Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

ΣΟΜΕΔΠ: ΟΧΙ στον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ που προωθεί η δημοτική αρχή Πειραιά


 

Ανακοίνωση του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά για την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ που προωθεί η δημοτική αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη

Όπως έχει επισημανθεί σε όλους τους τόνους, αλλά πρωτίστως όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε την «χρυσή ευκαιρία» για την κυβέρνηση, όχι για να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά για να υλοποιήσει το αντεργατικό και αντιλαϊκό πολιτικό της πρόγραμμα, ευθυγραμμισμένη πλήρως στα «θέλω» της Ε.Ε των τραπεζιτών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ως «χρυσή ευκαιρία» όμως η πανδημία αντιμετωπίζεται και από τους δημάρχους που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνηση και την «ανάπτυξη» της κερδοφορίας του κεφαλαίου, εφαρμόζοντας τα νομοθετικά «δωράκια» της κυβέρνησης όπως το νόμο για την σύσταση «Αναπτυξιακών Οργανισμών» ΟΤΑ.

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021 η δημοτική αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη φέρνει το θέμα «λήψη απόφασης για α) την έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ του δήμου Πειραιά, β) τη Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ του δήμου Πειραιά, γ) την έγκριση σχεδίου του Καταστατικού του Αναπτυξιακού Οργανισμού, δ) την έγκριση εισφοράς ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000€)!!! για την συμμετοχή του δήμου Πειραιά στο μετοχικό κεφάλαιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Δήμου Πειραιά και ε) την παροχή εξουσιοδοτήσεων για τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες.

Για να καταλάβουμε όλοι τι είναι οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί ΟΤΑ» και τι εξυπηρετούν πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

Με τον Ν. 4674/2020 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4735/2020 προβλέπεται η σύσταση «Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ως «ευέλικτα» νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, τα οποία θα υλοποιούν πιο γρήγορα τα διάφορα «αναπτυξιακά» προγράμματα.

Στην ουσία αποτελεί την συνέχεια του χρεωκοπημένου μοντέλου των «Αναπτυξιακών Εταιρειών» στους ΟΤΑ, το οποίο επανέρχεται με άλλο περιτύλιγμα, αλλά ακολουθεί την ίδια γραμμή των προγραμματικών συμβάσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων.

Λειτουργεί ως όχημα για να περάσουν κομμάτια αρμοδιοτήτων και υποδομών των δήμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και κινείται στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» της κυβέρνησης και του «εκσυγχρονισμού» που επιχειρείται  πάνω στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Δημόσιο συμφέρον για την κυβέρνηση και τους δημάρχους που την στηρίζουν αποτελούν οι αναθέσεις σε ιδιώτες, οι ΣΔΙΤ, οι «συνεργασίες» με ιδιωτικούς φορείς και η κερδοφορία τους και όχι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η επαρκής χρηματοδότηση των δήμων και η στήριξη των υπηρεσιών τους για τη δωρεάν κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της δημοτικής αρχής Χερσονήσου όπου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και με συνοπτικές διαδικασίες προχώρησε στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης του δήμου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ» (γιατί για ανώνυμες ιδιωτικές εταιρείες πρόκειται) που συστάθηκε στις 7/8/2020 από τους δήμους Καρύστου-Ραφήνας-Μαραθώνα-Πικερμίου, προκειμένου να αναλάβει την «Διοικητική Υποστήριξη του Δήμου Χερσονήσου για την βελτιστοποίηση στην άσκηση αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Υπηρεσίας» με σκοπό του έργου βάση της εισήγησης, την παροχή Διοικητικής Υποστήριξης στο δήμο Χερσονήσου με ταυτόχρονη εξασφάλιση του απαιτούμενου καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να λειτουργήσει επιτυχώς η οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Με δαπάνη που ξεπερνά το ποσό του 1.200.000 €, το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας και το Τμήμα Προμηθειών της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Χερσονήσου δίνονται για δύο χρόνια στον «Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ», δηλαδή στην ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ».

Γίνεται κατανοητό επίσης ότι εκτός από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που θα εξυπηρετήσουν οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί ΟΤΑ» που θα λειτουργήσουν ως «μεσάζοντες» για την άλωση των υπηρεσιών των δήμων, θα εξυπηρετήσουν και ρουσφετολογικά τους δημάρχους που θα προσλαμβάνουν με αδιαφανείς διαδικασίες εργαζόμενους.  

Καμία αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει ότι μπορεί να δοθούν μόνο τεχνικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κλπ), όπως καμία αυταπάτη δεν μπορεί να τρέφεται ότι ο νόμος των Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ δεν συνδέεται με την αντιδραστική αξιολόγηση, που από κοινού έχουν ψηφίσει ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ και στρώνουν το δρόμο για την δημιουργία του μικρού ευέλικτου επιτελικού κράτους, με τους λιγοστούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα και τις πολλές και μεγάλες αναθέσεις σε ιδιώτες. Μέτρα που συνολικά διευκολύνουν την λειτουργία των Δήμων ως ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους δημάρχους ως διευθύνοντες συμβούλους.

Το ζήσαμε και το γνωρίζουμε καλά ότι η εφαρμογή αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων πάει χέρι - χέρι με την ενίσχυση της καταστολής και τη προσπάθεια  περιορισμού της δράσης του εργατικού κινήματος. Αυτό αναδεικνύουν οι  χουντικής κοπής απαγορεύσεις της αστυνομίας για συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων, σε αυτό μας παραπέμπει η βία και καταστολή της αστυνομίας στις διεκδικήσεις του οργανωμένου εργατικού κινήματος, σε αυτό και ο αυταρχισμός και οι πειθαρχικές διώξεις δημάρχων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά αγωνιστών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν μας φοβίζουν όμως και δεν μας τρομοκρατούν.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή Πειραιά να αποσύρει το σχετικό θέμα από την ημερήσια διάταξη της τηλε-συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και αν όχι, καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να το καταψηφίσουν.


 

δημοσίευσε ...