Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ για τις εργασίες του 48ου συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ

 


Χαιρετίζουμε τους αγωνιστές – αντιπροσώπους του 48ου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ που εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους τις δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ και συνέβαλαν στο να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των ταξικών δυνάμεων, όπως αυτή καταγράφεται στα αποτελέσματα των συνεδρίων της ομοσπονδίας.

Οι συνάδελφοι όπως έδωσαν μάχες στις εκλογές των σωματείων τους για την ανάδειξη μελών Δ.Σ. και αντιπροσώπων για το 48ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ κόντρα σε πιέσεις, απειλές και «ρουσφέτια» δημοτικών αρχών που θέλουν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους από αγώνες και διεκδικήσεις, έδωσαν μάχες και μέσα στο συνέδριο απέναντι στη συγχορδία της ηγεσίας των παρατάξεων ΣΥΝ.ΑΝ (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ)  – ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) που εκπροσωπούν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Αυτές οι δυνάμεις προσπάθησαν και προσπαθούν με μεθόδους άλλων εποχών να κλέψουν έδρα από τις ταξικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα σε 1 από τις 4 κάλπες που υπήρχαν, στέλεχος της ΣΥΝΑΝ εκτός εφορευτικής επιτροπής έσκισε φάκελο και ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ. Και παρότι πέντε δικαστικοί δήλωσαν ότι το ψηφοδέλτιο δεν πρέπει να ακυρωθεί, γιατί σκίστηκε εμφανώς κατά το άνοιγμα, τα μέλη της εφορευτικής προερχόμενα από τις δυνάμεις της ΣΥΝ.ΑΝ, της ΔΑΚΕ και της ΑΣΚ επέμεναν να θεωρούν το ψηφοδέλτιο άκυρο. Αποτέλεσμα η μία ψήφο να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στερώντας από τη ΔΑΣ ΟΤΑ μία έδρα επιπλέον από το Γενικό Συμβούλιο. Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι μεθοδεύσεις τους δεν θα περάσουν. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα προκειμένου η έδρα να επανέλθει εκεί που πρέπει.    

Μέσα από τις ομιλίες μας αναδείξαμε τα ζητήματα της ακρίβειας και της επιτακτικής ανάγκης για αυξήσεις στους μισθούς. Είπαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πραγματική αιτία της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια και που δεν είναι άλλη από την πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, αξιοποιώντας την πανδημία, τους πολέμους ή την ενεργειακή κρίση, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της δήθεν ανάπτυξης.  

Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αναδείξαμε την σωστή πλευρά της ιστορίας, που είναι αυτή των λαών και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που με το αίμα των λαών «λαδώνουν» την επεκτατική τους μηχανή και καταδίκασαν την ρωσική εισβολή και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας.

Για τις  ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών και τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, που αυτό το διάστημα έχουν πάρει μορφή τσουνάμι και σαρώνουν το σύνολο των υπηρεσιών.

Για τα εργατικά ατυχήματα δηλώσαμε ότι στην ουσία πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα αφού κυβέρνηση και δήμαρχοι το θέμα της υγείας και της ασφάλειας το θεωρούν κόστος και τους εργαζόμενους αναλώσιμους.

Για την κατακρεούργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και την αντικατάσταση της με τις ελαστικές μορφές εργασίας, ιδιαίτερα στις κοινωνικές δομές.

Απαντήσαμε στα περί κομματικού συνδικαλισμού που εκτοξεύουν στις ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ οι παρατάξεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που τα στελέχη τους «κοσμούν» τα ψηφοδέλτια αστικών κομμάτων κυβερνητικών, στις βουλευτικές εκλογές και στις εκλογές για την τοπική διοίκηση.

Συνάδελφοι ο αρνητικός συσχετισμός παραμένει στην Ομοσπονδία. Τα αποτελέσματα όπως διαμορφώθηκαν δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων.  

Από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε να ενισχυθεί η συζήτηση με σωματεία και με αγωνιστές συνδικαλιστές που μπορεί να μην συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά αναγνωρίζουν την αγωνιστική και διεκδικητική πορεία μας, ώστε να δυναμώσει η ταξική απάντηση, να διευρυνθεί το ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις, για σωματεία μαζικά, ταξικά που θα είναι καρφί στο μάτι των δημάρχων και της κυβέρνησης.

 Αναλυτικά τα αποτελέσματα

                                     Για το Γ.Σ. της ΠΟΕ ΟΤΑ

ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

2022

ΕΔΡΕΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ

2018

ΕΔΡΕΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΔΑΣ ΟΤΑ

164

9

26,15%

153

9

24,14%

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΑΝΤΡΟΠΗ

314

18

50,07%

275

15

43,38%

ΔΑΚΕ

68

4

10,84%

99

6

15,62%

ΑΣΚ ΟΤΑ

45

3

7,17%

40

2

6,30%

ΜΕΤΑ ΟΤΑ

14

0

2,23%

41

2

6,47%

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

22

1

3,5%

21

1

3,31%

 

 

 

 

 

 

 

                         Για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ

ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

2022

ΑΝΤ/ΠΟΙ

2018

ΑΝΤ/ΠΟΙ

ΔΑΣ ΟΤΑ

158

29

151

29

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΑΝΤΡΟΠΗ

318

59

278

52

ΔΑΚΕ

73

14

102

19

ΑΣΚ ΟΤΑ

48

9

37

7

ΜΕΤΑ ΟΤΑ

15

3

47

9

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

17

3

17

3

 
 
 Αθήνα, 9/5/2022
 

δημοσίευσε ...