Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Μονιμοποίηση Συμβασιούχων: είναι δίκαιο, να γίνει πράξη!


Συλλαλητήριο Συμβασιούχων: Τρίτη 16 Απρίλη 2019 – 12:30μ.μ. – Πλατεία Κλαυθμώνος
Η κυβέρνηση ακολουθώντας την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική με τους προκατόχους της συντηρεί το καθεστώς ομηρίας και εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους, διατηρώντας και επεκτείνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε μορφής.
Με πρόσχημα το Σύνταγμα που η ίδια η κυβέρνηση όπως ακριβώς και οι προηγούμενες έχει καταπατήσει, αλλά πρωτίστως για να εξυπηρετήσει τους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς για την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα, αρνείται την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κυρίως εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Εξόφθαλμη καταπάτηση του Συντάγματος και κατάχρηση των συμβάσεων από την κυβέρνηση όπως έχουν αποφανθεί όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αποτελεί το γεγονός ότι   χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα δέκα χρόνια συνεχούς εργασίας απασχολούνται στις κοινωνικές δομές (ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί Σταθμοί κλπ)με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Ενώ επίσης χιλιάδες άνεργοι μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» προσλαμβάνονται στους δήμους για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, με μισθό πολύ κάτω του βασικού μισθού που ισχύει από το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και τους ΟΤΑ και με λεηλατημένα δικαιώματα.
Η ομηρία και η εκμετάλλευση των συμβασιούχων εργαζομένων παίρνει την μορφή του ανάλγητου εμπαιγμού όταν πατώντας πάνω στην ανάγκη για εργασία και της αναζήτησης σταθερού μισθού, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προεκλογικής υποσχεσιολογίας και παροχολογίας μοιράζει ακάλυπτες επιταγές υπολογίζοντας ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους θα αποτελέσουν την εκλογική της πελατεία.
Το συνδικαλιστικό κίνημα όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτάξει τη δράση και τα αιτήματά του στις όποιες προεκλογικές σκοπιμότητες των κομμάτων. Οφείλει να προτάξει ως αίτημα άμεσης διεκδίκησης τη μετατροπή όλων των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ).
Πέραν των ερωτημάτων που εγείρει αλλά και της ανασφάλειας που δημιουργεί η υπερβολική καθυστέρηση της έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού της 3Κ/2018, το μοντέλο της προκήρυξης 3Κ/2018 δεν ακολουθήθηκε σε επόμενες προκηρύξεις, γεγονός που δικαιώνει την θέση ότι τελικά η προκήρυξη ήταν μια απάτη προς τους εργαζόμενους – συμβασιούχους με παρατάσεις και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για μονιμοποίηση τους, οδήγησε την πλειοψηφία τους στην ανεργία.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ παραμένοντας σταθερό στις θέσεις του για τους συμβασιούχους με παρατάσεις στους δήμους, έχοντας από την αρχή καταγγείλει την απάτη που δέχθηκαν από την κυβέρνηση με την προκήρυξη 3Κ/2018, στηρίζει, συμμετέχει και καλεί εργαζόμενους και Σωματεία να συντονίσουν τη δράση τους και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο που έχουν εξαγγείλει οι συμβασιούχοι την ΤΡΙΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 12:30 το μεσημέρι στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ.
ΟΧΙ στις παρατάσεις αβεβαιότητας-ομηρίας που εγκλωβίζουν τους εργαζομένους χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα που παρατείνουν το πρόβλημα, είναι μόνο μια μεσοβέζικη λύση ανάγκης που εξυπηρετεί ψηφοθηρικούς σκοπούς και όχι τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών του δημοσίου και δεν δίνουν λύση στην ανεργία
Διεκδικούμε:
Άμεση, πριν από τις εκλογές, μετατροπή όλων των συμβάσεων ΙΔΟΧ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ΙΔΑΧ.
Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες
Η Μόνιμη και Σταθερή Εργασία με Πλήρη Δικαιώματα για ΟΛΟΥΣ
Δεν είναι σύνθημα είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ
ΜΕΤΑ ΟΤΑ / Απρίλιος 2019

δημοσίευσε ...