Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Οι θέσεις του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στο Γεν. Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ (9-5-2019)


Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για άλλη μια φορά χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία αλλά με τα παγιωμένα γνωστά εδώ και πολλά χρόνια «θέματα», «ενημέρωση» και «προγραμματισμός δράσης». Επανειλημμένα το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχει ζητήσει να υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία πέρα της τυχόν έκτακτης, ώστε να προετοιμάζονται τα θέματα και γίνεται πολύ καλύτερη και ουσιαστικότερη συζήτηση.
Μετά το «Καστελόριζο» του Γ. Παπανδρέου και τα «Ζάππεια Ι και ΙΙ» του Σαμαρά, ήρθε ο καιρός να ζήσουμε τα «Ζάππεια Ι και ΙΙ» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στο «Ζάππειο Ι» προσπάθησε να μας πείσει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια ενώ στο «Ζάππειο ΙΙ» με φόντο τις εκλογές ξεκίνησε την «παροχολογία» μοιράζοντας χάντρες και καθρεφτάκια στους «ιθαγενείς», εκμεταλλευόμενος τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πολιτική της λιτότητας και της εξαθλίωσης που συνεχίζει να εφαρμόζει σε συνέχεια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των προκατόχων του.
Το 1,14 δισ. ευρώ που «διένειμε» η κυβέρνηση προέρχεται από το αιματηρό υπερ-πλεόνασμα και από το 3,96 % του ΑΕΠ που αρχικά είχαν συμφωνήσει στις Βρυξέλες με τους δανειστές και ανέβηκε στο 4,19 (από 7 δισ. ευρώ σε πάνω από 8 δισ.) φοροληστεύοντας τον λαό.
Είναι ξεκάθαρο πως οι όποιες παροχές αποτελούν ψίχουλα, και σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνουν τα όσα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν.
Οι εργαζόμενοι να μην πέσουν στην παγίδα που στήνει η κυβέρνηση μοιράζοντας ψίχουλα. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και χωρίς να μπαίνουμε στην λογική της ανάθεσης να αποδοκιμάσουμε στις εκλογές όλους όσους ψήφισαν, στήριξαν και συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να εφαρμόζουν τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Για την συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης σχετικά με την εκλογική αποζημίωση, η θέση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ είναι: Δεν αποδεχόμαστε την απαξιωτική πρόταση της κυβέρνησης για 15% αύξηση στο ποσόν και στους δικαιούχους. Δεν αποδεχόμαστε η εκλογική αποζημίωση να είναι συνάρτηση της «κανονικότητας» των μνημονίων. Η εκλογική αποζημίωση να δοθεί σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών, όπως δινόταν και πριν την μνημονιακή περίοδο, χωρίς περιορισμούς. Το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης να αυξηθεί και να είναι αντάξιο του υπεραυξημένου φόρτου εργασίας και του διπλασιασμού των εκλογικών τμημάτων που επωμίζονται οι εργαζόμενοι των Δήμων. Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Δήμων που δούλεψαν και θα δουλέψουν επιπλέον της εργασίας τους για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών (Δημοτολόγια – ΚΕΠ κλπ) να αντιμετωπιστούν επιτέλους ισότιμα με τους εργαζόμενους στις κεντρικές υπηρεσίες του Δημοσίου και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και να αμειφθούν ανάλογα.
Καμία σκέψη που να οδηγεί στη δημιουργία ρήγματος στο ενιαίο δημοσιοϋπαλληλικό μέτωπο που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι ενάντια στην προσχηματική Αξιολόγηση, ειδικά από τον κλάδο εργαζομένων στους ΟΤΑ που καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία – αποχή από την διαδικασία. Ακόμα και μια ξεχωριστή για τον κλάδο μας αξιολόγηση θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με την σημερινή, γιατί αυτά είναι που ενδιαφέρουν εμμονικά τους δανειστές και τους εγχώριους συνεργάτες τους. Είναι ξεκάθαρα πολιτικό το θέμα και εφαρμογής του πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής για την δημιουργία του ευέλικτου επιτελικού κράτους με υπηρεσίες που θα ασκούν δημόσια εξουσία. Οι διαδικασίες της «αξιολόγησης» στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πρόνοιας και επιδιώκεται η συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και η παράδοσή τους σε ιδιώτες.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ την ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ και ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ σε καμία από τις διαδικασίες που προβλέπονται και στις νέες προθεσμίες που καθορίζονται. ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, είτε είναι προϊστάμενος είτε απλός εργαζόμενος στη διάλυση του δημοσίου και στην υπονόμευση της εργασιακής του σχέσης και προοπτικής.
Το είδαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι προϊστάμενοι συνεχίζεται να ορίζονται από τη διοίκηση και να μην επιλέγονται απ’ τα υπηρεσιακά συμβούλια. Και αφού η κάθε κυβέρνηση φτιάχνει το δικό της μηχανισμό, μοριοδοτεί μετά αυτούς που η ίδια επέλεξε για να έχει προβάδισμα σε ενδεχόμενες κρίσεις και συνεχίσει τον κομματικό-πελατειακό και κυβερνητικό έλεγχο του Δημοσίου.
Ζητάμε : την κατάργηση της απεργοσπαστικής τροπολογίας «Γεροβασίλη» - Κατάργηση του Ν.4369/2016 – άλλης φιλοσοφίας αξιολόγηση που τα αποτελέσματα της θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου και των εργαζομένων προς όφελος της κοινωνίας και της κάλυψης των πραγματικών αναγκών της.
Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την έλλειψη υποδομών και προσωπικού απέδειξαν το πόσο ανέτοιμο είναι το κράτος στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
 Οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς με τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι στον «αέρα» και στην ανασφάλεια όχι όμως τώρα και όχι από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλά από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που αποτελούν αυτά τα προγράμματα που συντηρεί και επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλουμε να μην κατηγορηθούμε για στρουθοκαμηλισμό και υποχωρητικότητα θα πρέπει το πρόβλημα να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του. Αυτό σημαίνει αγώνας για την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων και κυρίως καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας. Να δοθεί η δυνατότητα της εθελοντικής μετάταξης από τους Δήμους στο υπουργείο Παιδείας και στα νηπιαγωγεία σε όσους ΠΕ Νηπιαγωγών το επιθυμούν.
Σε ότι αφορά την εφαρμογή του προβαδίσματος των κατηγοριών στους ΟΕΥ το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχει επανειλημμένα διατυπώσει την αντίθεση του. Ενώ βάση των εγκυκλίων των υπουργείων εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης αποτελεί κανόνας το προβάδισμα κατηγοριών και εξαίρεση η δυνατότητα να κρίνονται όλες οι κατηγορίες για την επιλογή προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων με την απαιτούμενη δικαιολόγηση, θέση μας είναι η εξαίρεση να γίνει ο κανόνας.
Για την Διαχείριση των Απορριμμάτων μετά και την κινητοποίηση που πραγματοποίησε η ομοσπονδία και άλλοι φορείς και πετύχαμε την αναστολή της λήψης απόφασης για την θηριώδης επέκταση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Φυλής, υπενθυμίσαμε την απόφαση της ομοσπονδίας που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί για παρέμβαση και πίεση στην Περιφερειακή Αρχή της κ. Δούρου και στον Δήμαρχο Φυλής κ. Παππού, να δοθούν στην δημοσιότητα τα ευρήματα των μελετών για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στον άνθρωπο η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ όπως και για να σταματήσει η επέλαση των εργολάβων στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Μπροστά στο νέο «πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας», εκμετάλλευσης και ανακύκλωσης των ανέργων που ετοιμάζει το υπουργείο εργασίας, προτείναμε να υπάρξει αντίδραση από την ομοσπονδία και στην περίπτωση της υλοποίησης του να απαιτήσουμε εφαρμογή της ΣΣΕ της ΠΟΤ-ΟΤΑ, ίση αμοιβή σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο και ίσα δικαιώματα.
Τέλος θέσαμε το θέμα της ποινικής δίωξης που έχει ασκήσει ο Δήμαρχος Αλίμου σε συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου για την συνδικαλιστική τους δράση.
Για άλλη μια φορά η παράταξη της ΑΣΚ-ΟΤΑ υπερασπίστηκε τον ρόλο της κυβερνητικής παράταξης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ενδεικτικό είναι ότι στο θέμα της προσχηματικής αξιολόγησης έχει μείνει ακόμα στην «αξιολόγηση» με ποσόστωση του  Μητσοτάκη, «ξεχνώντας» ότι αυτή την έχει καταργήσει με αγώνες το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι και ότι το νέο σύστημα «αξιολόγησης» που παλεύουμε να καταργήσουμε είναι επινόηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν. Ενώ στα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον κλάδο  με αοριστολογίες και χωρίς συγκεκριμένες θέσεις, εμμέσως πλην σαφώς επικροτούν το έργο της κυβέρνησης τους.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 11-5-2019

δημοσίευσε ...