την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης όσων εξαιρεθούν από τη νέα λίστα όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τους δανειστές.
Τα δικαιώματα αυτά δεν χαρίστηκαν στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά αποκτήθηκαν με «αίμα», κόπους και αγώνες και με τον ίδιο τρόπο δηλώνουμε κατηγορηματικά πώς θα τα υπερασπιστούμε.
Οι αλλαγές που προωθούνται είναι, η περικοπή ειδικοτήτων που ασφαλιστικά εντάσσονται στα Β.Α.Ε., η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης όσων εξαιρεθούν από την νέα λίστα και η περικοπή του σχετικού επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που σήμερα καταβάλλεται σε περίπου 120.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο από τους οποίους οι 30.000 εργάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επισημαίνουμε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ειδικό επίδομα, αλλά ένα ειδικό μισθολογικό καθεστώς για τέτοιες εργασίες με πολύ λιγότερες ειδικότητες από αυτές που λαμβάνουν επίδομα στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. Συνεπώς, η συνεχής και επαναλαμβανόμενη αναφορά για «… προσαρμογή στα Ευρωπαϊκά δεδομένα» σημαίνει σκληρές περικοπές.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προειδοποιούν πως, δεν θα έχουν ρόλο θεατή στις νέες περικοπές που δρομολογούνται μέσω… «επιτροπών», διαφόρων «Σοφών».
Είμαστε αποφασισμένοι με δυναμικό, μαζικό και ενωτικό τρόπο να ανατρέψουμε τα σχέδια της συγκυβέρνησης και της τρόικας που αφού τσάκισαν τις συντάξεις, αύξησαν τα όρια ηλικίας, έρχονται τώρα να καταργήσουν και τα Β.Α.Ε.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχουμε μαζικά στην Παναττική Στάση Εργασίας που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., την ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΙΟΥ 2018, από τις 12:00 μέχρι την λήξη της πρωινής βάρδιας, καθώς και στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, στις 12:30 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37-Αθήνα).
Στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα σε όλους αυτούς που ετοιμάζουν την οριστική κατάργηση των Β.Α.Ε. στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προειδοποιούμε πως για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η περικοπή των Β.Α.Ε. αποτελεί «αιτία πολέμου». Την στιγμή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση θρηνεί καθημερινά θύματα λόγω της τεράστιας έλλειψης  προσωπικού, του απαρχαιωμένου και επικίνδυνου μηχανολογικού εξοπλισμού, δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην δεχθούμε ούτε συζήτηση για περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

δημοσίευσε ...