Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τις απολύσεις στους Δήμους Λαμίας και Μάνδρας – Ειδυλλίας.



Με ανακοινώσεις της η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τους Δημάρχους Νίκο Σταυρογιάννη (Λαμίας) και Ιωάννα Κριεκούκη (Μάνδρας – Ειδυλλίας) για τις 47 και 35 αντίστοιχα απολύσεις συμβασιούχων εργαζόμενων στην Καθαριότητα.
Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΠΤΑ (47) ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

             Σε μια «Μαραθώνια» και επεισοδιακή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαμιέων την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, συνολικής διάρκειας έξι (6) ωρών, που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, συχνές διακοπές, αντεγκλήσεις και συνεχείς δυναμικές παρεμβάσεις, οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Λαμιέων και οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι με παρατάσεις στις συμβάσεις τους στην καθαριότητα που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, κατάφεραν να αποτρέψουν την Ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου και να ακυρώσουν τα σχέδια του Δημάρχου κ. Νίκου Σταυρογιάννη για το ξεπούλημά της στα Ιδιωτικά Εργολαβικά συμφέροντα.

              Οι συνεχείς και δυναμικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και των εργαζομένων του Δήμου καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με ξεκάθαρες και σαφείς θέσεις και προτάσεις οδήγησαν σε «απώλειες» την Δημοτική Παράταξη του Δημάρχου κ. Νίκου Σταυρογιάννη, καθώς δύο (2) Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, συνεργάτες του Δημάρχου, αποστασιοποιήθηκαν από την «γραμμή» του και δήλωσαν αντίθετοι στην Ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας του Δήμου.
              Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων βρήκαν την ομόφωνη συμπαράσταση και στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα συμπαγές και αρραγές μέτωπο απέναντι στη προσπάθεια εφαρμογής ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, θέσεων και απόψεων του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νίκου Σταυρογιάννη ο οποίος με πλήρη απάθεια και απαξίωση προσπαθούσε με όλες του τις δυνάμεις να ξεπουλήσει την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου στους Ιδιώτες και να στείλει στην ανεργία σαράντα επτά (47) εργαζόμενους συμβασιούχους αρνούμενος πεισματικά να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις και στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Γνωστός άλλωστε για τις ακραίες του συμπεριφορές ο κ. Δήμαρχος είχε πρόσφατα δηλώσει δημόσια ότι, «καλύτερος εργαζόμενος είναι ο απολυμένος εργαζόμενος»!!!
              Το ξεπούλημα της Υπηρεσίας Καθαριότητας στα Ιδιωτικά Εργολαβικά συμφέροντα που είχε σχεδιάσει και προσπάθησε να εκτελέσει ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, με συνολικό κόστος για τον Δήμο και τους Δημότες άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ (2.000.000 €), απετράπη την τελευταία στιγμή και λίγο πριν την καθοριστική τελική ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.-.Ο.Τ.Α., Μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Λαμιέων και οι παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι, κατέλαβαν την αίθουσα της συνεδρίασης και δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί η διαδικασία της ψηφοφορίας και φυσικά να ληφθεί απόφαση.
               Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσαν τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, την επόμενη ακριβώς ημέρα (Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017) και χωρίς να χάσει χρόνο, ο  Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης σε μία κίνηση εκδικητική εξέδωσε απόφαση απόλυσης των σαράντα επτά (47) συναδέλφων συμβασιούχων, οδηγώντας τους στην ανεργία και βυθίζοντας στη θλίψη και την αβεβαιότητα τις οικογένειές τους.
          Καταγγέλλουμε τον κυνικό-νεοφιλελεύθερο Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη ο οποίος με πρωτοφανή εμπάθεια «παλεύει» να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα απολύοντας σαράντα επτά (47) εργαζόμενους. Είναι ο ίδιος Δήμαρχος που λίγο καιρό πριν (πριν την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) ισχυριζόταν πως θα προχωρήσει σε ιδιώτη μόνο εφόσον δεν συνεχιστεί η εργασία των σαράντα επτά (47) συμβασιούχων συναδέλφων!!! Αντιλαμβάνονται πλέον οι πάντες πως ο Δήμαρχος Λαμιέων προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα μάλλον γιατί το «έταξε» και όχι γιατί πρέπει!!!
               Οι εργαζόμενοι στη Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν με τους αγώνες τους για ακόμη μια φορά τον δικό τους «μονόδρομο» απέναντι σε όλες αυτές τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τακτικές, απέναντι στη πιστή εφαρμογή των εντολών των δανειστών μας και των μνημονιακών πολιτικών, απέναντι στις απολύσεις εργαζομένων και τις Ιδιωτικοποιήσεις Υπηρεσιών των Δήμων. Αγώνες για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, διατήρηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
              Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη και δηλώνει ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα βρίσκεται μπροστά και απέναντι σε κάθε προσπάθεια από όπου κι αν προέρχεται σε απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων.


 Για τις απολύσεις που έχει προχωρήσει η Δήμαρχος Μάνδρας – Ειλυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη η ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας αναφέρει: 

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!

Υπέρμαχος των απολύσεων και ενάντια των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού η Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κα Ιωάννα Κριεκούκη.
            Αγνοώντας τους αγώνες των εργαζομένων και παρά το ότι έχει ψηφισθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι 31 Μαρτίου 2018, υπογράφοντας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου νέα σύμβαση εργασίας, η Δήμαρχος εμμένει να απολυθούν.
Οι συμβασιούχοι, μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., εργάστηκαν με αυταπάρνηση μαζεύοντας τόνους σκουπιδιών μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους, χωρίς ωράριο, κάτω από βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες, για να «καθαρίσουν» την πόλη.
Και όταν το έκαναν η Δημοτική Αρχή τους απέλυσε!!! Το πρωί της Παρασκευής 30 Ιουνίου 2017, η Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κα Ιωάννα Κριεκούκη έδωσε εντολή στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου να προχωρήσουν στη λύση της σύμβασης,  35 συμβασιούχων- παρατασιούχων.
Η Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει στην προκήρυξη θέσεων για μόνιμο προσωπικό, αφού προτιμά να προσλαμβάνει εποχιακό προσωπικό.
Το  επιχείρημα είναι ότι οι ανάγκες του Δήμου ιδιαίτερα στην καθαριότητα είναι… εποχικές!!! Κοροϊδεύουν πρώτα την κοινωνία που πληρώνει πανάκριβα Δημοτικά Τέλη μέσω της Δ.Ε.Η. και απαιτεί να έχει καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους γιατί γνωρίζουν ότι η εργασία που προσφέρουν μόνο εποχιακή δεν είναι, αλλά μόνιμη καθημερινή ανάγκη.
Όπως όμως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η Δήμαρχος στις προσλήψεις εποχιακού προσωπικού στηρίζει το ψηφοθηρικό της «παιχνίδι». Όσοι από τους προσληφθέντες ανήκουν στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας έχουν ευνοϊκή μεταχείριση σε κοντινές και εύκολες υπηρεσίες με το βλέμμα στην ψήφο. Οι υπόλοιποί τραβούν από την Δήμαρχο τον… «αβίωτο» έως ότου παραιτηθούν ή τοποθετητούν σε απομακρυσμένες και δύσκολες υπηρεσίες μιας και ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας είναι Δήμος μεγάλος σε έκταση. Και ίσως τότε ο αντικαταστάτης εργαζόμενος να είναι είτε ψηφοφόρος, είτε υποψήφιος ψηφοφόρος.
Οι Συμβασιούχοι-Παρατασιούχοι του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας την ημέρα που τους ανακοινώθηκε η απόλυση τους αποφάσισαν το συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου και δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να φύγουν. Απαιτούν από την Δήμαρχο, την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να μην γίνει καμία απόλυση και να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης και την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας.
Η Δημοτική Αρχή και η Δήμαρχος αντί να απαντήσουν στα αιτήματά τους για την κάλυψη των αναγκών, απειλούν και εκφοβίζουν το τακτικό προσωπικό του Δήμου που στάθηκε αλληλέγγυο από την πρώτη στιγμή στους συναδέλφους τους, για να δεχτούν τις απολύσεις των συμβασιούχων.
Και φυσικά εφαρμόζει με ευλάβεια κάθε μέσο εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων προκειμένου να κάμψει την αγωνιστικότητά τους. Μάλιστα, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 και κατά την διάρκεια Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Δήμου, εμφανίστηκε ο Γενικός Διευθυντής  Αστυνομίας Δυτικής Αττικής με συνοδεία περιπολικών ο οποίος δήλωσε ότι έχει εισαγγελική εντολή για αυτόφωρη προσαγωγή όποιου εμποδίζει την λειτουργία του εργοταξίου και του Δημαρχείου.
Η αποφασιστική στάση όμως των εργαζομένων χωρίς καμία εξαίρεση απέτρεψε τα σχέδια τους.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στηρίζει και καλύπτει συνδικαλιστικά  τον αγώνα με όλες τις μορφές ώστε να παραμείνουν στην δουλειά και οι τριάντα πέντε (35) συμβασιούχοι και να δρομολογηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Καταγγέλλουμε με κατηγορηματικό τρόπο την υπέρμαχο των απολύσεων Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας κα Ιωάννα Κριεκούκη. Την καλούμε να αποδεχθεί τα αιτήματα των εργαζομένων και να σταματήσει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και απειλών σε βάρος των εργαζομένων.
Τονίζουμε δε, πως θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα το επόμενο χρονικό διάστημα με τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας που στην καθημερινή του λειτουργία βρίθει καραμπινάτων παρανομιών με κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση...
 
 

δημοσίευσε ...