Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΣΟΜΕΔΠ: 26 Νοέμβρη 2020 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ



 

Βάζουμε εμείς σε μόνιμη καραντίνα την πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή μας και επιχειρεί να επιβάλει σιωπητήριο στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας

Η προσπάθεια της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας αυταρχικές και αντισυνταγματικές αποφάσεις να εμποδίσει το οργανωμένο εργατικό κίνημα να τιμήσει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όπως της αρμόζει σε συνθήκες πανδημίας και να ακουστούν τα συνθήματα, που παραμένουν επίκαιρα, κατέπεσαν και μάλιστα με πολύ θόρυβο.

 

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα επέδειξαν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα από την ίδια την κυβέρνηση που την μόνη ευθύνη που αναγνωρίζει είναι η «ατομική ευθύνη» του λαού. Το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας κατέρρευσε μπροστά στις εικόνες από τη μια των διαδηλωτών, με μάσκες και αποστάσεις τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και από την άλλη των συνωστισμένων δυνάμεων καταστολής, χωρίς μάσκες, να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες συγχρωτισμού στους δρόμους της Αθήνας.

Παρά τις εγκληματικές της ευθύνες για τα καθημερινά ρεκόρ σε κρούσματα, ασθενείς στις ΜΕΘ και θανάτους, η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να υλοποιήσει όλο το αντεργατικό και αντιλαϊκό πολιτικό της πρόγραμμα και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που την στηρίζουν.

Εκτός από τις αποφάσεις χουντικής προέλευσης, για απαγορεύσεις συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, την βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής και παίρνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον απεργοκτόνο νόμο «Αχτσιόγλου» φέρνουν «εκσυγχρονιστικό» συνδικαλιστικό νόμο περιορίζοντας ακόμη περισσότερο συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

Επιχειρώντας η κυβέρνηση να βάλει φίμωτρο στους εργαζόμενους και στον «γύψο» τα σωματεία για να μπορεί ανενόχλητη να εφαρμόζει την αντεργατική πολιτική της, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που αποτελεί ιδιώνυμο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει:

Την απαγόρευση της απεργίας στο δημόσιο, τους δήμους και τον ιδιωτικό τομέα.

Ακυρώνει τις μαζικές διαδικασίες, την γενική συνέλευση των σωματείων, ορίζοντας ως προϋπόθεση για την κήρυξη της απεργίας την ηλεκτρονική ψηφοφορία.  

Διώκει ποινικά την περιφρούρηση της απεργίας.

Δημιουργεί ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν.

Την ηλεκτρονική ψηφοφορία η κυβέρνηση με πρόσφατη διάταξη το Υπουργείου Εσωτερικών θέλει να την επιβάλλει και στην διαδικασία της εκλογής των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των δήμων.

Θα πάρει όμως την ίδια απάντηση που της έδωσαν και οι εκπαιδευτικοί με την καθολική αποχή τους από την διαδικασία και την απόσυρση των υποψηφιοτήτων. Αφού πρώτα απαξίωσαν το ρόλο των εκπροσώπων μας στα υπηρεσιακά συμβούλια, κυβέρνηση και δήμαρχοι που την στηρίζουν τώρα τον θέλουν και πλήρως ελεγχόμενο.

Γνωρίζουμε καλά ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση στους χώρους των δήμων θα οξυνθεί. Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική τους δράση με την προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, σε προσωπικό κ.λ.π.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο και δεν διασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων. Στους 8 μήνες που πέρασαν η κυβέρνηση αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, σκόρπιζε εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και λάσπη, δακρυγόνα και ξύλο στους υγειονομικούς. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν υγειονομικές βόμβες με τους εργαζόμενους να στοιβάζονται σαν σαρδέλες. Καμία προσπάθεια δεν έγινε για την λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά τμήμα.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Δεν πρέπει να αφήσουμε η χώρα να μετατραπεί σε απέραντη οικονομική ζώνη. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας που θα καλεστούν στο μέλλον να ζήσουν με μισθούς πείνας και με συνθήκες γαλέρας.

Την Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για την εξασφάλιση τακτικών συγκοινωνιών, για μέτρα προστασίας στην καθαριότητα, τις διοικητικές υπηρεσίες, τις κοινωνικές δομές, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαναφορά 13ου 14ου μισθού.

Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία. Δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε! Θα το καταργήσουμε στην πράξη!

Δεν θα χαρίσουμε στο κεφάλαιο και στο κράτος τα σωματεία μας, το δικαίωμα να μαζευόμαστε και να αποφασίζουμε, να εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας, να απεργούμε!

 

δημοσίευσε ...