Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Κατατέθηκε στη βουλή η παράταση του Προληπτικού Ελέγχου δαπανών των ΟΤΑ


Μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους και την παρέμβαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση για την παράταση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των ΟΤΑ έως τις 31/12/2019.
Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο σ/ν του υπουργείου Οικονομικών: «I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, II. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις.», που κατατέθηκε στη Βουλή.
Στην ρύθμιση γίνεται πρόβλεψη και για τις δαπάνες από 1/1/2019 μέχρι την ισχύ της ρύθμισης. Για όσες έχουν εξοφληθεί θεωρούνται νόμιμες ενώ οι ανεξόφλητες θα πρέπει να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο από τους επιτρόπους.
Όπως είχαμε επισημάνει ως ΜΕΤΑ ΟΤΑ στην συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό, η παράταση αυτή για να έχει αξία και να μην βρεθούμε την 1/1/2020 μπροστά στα ίδια προβλήματα που δημιούργησε η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου, θα πρέπει η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι να μπορούν να αναλάβουν το φόρτο εργασίας και το βάρος των ευθυνών που τους αναλογεί. Αν στο διάστημα αυτό δεν γίνουν μια σειρά ενεργειών όπως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εκπαίδευση και εξειδίκευση στο αντικείμενο, κωδικοποίηση των ενεργειών και παραστατικών ελέγχου, η παράταση θα αποδειχθεί «άδειο πουκάμισο».
Συγκεκριμένα το άρθρο 58 του σ/ν προβλέπει :

δημοσίευσε ...